Vodeni sportovi

Hrvatska uz puno muke apsolvirala Rusiju, Sukno i Joković donijeli pobjedu

Dario Dodić • srijeda, 19.07.2017.
Hrvatska uz puno muke apsolvirala Rusiju, Sukno i Joković donijeli pobjedu
Foto: FaH

Hrvatska vaterpolska reprezentacija uz puno se muke na Svjetskom vaterpolskom prvenstvu u Budimpešti obračunala s iznenađujuće dobrom reprezentacijom Rusije. Dugo je Hrvatska gubila, ali je na kraju na leđima iskusnih Sukna i Jokovića preokrenula i došla do pobjede 10:8...

Hrvatska - Rusija 10:8 (1:3, 3:3, 4:1, 2:1)

Hrvatska: Bijač (7 obrana), Macan, Fatović (1), Lončar, Joković (4), Buljubašić, Vukičević (1), Bušlje, Sukno (3), Krapić, Šetka (1), Garcia, Marcelić (1 obrana)

Rusija: Stacenko (7 obrana), Lazarev (1), Vasilijev, Dereviankin, Bugajčuk (1), Ašajev (1), Merkulov (1), Nagajev (1), Sučkov (1), Holod, Lisunov (2), Šepelev, Stacenko

Nije izgledalo dobro, ali je završilo odlično. U drugoj utakmici skupine D Svjetskog prvenstva u vaterpolu Hrvatska je upisala i drugu pobjedu, s 10:8 poražena je reprezentacija Rusije koja se predstavila u jako dobrom svjetlu. Rusi su dugo vodili, do treće četvrtine, no kvaliteta hrvatskih vaterpolista isplivala je na površinu i na kraju Hrvatska potvrđuje prvo mjesto u skupini koje izravno vodi u četvrtfinale.

Nije pomoglo ni što je na vratima u prvoj četvrtini indisponiran bio Marko Bijač. Rusima je sve ulazilo, dok se Hrvatska mučila s realizacijom. Maro Joković dvaput je pogodio okvir gola, a sve što je išlo u gol branio je sjajni vratar Stacenko.

Rusi su se pogocima Lazareva i Ašajeva odvojili na 2:0, nakon čega je izbornik Ivica Tucak morao pozvati minutu predaha. Vrlo brzo Hrvatska zabija svoj prvi gol, tek četvrtog igrača više iskoristile su barakude, zabija kapetan Sandro Sukno minutu i pol prije kraja prve četvrtine. Prvu dionicu igre Rusi su ipak završili s prednošću od dva gola, zabio je Sučkov.

Tucak je umjesto Bijača u drugoj četvrtini na vratima isprobao Marcelića, ali niti on se nije iskazao. Pogocima Jokovića Hrvatska je držala priključak, ali za Rusiju zabijaju Nagajev, Bugajčuk i neugodni Lisunov na kojem se izredala kompletna hrvatska obrana, svi su zaradili poneko isključenje, trojica su morala napustiti igru. Imali su Rusi 6:3 pola minute prije poluvremena, ali Sukno krasnim golom deset sekundi prije kraja smanjuje na prihvatljivijih 6:4.

Drugi je dio Tucak započeo s Bijačem na vratima i to se pokazalo kao ispravna odluka, Marko se razbranio, Hrvatska podigla kvalitetu obrane i ruski golovi su stali. Dvama pogocima Jokovića Hrvatska se vraća u egal, a za prvo vodstvo na utakmici zabija Fatović dvije i pol minute prije kraja treće četvrtine. Zabio je Lisunov za 7:7, ali sjajni Sukno vraća Hrvatsku u prednost, izvagao je čitavu obranu Rusije i zabio za 8:7, bio je to konačan rezultat nakon tri četvrtine.

Maro Joković je s igračem više zabio za 9:7 i činilo se da će Hrvatska lako do pobjede. No, ne predaju se Rusi, zabija Merkulov iz peterca. Imali su ruski vaterpolisti nekoliko dobrih prilika za izjednačenje, posebno Sučkov s igračem više, ali sjajno ga blokira Vukičević i brzo nakon toga zabija za konačnih 10:8.

Hrvatska posljednju utakmicu u skupini igra prekosutra protiv Japana, tu zaista ne bi trebalo biti nikakvih problema, iako na klupi neće biti Tucka, a u bazenu Luke Lončara, obojica su zaradili crvene kartone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!