Ostali sportovi

Emlen Tunnell prvi Afroamerikanac stanovnik Kuće slavnih

Marjan Kreševac • ponedjeljak, 24.07.2017.
Emlen Tunnell prvi Afroamerikanac stanovnik Kuće slavnih

Emlen Tunnell bio je prvi Afroamerikanac stanovnik Kuće slavnih NFL-a, bio je nositelj obrane New York Giantsa, jedan od njihovih najboljih special team igrača u povijesti. Jednom prilikom je izjavio kako bi mogao obarati protivnike do svoje 50. godine, da bi tijelo to izdržalo, ali srce ne. I nije, umro je 1975. godine od posljedica srčanog udara...

Emlen Lewis Tunnell rođen je 29. ožujka 1925. godine u mjestu Bryn Mawr, Pennsylvania. Od najranije dobi bio je svestrani sportaš i bavio se košarkom, bejzbolom i naravno američkim nogometom. Ljubav prema "jajastoj" lopti ipak je prevagnula i nakon završene srednje škole počeo je ozbiljno igrati za sveučilišnu momčad Toleda.

Nažalost nisu mu cvale ruže jer je tijekom jednog duela zaradio strašnu ozljedu, lom vratne kralježnice. Ozljeda vrata nije stavila samo upitnik na igračku karijeru već i na njegov vlastiti život. Na sreću nije došlo do tako tragičnih posljedica i Tunnell se uz ogromnu volju i napore počeo polako oporavljati.

Tijekom oporavka zahvatio ga je vrtlog Drugog svjetskog rata. Tunnell se želio uključiti u borbu no zbog ozljede koju je pretrpio ni mornarica ni pješaštvo nisu imali sluha za njegove želje. Napokon mu je uspjelo pridružiti se obalnoj straži u kojoj je odslužio dvije godine i u potpunosti pospremiti ozljedu u arhive prošlosti.

Bio mu je upitan život, a Tunnell ne samo da je preživio već se nakon otpusta iz vojske vratio svojoj pravoj ljubavi, footballu. Sveučilište u Iowi bilo je spremno riskirati i ponuditi mu mogućnost da zaigra i to inicijalno na poziciji quarterbacka. Budući da je posjedovao velike atletske mogućnosti i bio svestran tijekom dvije godine igrao je i na pozicijama halfbacka i u obrani.

Tunnell se za ukazano povjerenje zahvalio na najbolji mogući način, sjajnim izvedbama na terenu. U sezoni 1946. predvodio je svoju momčad u broju dodanih yardi, a sezonu kasnije u broju yardi ostvarenih hvatanjem. Ponovno se ozlijedio, ovoga puta oko i to je jedini razlog što nije draftiran. Lutao je državom od Iowe do New Yorka, tražio mogućnost angažmana, a na jednom putovanju naišao je na Jacka Maru, sina osnivača New York Giantsa i ponudio se da proba u njihovoj momčadi.

Mara je očito vidio nešto u tom dečku, a to nešto je bilo toliko veliko da je uspio nagovoriti oca da pruži Tunnellu priliku da se dokaže na probi, a nakon što je zadovoljio i da ponudi ugovor prvom Afroamerikancu u svojim redovima. Koliko je to iako radikalna ipak bila mudra odluka pokazalo je deset sezona u kojima je Tunnell nosio dres Giantsa i briljirao na obje strane terena.

Bio je poznat među suigračima kao čovjek napada i obrane. Iako je započeo karijeru na poziciji safetyja po potrebi je igrao i quarterbacka, running backa, vračao ispucavanja. Koliko je bio impresivan u obrambenom dijelu najbolje govori činjenica da je iz interceptiona i kick returna imao ostvarene 924 yarde što je u to vrijeme bilo daleko bolje od postignuća nekih trkača u istom periodu.

Desetgodišnju epizodu u New Yorku završio je s ukupno 74 presječena dodavanja, četiri touchdowna iz presijecanja i šest polaganja iz vračanja. Nakon deset sezona stigao je trade u Green Bay Packerse među kojima se zadržao svega dvije sezone ostvarivši dva presječena dodavanja i 42 yarde. Iako brojevi nisu toliko impresivni prirastao je srcu navijačima koji su ga prozvali najvećim giantom među Packersima.

Nakon što je 1961. godine okačio kopačke o klin vratio se u New York i postao skaut Giantsa, a nedugo zatim i pomoćni trener, dužnost koju je obnašao sve do 1973. godine. Tunnell je 1948. bio prvi crni igrač Giantsa, a 1967. postao je prvi u povijesti NFL-a koji je primljen u Kuću slavnih. Nije imao prilike dugo uživati u tom postignuću, njegov život završio je 22. srpnja 1975. godine., jedno veliko srce je prestalo kucati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis17.09.2017. u 12:56
    nisam ljubitelj američkog nošnjometa, ali ovo je lijep članak -- svaka čast!
    cameosis