Nogomet

Veliki londonski derbi obilježava vikend, Inter na San Siru dočekuje Fiorentinu

Branimir Korać • petak, 18.08.2017.
Veliki londonski derbi obilježava vikend, Inter na San Siru dočekuje Fiorentinu
Foto: EPA

I preostale tri lige petice priključuju se ovog vikenda te će tako i službeno započeti nova sezona u svim glavnim europskim ligama...

Drugo kolo engleskog Premiershipa obilježit će veliki londonski derbi između Tottenhama i Chelseaja. Gostovanje na Wembleyju dolazi u loše vrijeme za Conteovu momčad koja je očajno otvorila sezonu, na Stamford Bridgeu slavio je Burnley, Chelsea je ostao bez glupo isključenog Cahilla, a talijanski stručnjak ionako često ističe kako mu nedostaje širine u momčadi i vapi za pojačanjima. I u Tottenhamu su planirali dolazak većeg broja igrača, no to se još nije dogodilo, a niti oni ne skrivaju da će do kraja prijelaznog roka tražiti još novih imena.

Bit će to ujedno prvi susret Premiershipa ikada odigran na Wembleyju gdje je Tottenham privremeni domaćin. Mauricio Pochettino ima najveću dvojbu koga staviti na desnog beka s obzirom na odlazak Kylea Walkera i ozljedu Kierana Trippiera, a još uvijek su van pogona i Danny Rose i Erik Lamela. Chelsea osim Cahilla nema niti Cesca Fabregasa koji je također isključen, ali mogao bi se vratiti Eden Hazard te debitirati Tiemoue Bakayoko.

Što se tiče ostalih susreta Slaven Bilić nakon teškog poraza na Old Traffordu ima još jedno neugodno gostovanje, kod Southamptona. U gostima su i Manchester United kod Swanseaja te Arsenal kod Stokea. I jedni i drugi imat će neugodan posao iako su i jedni i drugi prošle sezone uspješno apsolvirali gostovanje kod tih momčadi. Pep Guardiola također ima zanimljivog protivnika, u ponedjeljak navečer na Etihad dolazi Hajdukov europski protivnik, Everton.

Francuzi su najdalje dogurali i oni ovog vikenda igraju susrete trećeg kola. Nema nekog izraženog derbija, a na papiru se najzanimljivijim čini dvoboj između Lyona i Bordeauxa. Lyon je odlično otvorio sezonu i upisao dvije pobjede u prva dva kola dok je Bordeaux očekivano svladao Metz i remizirao kod Angersa. Sada ga očekuje najteži posao u dosadašnjem dijelu sezone, gostovanje kod momčadi koja je ostala bez Alexandrea Lacazettea, ali bez obzira na to izgleda prilično dobro.

"Ostajemo čvrsto na zemlji, krenuli smo s dvije pobjede kao i prošle sezone, ali sada smo izgledali bolje i s više kontrole u našoj izvedbi. Još imamo stvarno puno prostora za napredak, subotnji meč za nas je vrlo važan jer je prošlo stvarno puno vremena otkako smo posljednji put upisali tri vezane pobjede", kaže Bruno Genesio. U Bordeauxu se polako dižu nakon što su razočaravajuće završili europsku sezonu ispadanjem od Videotona. "Dobro smo reagirali nakon tog šoka. Bili smo s pravom žestoko kritizirani, ali sada je situacija bolja", ne krije trener Jocelyn Gourvennec.

Kolo već u petak otvaraju Metz i Monaco susretom u kojem su gosti prilični favoriti. Monaco je krenuo raspucano, postigao sedam pogodaka u samo dva kola, a sada odlazi u goste momčadi koja je druga po broju primljenih pogodaka, njih pet. Neymar je debitirao u dresu PSG i ta priča više nije u prvom planu, polako ulazi u kolotečinu nastupa, a drugi će imati protiv Toulousea.

Već tradicionalno Bayern počinje sezonu dvobojem u petak, a ovaj put prvi protivnik mu je Bayer iz Leverkusena. I jedni i drugi već su odigrali prve službene susrete, Bayern je osvojio Superkup pobjedom protiv dortmundske Borussije, a zatim i slavio u Kupu protiv Chemnitzera dok je s druge strane Bayer tek nakon produžetaka eliminirao Karlsruhe u prvom kolu DFB Pokala. Gosti i dalje ne mogu računati na Tina Jedvaja koji se oporavlja od ozljede noge, a ovaj dvoboj ujedno će biti i prvenstveni debi za novog trenera Bayera Heika Herrlicha.

