Košarka

Litva ostala bez važnog igrača za Eurobasket, Gruzija iznenadila Grčku

Petar Jenjić • srijeda, 23.08.2017.
Litva ostala bez važnog igrača za Eurobasket, Gruzija iznenadila Grčku
Foto: EPA

Odigrano je novih pet pripremnih utakmica uoči Eurobasketa od kojeg se, i prije njegovog početka, bio prisiljen oprostiti i jedan litavski košarkaš. Radi se o Lukasu Lekavičiusu koji je zaradio ozljedu stopala u pobjedi svoje momčadi protiv Islanda. S pobjedama u pripremama nastavila je Srbija koja je svladala Italiju, kao i Španjolska koja je bila bolja od Belgije. Do iznenađujuće pobjede stigla je Gruzija koja je bila bolja od Grčke...

Do glatke pobjede u novoj pripremnoj utakmici došla je Litva koja je pobijedila Island 84:62. Već su na poluvremenu Litavcu vodili 25 koševa razlike (52:27) koje su bez problema sačuvali do kraja. Ipak, osim pobjede veliku je brigu zadala ozljeda Lukasa Lekavičiusa koji je napustio igru nakon samo četiri minute igre. Dodatne pretrage pokazale su kako se radi o težoj ozljedi stopala i igrač Litve će biti prisiljen preskočiti Eurobasket.

Mindaugas Kuzminskas sa 17 poena i Martynas Gecevičius sa 16 koševa predvodili su Litvu do pobjede. Najbolji je kod Islanđana bio Tryggvi Hlinason s 19 poena.

Na turniru u Grčkoj Srbija je predvođena Bobanom Marjanovićem svladala Italiju 73:65. Veći dio susreta prošao je u vrlo izjednačenoj igri, ali su izabranici Aleksandra Đorđevića preuzeli kontrolu sredinom treće četvrtine i na kraju došli do zaslužene pobjede, ukupno sedme ovog ljeta iz isto toliko odigranih utakmica.

Marjanović je zaključio susret s 21 poenom i osam skokova, dok je Vladimir Lučić dodao 12 koševa. Talijane je predvodio Marco Belinelli s 20 koševa.

U utakmici zatvorenoj za javnost Turska je u Istanbulu svladala Crnu Goru rezultatom 78:60, čime je svojim današnjim protivnicima nanijela peti poraz u šestom pripremnom susretu. Ključnim se pokazala posljednja četvrtina koju je domaćin dobio 24:9.

Tursku je do pobjede predvodio Sinan Güler sa 17 poena. Kod Crnogoraca je Nikola Vučević ubacio 19 koševa uz devet skokova.

Još jednu pripremnu utakmicu odigrala je i Španjolska koja je bila bolja od Belgije 88:72. Aktualni prvaci Europe već su na poluvremenu imali 20 koševa prednosti (51:31), Belgijanci su se u nekoliko navrata uspjeli spustiti ispod deset koševa minusa, ali do preokreta i pobjede ipak nisu.

Najučinkovitiji je u redovima pobjedničke momčadi bio Willy Hernangomez s 20 poena. Jonathan Tabu s 14 koševa bio je najbolji kod Belgije.

Grčka je na domaćem parketu ispustila pobjedu protiv Gruzije koja je slavila s minimalnih 72:71. Junak Gruzijaca bio je Giorgi Cincadze koji je ubacio tricu 16 sekundi prije kraja utakmice. Na drugoj strani je pokušao uzvratiti Giorgios Printezis, no nije bio precizan.

Giorgi Šermadini predvodio je Gruziju s 23 poena i osam skokova, Tornike Šengelia je dodao 14 koševa i 11 skokova. Najbolji je kod Grka bio Kostas Papanikolaou koji je ubacio 15 koševa.

Dodajmo kako Zaza Pačulia niti danas nije nastupio za svoju reprezentaciju zbog problema s gležnjem te je i dalje upitan za Europsko prvenstvo.

Prijateljske utakmice:
Litva - Island 84:62
Srbija - Italija 73:65
Turska - Crna Gora 78:60
Belgija - Španjolska 72:88
Grčka - Gruzija 71:72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!