Košarka

Lonzo Ball - nova zvijezda Los Angeles Lakersa ili prva žrtva obiteljske samodopadnosti

Petar Jenjić • četvrtak, 06.07.2017.
Lonzo Ball - nova zvijezda Los Angeles Lakersa ili prva žrtva obiteljske samodopadnosti
Foto: EPA

Lonzo Ball definitivno je bio najeksponiraniji igrač ovogodišnjeg drafta, ne samo zbog svojih košarkaških mogućnosti koliko zbog oca LaVara koji nijedan trenutak nije propustio iskoristiti i pohvaliti najstarijeg sina u što boljem svijetlu. Ipak, niti franšiza kao što su Los Angeles Lakersi nije mogla zaobići Lonzove njegove velike predispozicije i izabrati ga drugim pickom, odmah iza Markellea Fultza...

Prašina iza NBA drafta se već slegla, momčadi su ušle u proces Ljetne lige, igrači birani na draftu odmjeravaju snage s vršnjacima i košarkašima koji se bore za ugovore u nekom od NBA klubova. Jedan od onih koji će plijeniti pozornost svakako je Lonzo Ball, novi igrač Los Angeles Lakersa, drugi izbor ovogodišnjeg drafta i dosadašnji član sveučilišta UCLA.

Još je i prije drafta bilo jasno kako će najstariji sin LaVara Balla biti biran kao drugi zbog nedostižnosti Markellea Fultza i njegovih igara sa sveučilišta Washington.

Igrač visok 198 centimetara s pregledom igre najboljih razigravača svijeta, nešto poput Magica Johnsona i Showtimea u Los Angelesu tijekom vrućih 80-ih godina prošlog stoljeća, plijenio je veliku pozornost.

Lakersi su jako daleko od tog vremena. Prošla je godina dana od umirovljenja Kobea Bryanta, pretprošle sezone sve je bilo u znaku Crne mambe koja se željela oprostiti od svake dvorane i momčadi s određenom dozom emocija. Jednima emotivno, drugima tek predstava za javnost.

Momčad je u fazi pomlađivanja i od 2012. godine nije bila u doigravanju. Upravo bi biranje Lonza Balla trebala biti jedna od posljednjih kockica koja je potrebna Lakersima da se vrate na sam vrh. Naravno, ako sve prođe kako treba.

Još su prošli tjedan u Brooklyn Netse poslali D'Angela Russella, kao strano tijelo u momčadi koje narušava kemiju među igračima, i Timofeja Mozgova čime su se riješili visokog ugovora koji je imao ruski centar. U zamjenu su doveli Brooka Lopeza, jednog od najboljih napadačkih centara lige koji će biti od velike koristi kako momčadi, a ponajviše i Ivici Zupcu tijekom ljeta i sljedeće sezone. Ostanak u pat poziciji značio bi da će Lakersi sljedećeg ljeta imati 50 milijuna dolara prostora na capu.

Oči su uprte u mladog Balla koji tek treba opravdati potrošen drugi pick. Imao je sjajnu sezonu na sveučilištu, ukupno 55% šuta za dva i 41% za tricu su vrlo respektabilne brojke, slične onima Stepha Curryja za vrijeme igranja na Davidsonu.

Naravno, postoji velika razlika između sveučilišne i NBA košarke, ali ono što brine mnoge jest njegov izbačaj lopte. Ball je dešnjak čiji izbačaj počinje u prostoru lijevog kuka, nešto slično onom Joakima Noaha. Jasno je da se spomenute brojke ne mogu pobiti, ali takav neobičan i vrlo ružan izbačaj mogao bi ga jako skupo koštati jer za razliku od Curryja Ball ne može biti ozbiljna prijetnja u šutu iz driblinga.

Jedan od prvih zadataka njegovog trenera sa sveučilišta Stevea Alforda bio je popravljanje izbačaja koje je završilo i više nego neuspješno. Dapače, eksperiment je bio toliko loš da je potpuno narušio Ballovo samopouzdanje tijekom predsezonske turneje u Australiji gdje nije briljirao.

Šutirao je 9/36 za dva i 4/21 za tricu tijekom tri odigrane utakmice. Nije izgledao kao jedan od najboljih prospekata ovogodišnjeg drafta i ubrzo se od toga odustalo. Jer košarka je ipak sport u kojem je cilj ubaciti loptu u koš.

Vrhunskim obrambenim igračima u NBA ligi neće biti toliki problem skautirati i pronaći rješenje za napad mladog košarkaša. Samo će mu se morati približiti i ispružiti ruku u razini trbuha, čekati njegov izbačaj i blokirati ga. Čini se prejednostavno, ali tako će i biti ako nešto hitno ne promijeni.

