Tenis

Donna Vekić je postala tenisačica, u punom smislu

Sportnet • petak, 01.09.2017.
Donna Vekić je postala tenisačica, u punom smislu
Foto: EPA

Osječanka Donna Vekić već je u ranom stadiju svoje profesionalne karijere spoznala što znači riječ uspjeh. Ono što većini mlađih tenisačica izgleda kao noćna mora – tranziciju iz bezbrižnih juniorskih dana u nemilosrdan svijet velikih pretendentica na WTA titule, tada šesnaestogodišnja Donna odradila je kao u bajci.

AUTOR: Slavko Boldin

Na svom prvom Grand Slam turniru, US Openu, stigla je do trećeg kola kvalifikacija. Samo dva tjedna kasnije, njezin drugi WTA turnir u karijeri donio joj je čak sedam uzastopnih pobjeda. Iz kvalifikacija u Taškentu Donna Vekić stigla je u finale, da bi, potom, izgubila od Rumunjke Begu. Nekoliko novih pobjeda donijelo joj je 118. mjesto na kraju godine, a među 200 najboljih tenisačica bila je uvjerljivo najmlađa.

Sljedeće godine isti uspjeh postigla je i u Birminghamu, prejaka je tada bila samo Daniela Hantuchova. 2014. u Kuala Lumpuru s nepunih 18 otišla je korak dalje te svoju prvu WTA titulu osvojila svladavši Dominiku Cibulkovu, ostvarivši pritom prvu pobjedu protiv TOP 10 igračica.

Što su rezultati bili bolji, više se u svjetskim medijima (posebice britanskim, jer je Donnu tada vodio David Felgate, bivši trener Tima Henmana) pisalo o mladoj Hrvatici, čije su aspiracije bile pohod na Wimbledon i prvo mjesto WTA liste. Donna je postala nova mlada zvijezda, kojoj su predviđali blistavu budućnost. Jedina „kvaka“ u cijeloj priči jest činjenica da mediji ne daju uvijek najobjektivniji prikaz neke situacije.

Negdje u vremenu nakon te prve titule, kola su krenula nizbrdo. Tek poneka pobjeda prekinula bi niz poraza u koje je zapala naša tenisačica. I to nije ništa neuobičajeno, gotovo da nema tenisačice ili tenisača kojeg nije sputao pritisak očekivanja i obrane bodova. No kod Donne Vekić, pad je poprimio prilično drastične razmjere.

U 2015. godini bljesnula je dvaput – treće kolo Roland Garrosa i još jedno finale Taškenta privremeno su zamijenili poraze u prvom kolu, no prošle godine Donnin crni niz trajao je puna četiri mjeseca. Čak 14 uzastopnih poraza doživjela je Vekić na WTA turnirima, od 4. travnja protiv Flipkens u Katowicama, do Liu u Nanchangu 2. kolovoza, svaki puta ispadala je s turnira u prvom meču – na sve tri glavne podloge.

Da stvar bude gora, trpjela je napade sa svih strana zbog svoje veze sa Stanislasom Wawrinkom. Neprimjerene izjave Nicka Kyrgiosa uzrokovale su drugo pojavljivanje mlade Vekić na naslovnicama portala, no ovaj put ne zbog partija koje je prikazivala na terenu. Nazivana je turisticom, koja u Rim ne dolazi da bi igrala tenis, već da bi se „naslikavala“ ispred raznih znamenitosti.

Kada malo proanaliziramo njezinu igru, lakše ćemo shvatiti zašto je došlo do takvog pada. Donnu smo u seniorskim vodama upoznali kao izrazito agresivnu tenisačicu, koja svaku lopticu udara brzo i poprilično ravno, što donosi mnogo winnera i/ili neprisiljenih pogrešaka. Za takav stil igre ključna je koncentracija, izrazito dobar tajming udarca i izvrsno kretanje. Jednom kada se u njenoj glavi stvorio pritisak, te tri stvari nisu bile na potrebnoj razini pa nije teško shvatiti zašto je mečeve završavala s većim brojem pogrešaka, nego izravnih poena.

Stvari su krenule na bolje angažmanom Nikole Horvata, čakovečkog trenera, koji je s Donnom počeo raditi prije godinu dana. Osim evidentnog pomaka na psihološkom planu, promjene su vidljive i u igri. Od agresivne baselinerice, Donna je postala odlično taktički potkovana igračica, spremna ući u dužu izmjenu, promijeniti ritam, ali i zabiti winner kada je to potrebno. Drastično je smanjen broj dvostrukih pogrešaka, a kretanje i defenziva doživjele su revoluciju.

Donna je samo govorila da puno radi i da rezultati moraju doći. Ponekad moramo povjerovati informaciji iz prve ruke, vjerovati da to nije uobičajena floskula jedne poluposrnule sportašice, jer gle čuda – rezultati su došli. Ove sezone polako je gradila formu, skupljala pobjede, a onda je u Nottinghamu dočekala svoju drugu titulu. U iznimno kvalitetnim mečevima prvo je u polufinalu prošla Lucie Safarovu, da bi za naslov pobijedila Johannu Kontu, sedmu tenisačicu svijeta. U Wimbledonu je u drugom kolu s istom tenisačicom, po riječima Bena Rothenberga, novinara New York Timesa, odigrala možda i najbolji susret turnira i u trećem setu izgubila sa 10:8 od kasnije polufinalistice.

Donna Vekić, ako je ikad i bila, prestala je biti turistica u gradu Rimu. Prestala je biti samo djevojka Stana Wawrinke, sjajnog švicarskog tenisača. Donna Vekić je postala tenisačica, u punom smislu. Tenisačica, koju svaka suparnica maksimalno respektira i protiv koje će se morati dobrano potruditi da bi izvukla pobjedu. Donna Vekić polako, ali sigurno, grabi prema vrhu. Kada će se dogoditi novi podvig, ostaje za vidjeti. Možda već i na ovogodišnjem US Openu, jer Donna je za to spremna.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.09.2017. u 12:31
    Serena Williams i Steffi Graf, a da ne govorim o Martini Navratilovoj su ženstvene koliko i Rene Bitorajac u Metastazama. Svaka njima čast, al udaraju i izgledaju ko muško.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.09.2017. u 22:33
    Nemoj podcjenjivati nikoga,onda po tome ni Serena Williams ili Steffi Graf nisu sportsice,a kaj su sve ostvarili u tenisu,ne svida mi se takva sovinisticka izjava.
    Obrisan korisnik
  • Mtipster01.09.2017. u 20:03
    Ženski tenis nije sport. Točka.
    Mtipster
  • Josippo01.09.2017. u 15:41
    Mogla bi, sevastova je dobra. Ali ima šansu. Izgleda da ona i Ana se mijenjaju sa razdobljima dobre igre. Ana je sad malo skrenula sa trake a Donna je u punoj formi.
    Josippo