U konkurenciju kod Bayerna polako se vraća Manuel Neuer, međutim u ovom susretu sjedit će na klupi i pričekat će na povratak na travnjak. "Ne želimo ništa riskirati. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija sljedeći tjedan te vjerujem da bi mogao biti spreman za nastup protiv Werdera", objasnio je Carlo Ancelotti. Iako je Bayern veliki favorit, Herrlich se ne predaje. "Idemo u München po bodove. Vrlo je važno da se postavimo hrabro, vjerujemo u našu snagu i na najbolji način iskoristimo pozitivne strane", tvrdi Herrlich.

Zanimljivo bi moglo biti i u dvoboju između Wolfsburga i Borussije Dortmund bez obzira što Wolfsburg nije niti blizu onih dana kada se nadao uključenju u borbu za naslov prvaka te započeo s velikim ulaganjima. Prošlosezonsko iznenađenje RB Leipzig ima teško otvaranje sezone u Gelsenkirchenu kod Schalkea dok Niko Kovač s Eintrachtom gostuje kod Freiburga. Andrej Kramarić i njegov Hoffenheim doma čekaju Werder, a Josip Brekalo sa Stuttgartom putuje u Berlin na noge Herthi.

Prošle sezone čak petorica Hrvata potencijalno su mogli nastupiti u derbiju između Intera i Milana, a ovaj put jedan manje je u konkurenciji. Kod Intera očekuje se nastup Ivana Perišića i Marcela Brozovića koji su se obojica spominjali u kontekstu izlaznih transfera, no na kraju su ostali, barem zasad. Za Brzovića je izvjesno da neće napuštati Inter dok se za Perišića još uvijek to ne može sa stopostotnom sigurnošću reći. S druge strane Milan Badelj trebao bi krenuti od prve minute, a u konkurenciji bi trebao biti i Ante Rebić. Međutim nema Nikole Kalinića koji je pred transferom u drugi milanski klub.

Bivši trener Intera Stefano Pioli od ove sezone vodi Fiorentinu i jako dobro poznaje milansku momčad. Situacija s Kalinićem malo je uzdrmala klub, hrvatski reprezentativac svojevoljno je propustio trening i tako napravio mali pritisak na upravo da dovrši transfer u Milan te je pitanje sata kada će se to i dogoditi. Njegovu ulogu u vrhu napada trebao bi preuzeti Babacar ispred Giovannija Simeonea.

Milan je najviše tržio ovog ljeta, a sezonu će otvoriti na gostovanju kod skromnog Crotonea i već tu nema pravo na kiks. Jednako tako od početka se očekuju pobjede i ostalih favorita, Juventus će na svom stadionu igrati protiv Cagliarija dok najteži posao ima Roma koja putuje u Bergamo kod Atalante. Lazio ne bi smio imati problema protiv novaka Spala dok Napoli također čeka tri boda i to u gostima kod Verone.

Prvo kolo španjolskog prvenstva ne donosi neki izraziti derbi, no čeka nas nekoliko zanimljivih utakmica. Nakon što je održao lekciju Barceloni u Superkupu, Real Madrid započinje sezonu gostovanjem u La Coruni kod Deportiva. Vrlo motivirani domaćin pokušat će prekinuti negativnu seriju protiv Real Madrida kojeg je posljednji put svladao još 2008. godine, a koliko je to davno bilo, dovoljno će vam reći podatak da je jedini pogodak za Madriđane postigao Ruud van Nistelrooy.

Iz te momčadi Reala tu su još uvijek tek Marcelo i Sergio Ramos, danas su Madriđani puno moćniji i sve osim njihove pobjede bit će iznenađenje. "Nema nikakve euforije, jako dobro smo svjesni kako je pred nama vrlo dugačko putovanje. Ova momčad gladna je uspjeha i učinit ćemo sve da ih i ostvari", najavio je Zinedine Zidane novo prvenstvo. Francuski stručnjak nema Cristiana Ronalda zbog kazne od pet utakmica zabrane igranja zbog isključenja u Superkupu protiv Barcelone, ali kako Zidane kaže - Real ima širinu i kakvu god izmjenu napravi, to neće ostaviti velikog traga na momčadi.

Barcelona se pak mora iskupiti već od početka prvenstva, a ne izgleda dobro. Real ju je apsolutno nadigrao, momčad pokazuje nervozu i neće biti najjednostavnije se oporaviti. A odmah dolazi Real Betis koji je složio vrlo zanimljivu momčad i ima oružja za zapapriti Barceloni. Madridski Atletico trebao bi imati lakši posao iako igra u gostima, protivnik će mu biti Girona dok sezonu otvaraju u petak Leganes i Alaves te Valencia i Las Palmas.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!