Na sveučilištu je takve stvari uspijevao riješiti dalekometnim šutevima i korakom unatrag, međutim, sada neće igrati protiv Xaviera, Fresno Statea i ostalih sveučilišta već protiv najboljih košarkaša na svijetu.

Neke od najvećih NBA zvijezda, poput Jamesa Hardena, imaju mogućnost zaobići manje nedostatke ili predvidivosti. Razigravač Rocketsa češće koristi lijevi ulaz od desnog, ali ima jako dobru kontrolu lopte i tijelom uspijeva zagraditi braniča ispred sebe i spriječiti da uzme loptu.

Ball Family

LaVar Ball nekadašnji je svestrani sportaš koji se nije uspio probiti u profesionalne vode što ga nije pokolebalo u želji da svojim sinovima osigura veliku budućnost. Najstariji je Lonzo kojeg su kao 19-godišnjaka Los Angeles Lakersi odabrali s drugim pickom. Godinu dana mlađi LiAngelo sada će krenuti na UCLA, dok 15-godišnji LaMelo igra za srednjoškolsku momčad Chino Hills.

Ball je visok nešto manje od dva metra s masom manjom od 100 kilograma. Atleticizam još nije doveo na visoku razinu što bi mu moglo stvarati poteškoće s postavljenim NBA obranama i probijanjem na perimetru.

Prema dosadašnjim izjavama Ball ne namjerava nešto konkretno promijeniti jer trenutno za to niti nema razloga. Očevo udovoljavanje, dozvoljavanje i podržavanje dovodi ga do razmišljanja o vlastitoj nedodirljivosti. Kratkoročan dobitak ne znači nužno i dugoročnu dobit, kako vlastitu tako i za cjelokupnu momčad. Iako se činilo kako se trudi zaobići očeve riječi, koji koristi svaku priliku pohvaliti sinove, nije ih lako zanemariti.

Uzmimo za primjer i najmlađeg člana obitelji Ball, LaMela, koji je na utakmici svoje srednjoškolske momčadi ubacio 92 poena. Prilično impresivno, ali stravičan je podatak kako je do te brojke došao zbog podređenosti cijelog kolektiva njegovom nabijanju statistike pa i pod cijenu poraza. Većina njegovih poena došla je dalekometnim šutevima i neigranjem obrane zbog koje je stajao na suparničkoj polovici i čekao loptu nakon promašaja suparničke ekipe.

I bez šuta Lonzo Ball je strašno pokretan igrač, s odličnim driblingom i osjećajem za asistenciju, ali za ostvariti puni potencijal treba po strani ostaviti sve riječi hvale i poraditi na svojim nedostacima. Jer ipak je talent samo 5% uspjeha, ostatak dolazi od napornog rada.

Ostaje otvoreno pitanje: Što će se dogoditi s budućnosti Lakersa kada se rečenica: "Bitno da loptu ubacuje u koš" više ne bude mogla primijeniti. Mogu li si Lakersi dozvoliti takvog igrača? Koliko je god bilo sigurno da će biti izabran drugim pickom, ne bi bilo iznenađenje da kroz nekoliko godina bude proglašen promašajem.

Prije desetak godina, u jednom drugom sportu, Tim Tebow počeo je puniti naslovnice sportskih tiskovina. Rijetko tko je u povijesti američkog nogometa, pa i čitave američke javnosti, bio toliko medijski eksponiran kao taj sveučilištarac, član Florida Gatorsa.

Tebowmania se nije proširila i među NFL strukom koja je često ponavljala kako ima slab izbačaj, loptu drži prenisko i više voli probijati nego dodavati te da nije stvoren za elitnog dodavača kakvim su ga mediji predstavljali.

Za razliku od košarkaša kojem je posvećen ovaj tekst, Tebow je radio na svojim nedostacima, ali ih nije uspio popraviti i nakon angažmana u Denver Broncosima, New York Jetsima, New England Patriotsima i Philadelphia Eaglesima jedan od najboljih sveučilišnih dodavača u povijesti danas igra u nižoj ligi baseballa te radi kao povremeni TV komentator.

Je li s Ballom došlo vrijeme novog Showtimea i naslova prvaka u Los Angelesu ili će biti žrtva očeve i obiteljske samodopadnosti, ostaje vidjeti u vremenu koje slijedi. Ipak budućnost nosi sve odgovore.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • x&yzd06.07.2017. u 14:42
    ......najstariji sin LaVara Balla....????! kakvog crnog LaVara. Grupa americkih redikula da dobije ovoliko prostora.?!
    x&yzd
  • Josippo06.07.2017. u 12:49
    Žrtva? Da bog da ja bio takva žrtva sa Milionskom plaćom. Baš mi ga žao. Jadan. Majketi koje gluposti se danas čitaju. Vragu briga što mu ćale laje okolo, tribate mog starog čuti, pogotovo kad se opije. :)
    Josippo