Košarka

Povratak u diviziju A sa stilom, hrvatski juniori bez poraza zaključili Europsko prvenstvo

Petar Jenjić • nedjelja, 06.08.2017.
Povratak u diviziju A sa stilom, hrvatski juniori bez poraza zaključili Europsko prvenstvo
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska košarkaška reprezentacija do 18 godina osvojila je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu divizije B čime je zaključila nastup na natjecanju bez poraza. U finalu je bila bolja od Velike Britanije nakon produžetka rezultatom 90:84...

Mađarska, Bugarska, Gruzija, Island, Bjelorusija, Nizozemska, Izrael i u konačnici Velika Britanija. Osam pobjeda bez poraza ostvarila je hrvatska juniorska košarkaška reprezentacija na Europskom prvenstvu divizije B i izborila plasman u najviši rang.

Izabranici Vladimira Anzulovića u vrlo čvrstoj i napetoj utakmici svladali su Britance nakon 45 minuta igre rezultatom 90:84 i zaključili natjecanje na najbolji mogući način - osvajanjem zlata.

Nije to bio nimalo lagan dvoboj, Velika Britanija je igrala odlično većim dijelom susreta, imala i 15 koševa prednosti, međutim, Hrvatska pronalazi način i dolazi do velikog preokreta.

Velika Britanija igrala je puno bolje u prvom poluvremenu i dijelom drugog. Došli su i do 15 koševa prednosti (46:31) kada se počinje buditi Hrvatska. Povratak je predvodio Mateo Drežnjak, na njega su se nadovezali Jordano, Šarić i Šamanić koji su pripomogli smanjenju na samo minus tri uoči posljednje četvrtine (58:55).

U 34. minuti Hrvatska je imala četiri poena prednosti, ali Britanci se vrlo brzo vraćaju i tricom Jacoba Rounda dolaze do četiri koša viška (73:69) minuti i 20 sekundi prije kraja. Ipak, Drežnjak pogađa dva puta, ali promašuje šut za pobjedu i utakmica odlazi u produžetak. Ipak, u dodatnih pet minuta Hrvatska je zaigrala puno bolje i zasluženo osvojila zlato.

Hrvatsku je do pobjede predvodio Mateo Drežnjak s 23 poena (6/13 za dva, 2/6 za tricu, slobodna bacanja 5/6) i šest skokova, dok je Luka Šamanić susret zaključio s 21 poenom (7/12 za dva, 1/2 za tricu, slobodna bacanja 4/8) i osam skokova.

Najbolji je kod Britanaca bio Oluwasesan Russell s 20 poena (7/9 za dva, 1/1 za tricu, slobodna bacanja 3/4).

Europsko prvenstvo U-20, finale divizije B:
Hrvatska - Velika Britanija 90:84 (nakon produžetka)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.08.2017. u 09:22
    Mi smo lagano osvojili EP U18. U Finalu pregazena Spanija!
    Obrisan korisnik
  • narada10806.08.2017. u 21:52
    vrlo dobra utakmica. Ova ekipa ako ostane zajedno ne bi se trebala bojati za opstanak u A diviziji.
    narada108