Vodeni sportovi

VIDEO: Srbija je pala, savršena Hrvatska u finalu Svjetskog prvenstva!

Dario Dodić • četvrtak, 27.07.2017.
VIDEO: Srbija je pala, savršena Hrvatska u finalu Svjetskog prvenstva!
Foto: EPA

Hrvatska vaterpolska reprezentacija nakon dugo čekanja uspjela je svladati Srbiju. Olimpijski pobjednici su pali u fenomenalnoj utakmici, Hrvatska je slavila s 12:11 i izborila finale Svjetskog prvenstva protiv Mađarske...

Hrvatska - Srbija 12:11 (1:1, 4:4, 4:4, 3:2)

HRVATSKA: Bijač (9 obrana), Macan, Fatović, Lončar (2), Joković (3), Buljubašić, Vukičević (2), Bušlje (2), Sukno (3), Krapić, Šetka, Garcia, Marcelić

Srbija: Pijetlović G. (3 obrane), Mandić (1), Rašović, Ranđelović (1), Ćuk, Pijetlović D. (2), Ubović, Aleksić, Jakšić, Filipović, Prlainović (6), Mitrović S. (1), Mitrović B. (3 obrane)

Dvije najbolje vaterpolske reprezentacije susrele su se već u polufinalu Svjetskog prvenstva u Budimpešti. Nakon dugo čekanja u ogledu Hrvatske i Srbije slavila je Hrvatska. Osveta za finale Rija je stigla, Hrvatska je odigrala savršenu, maestralnu utakmicu i šokirala Srbiju.

Marko Bijač, Sandro Sukno, Maro Joković i Luka Lončar odigrali su maestralnu utakmicu, kompletna momčad Ivice Tucka morala je biti na najvišem nivou kako bi svladala moćnu Srbiju. I bila je. Jer Srbija je odigrala sjajno, Hrvatska još bolje, u jednoj od najboljih utakmica koje moderni vaterpolo pamti.

Sjajno je Bijač ušao u utakmicu, mladi hrvatski vratar potvrdio je da spada u svjetsku elitu, od prvog do posljednjeg trena bio je nepremostiva prepreka gotovo svim srpskim vaterpolistima. Jedino je Prlainović ostao nerješiva enigma, sa šest je golova sam nosio Srbiju.

Iako je bolje ušla u dvoboj Hrvatska dobru igru nije znala pretočiti u dobar rezultat. Vratnicu je tresao Šetka, zatim je Xavi Garcia dvaput propustio iskoristiti igrača više. Bijač je nastavio sjajno braniti, ali Šetka s igračem više ponovno trese vratnicu.

Srbija takve promašaje ne oprašta, dočekali su Srbi igrača više, Prlainović zabija prvi od svojih brojnih golova. Obrana je ipak igrala na razini, a lukavi Sukno koristi igrača više i kapetanski poravnava na 1:1, bio je to kraj prve četvrtine.

Srbi bolje otvaraju drugu dionicu igre i pogocima Prlainovića i Mitrovića (s trojicom igrača više) odvajaju se na 3:1. Ali ovo je neka nova Hrvatska, Tucak je svoju mirnoću prenio i na igrače, panike nije bilo, zabija Lončar šraubu, a Bušlje šalje projektil za 3:3.

Hrvatska je tijekom susreta imala više prilika za vodstvo, ali svaki put bi se nešto izjalovilo. Srbija je zabijala za vodstvo, Hrvatska se vraćala, često i u posljednjim sekundama. Upravo je tako zabio Bušlje za 5:5 na poluvremenu, dvije sekunde prije isteka vremena.

Srbi nisu navikli da im netko toliko dugo drži priključak, na svaki njihov pogodak Hrvatska je ekspresno odgovarala. Nakon neoprezne igre Bušlje gubi loptu u završnici treće četvrtine, a Prlainović šalje bombu za 9:8 olimpijskih pobjednika, 13 sekundi prije kraja. Ponovno se Hrvatska vraća, Sukno je izborio peterac sekundu prije kraja, zabija probuđeni Maro Joković.

Srbija mijenja golmana, na vrata dolazi Pijetlović umjesto Mitrovića, ali pomoći nije bilo. Bijač ih je nadigrao obojicu, povezao dvije sjajne obrane i Vukičević zabija za prvo vodstvo Hrvatske, 11:10, pet minuta prije kraja.

Mogla je Hrvatska na dva razlike, ali ponovno se neobjašnjivo gubi lopta, uslijedila je rekontra i Mandić vraća Srbe u egal tri i pol minute prije kraja.

Igrača više koristi Maro Joković i zabija za 12:11, semafor je pokazivao tri minute do kraja. Sjajnu je obranu odigrala Hrvatska, Srbi nisu imali rješenja u napadu, čak i u kontri nakon faula u napadu Krapića, fenomenalan je bio Marko Bijač, zaključao je svoja vrata i odveo Hrvatsku u finale Svjetskog prvenstva gdje ih čeka domaćin Mađarska.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10828.07.2017. u 15:50
    napokon stigao gledati cjelu tekmu.Pravi festival muske borbe sa stelarnim Prlainovicem i Suknom. Njegov izraz lica nakon gola za 6:6 sve govori. Ako budemo osvojili SP, ta slika ide na moj PC kao screensaver. Bijac u zavrsnici spasio vrlo vazne lopte, pog. onu zadnju kod -3 sek. na satu. Dobili... [više na forumu]
    narada108
  • Mithrandir28.07.2017. u 11:52
    Fenomenalna utakmica - Fenomenalna pobjeda!
    Mithrandir
  • narada10828.07.2017. u 09:37
    kad smo pravi, sa njima su uvijek utakmice za prirucnike i za arhive sporta opcenito, kamo li vaterpola
    narada108
  • Obrisan korisnik28.07.2017. u 09:23
    Koja Tekma!!!! Strasno koja sprema oba dvije momcadi....istinska uzivancija i jos kad nasi pobijede na kraju....divota!!!
    Obrisan korisnik
  • cameosis28.07.2017. u 08:19
    sedam godina hrvatska ih u izravnim susretima nije pobijedila -- nadam se da je tvoje pitanje time razjašnjeno.sinoć se napokon poklopilo i neka još neko vrijeme tako bude!
    cameosis