Nogomet

VIDEO: Halilhodžić odveo i Japan na SP, Australija u teškoj situaciji uoči posljednjeg kola

Dario Dodić • četvrtak, 31.08.2017.
VIDEO: Halilhodžić odveo i Japan na SP, Australija u teškoj situaciji uoči posljednjeg kola
Foto: EPA

Reprezentacija Japana šesti se put zaredom plasirala na Svjetsko prvenstvo nakon što je u pretposljednjem kolu skupine B azijskih kvalifikacija u Saitami s 2:0 svladala reprezentaciju Australije...

Vahid Halilhodžić još je jednom dokazao kakva je trenerska klasa. Svojem dugom popisu klupskih i reprezentativnih uspjeha dodao je i plasman na Svjetsko prvenstvo s reprezentacijom Japana. Njegovi su izabranici u Saitami s 2:0 svladali reprezentaciju Australije i matematički kolo prije kraja osigurali izravan plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji iduće godine.

Bila je ovo ključna utakmica za Japance jer bi eventualni kiks protiv Australije posve zakomplicirao ionako već kompliciranu situaciju u skupini B. Naime, Japan u posljednjem kolu gostuje kod Saudijske Arabije, koja nasušno treba pobjedu za plasman na SP, dok Australija kod kuće dočekuje Tajland na kojem će morati testirati svoje napadačke sposobnosti. Ovako je Japan svoje muke riješio kolo prije kraja, što podiže šanse Saudijskoj Arabiji jer Japanci neće imati posebnog motiva u zadnjem kolu.

Iako je nešto bolje utakmicu otvorila Australija, svjesna da joj nad glavom visi dvostruka oštrica, tek je jednom u čitavom susretu opasnije priprijetila japanskom vrataru Kawashimi. U završnici prvog dijela Rogić i Leckie zakuhali su situaciju pred japanskim golom, Leckie uz lagani odbijanac pogađa okvir gola.

Vrlo brzo uslijedila je japanska kazna, u 41. minuti Nagatomo sjajnom loptom pronalazi Asana, koji bježi iza leđa neopreznom Smithu i lagano poentira za vodstvo Japana.

Do kraja susreta puno je više pokazala domaća reprezentacija, Australci su pokušavali oprezno pritiskati jer ipak nisu bili u situaciji sve ili ništa pošto u zadnjem kolu mogu gol-razliku pokušati nadoknaditi protiv Tajlanda ili se nadati da će Japan izvući barem remi u Saudijskoj Arabiji.

Japanci su, pak, htjeli SP potvrditi već danas, a to su u završnici susreta i uspjeli. Nakon što je Sainsbury s gol-crte spriječio Ideguchijev pogodak u 77. minuti, krilni napadač Japana još se više zainatio i pet minuta kasnije krasnom solo-akcijom koju završava još ljepšim pogotkom potvrdio slavlje Japana.

Uoči posljednjeg kola Japan je siguran prvi, a Saudijska Arabija i Australija imaju po 16 bodova, no Saudijci imaju gol-razliku +6, a Australci +4. U svakom slučaju čeka nas uzbudljivih posljednjih 90 minuta u skupini B, jer drugo mjesto donosi izravan plasman na SP, a treće dodatne kvalifikacije.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!