Košarka

Latvija dominantnom posljednjom četvrtinom slomila otpor Belgije

Petar Jenjić • subota, 02.09.2017.
Latvija dominantnom posljednjom četvrtinom slomila otpor Belgije
Foto: EPA

Košarkaši Latvije odlično odigranom posljednjom četvrtinom osigurali su prvu pobjedu na Eurobasketu. Nakon poraza od Srbije svladali su Belgiju rezultatom 92:64, zahvaljujući vrlo dobroj timskoj igri i odličnim rolama Porzingisa, Timme i Strelnieksa...

Dominantnu pobjedu, na vrlo impresivan način, upisala je Latvija koja je protiv Belgije slavila rezultatom 92:64. Nakon izjednačene prve dionice Latvijci odlaze na dvoznamenkastu prednost i čuvaju je gotovo sve do posljednje dionice kada Belgija dolazi na samo minus pet. Ipak, to je bilo sve od njih. Sjajno odigrana završnica i velika serija 23:0 donijela je Latviji glatku pobjedu.

Latvijci danas nisu mogli računati na Davisa Bertansa koji je zbog ozljede prsta u utakmici sa Srbijom dvoboj s Belgijancima morao propustiti, no i bez njega su pokazali momčadsku igru upisavši ukupno 31 asistenciju.

Većina belgijskih ubačaja tijekom prve četvrtine došla je iz dosta teške pozicije. Za razliku od prvog susreta danas su više koristili šut s poludistance i to je jako dobro funkcioniralo. Nakon prvih deset minuta činilo se kako opet idu prema brojci od 100 poena, imali su poen prednosti (25:24).

Kako je odmicalo prvo poluvrijeme Latvijci su igrali sve bolje. U višu brzinu ubacili su Kristaps Porzingis i Janis Timma koji su s 18, odnosno 13 poena, predvodili svoju momčad do preokreta i dvoznamenkaste razlike na kraju prvog poluvremena. Belgija je u drugoj dionici ubacila tek osam poena i imala 14 koševa minusa (47:33).

Iako je još početkom drugog poluvremena stigla do najvećih 17 poena prednosti (50:33), Latvija je malo posustala u nastavku treće dionice pa su Belgijanci uspjeli spustiti zaostatak. U 32. minuti Gilletova trica spustila ih je na samo minus pet (63:58).

To su bili jedini poeni Belgije u narednih šest minuta za vrijeme kojih Latvija radi veliku seriju 23:0 i rješava pitanje pobjede u današnjem susretu. Jedan od tih poena bilo je i sjajno zakucavanje Porzingisa koje će zasigurno kandidirati za potez turnira.

Kod Latvije vrijedi izdvojiti tri imena. Po 27 poena ubacili su Kristaps Porzingis (8/13 za dva, 0/3 za tricu, slobodna bacanja 11/12) i Janis Timma (6/6 za dva, 4/8 za tricu, slobodna bacanja 3/3), dok je Janis Strelnieks upisao devet koševa, ali i 13 asistencija. Do dvoznamenkastog broja dodavanja došao je već početkom drugog poluvremena.

Jedini dvoznamenkast kod Belgije bio je Axel Hervelle s 12 koševa (4/5 za dva, 1/1 za tricu, slobodna bacanja 1/1).

Eurobasket, 2. kolo, skupina D:
Latvija - Belgija 92:64 (24:25, 23:8, 16:22, 29:9)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!