Vodeni sportovi

Doris Beroš i Grgo Mujan državni prvaci u daljinskom plivanju na 10.000 metara

Krešimir Bošković • četvrtak, 03.08.2017.
Doris Beroš i Grgo Mujan državni prvaci u daljinskom plivanju na 10.000 metara
Foto: Krešimir Bošković

Ove subote u Omišu održano je 15. Prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju na kojem su naslove državnih prvaka osvojili Doris Beroš i Grgo Mujan iz Kluba daljinskog plivanja Split. Ova utrka je dokazala nastavak dominacije ovog dvojca u ovogodišnjim natjecanjima u daljinskom plivanju u kojima su pobijedili u svim utrkama na kojima su nastupili. Osim što su ove subote osvojili naslove državnih prvaka na 10000 metara, Doris i Grgo su ujedno i državni prvaci na 5000 metara s prvenstva Hrvatske na 5000 metara održanog početkom srpnja u Zadru.

Natjecanje je održano po idealnim uvjetima uz temperaturu mora od 25 stupnjeva i temperaturu zraka od 30 stupnjeva. Na startu se našlo 7 plivačica i 34 plivača. Tri minute iza devet sati započelo je natjecanje na 24. Omiškom plivačkom maratonu. Od samog početka Grgo Mujan se odvojio od pratnje i odmah pokazao je da je u ovom trenutku najbolji daljinski plivač u Hrvatskoj. On je stazu prošao za dva sata i četiri sekunde i naslovu državnog prvaka na 5000 metara pridružio i naslov državnog prvaka na 10000 metara. Nešto više od tri i po minute nakon njega do cilja je doplivala skupina u kojoj je najbrži bio Filip Husnjak (KDPSR Poreč). Odmah za njim cilj su dotaknuli i Leon Martinjaš (KDP Primorje) te Petar Matić (KDP Split). Posljednja u ovoj skupini bila je nova državna prvakinja na 10000 metara, Doris Beroš.

Do drugog mjesta u konkurenciji djevojaka doplivala je Antonia Buličić (KDP Split) koja je ovu dionicu otplivala za točno dva sata i pet minuta. Minutu i po nakon Antonije svoj nastup je završio i petoplasirani plivač Dino Špadina (KDP Split). Poslije njegovog ulaska u cilj prošlo je više od šest minuta do dolaska sljedećeg natjecatelja Ivana Kukolje (KDPSR Poreč), a malo njega do cilja je stigla i skupina u kojoj se nalazila i trećeplasirana djevojka Nika Perčić (KDP Split).

Nastup na 24. Omiškom plivačkom maratonu nisu uspjeli završiti tri plivača i jedna plivačica, dok je još troje plivača isplivalo predviđenu dionicu, ali izvan vremenskog ograničenja. Osim najboljih vrijedi istaknuti da su utrku završila i dvojica dvanaestogodišnjaka Leon Vale i Dalen Jahić obojica članovi KDPSR Poreč, kluba koji je ujedno dao i najstarijeg sudionika na subotnjem natjecanju, Željka Sušeka Sljedeće nedjelje na rasporedu je utrka u Limskom kanalu, a od petka do nedjelje juniorska reprezentacija Hrvatske nastupa na Europskom juniorskom prvenstvu u Marseilleu. Izbornica Karla Šitić je za ovo natjecanje pozvala Antoniu Buličić, Petru Mijić(KDP Split) od djevojaka te Grgu Mujana, Leona Martinjaša, Edija Hadžića (KDPSR Poreč) i Božu Puhalovića (KDP Donat).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!