Košarka

Veliki preokret Izraelaca za prvu pobjedu na Eurobasketu

Petar Jenjić • nedjelja, 03.09.2017.
Veliki preokret Izraelaca za prvu pobjedu na Eurobasketu
Foto: EPA

Košarkaši Izraela na domaćem su parketu ipak uspjeli doći do prve pobjede na Eurobasketu. Odlično odigranom posljednjom četvrtinom preokrenuli su zaostatak protiv Njemačke i slavili sa 82:80...

Današnji dan očito je specijaliziran za napete završnice. Nakon slavlja Finske u 50 minuta igre protiv Poljske i drugi domaćin je upisao pobjedu. Izrael je sjajno odigranom posljednjom četvrtinom preokrenuo zaostatak protiv Njemačke i slavio rezultatom 82:80.

Nijemci su devet minuta prije kraja imali 16 koševa prednosti, no u sljedećih sedam minuta ostali su bez poena iz igre što je domaćin iskoristio i stigao do vodstva. Gosti su imali posljednji napad za pobjedu ili barem produžetak, no Daniel Theis nije bio precizan.

Izraelci su startali s vodstvo 6:0, ali šest vezanih poena Johannesa Voigtmanna vratilo je Nijemce u egal. Dominirao je pod koševima Omri Casspi koji je nakon prvih deset minuta, sa šest poena i pet skokova, predvodio Izraelce do pet poena prednosti (23:18).

Goste je na pristojnoj udaljenosti držao i Richard Howell čijih je deset koševa i tri ukradene lopte bilo od velike pomoći Izraelu koji je imao +5 (37:32), četiri minute prije kraja poluvremena. Ipak, u samoj završnici poluvremena Njemačka je na krilima Dennisa Schrödera i Daniela Thiesa prešla nakratko u vodstvo, no nakon dvije četvrtine rezultat je ipak bio poravnat (43:43).

Odličnim otvaranjem nastavka Njemačka je utišala domaćine i serijom 10:2 došla do najvećih osam poena viška (53:45). Domaćin je potpuno napadački podbacio u nastavku treće četvrtine i dok su se okrenuli, njihovi protivnici su otišli na dvoznamenkastu prednost.

Činilo se da je uslijedio raspad sistema Izraelaca koji su na otvaranju posljednje dionice zaostajali 75:59. Ipak, u sljedećih šest minuta nisu primili nijedan poen iz igre i stigli su na samo poen zaostatka (77:76), a zatim prešli i u vodstvo dvije minute prije kraja.

Schröder je položio za prednost Nijemaca 80:78, no na drugoj strani tricom uzvraća Guy Pnini. Razigravač Atlante promašio je u sljedećem, a nakon brzog prekršaja Gal Mekel pogađa jedno slobodno bacanje osam sekundi prije kraja. Njemačka se odlučila za tricu u posljednjem napadu, ali Thies nije bio precizan i tu je utakmici bio kraj.

Odlični Richard Howell predvodio je Izraelce s 23 poena (10/15 za dva, slobodna bacanja 3/4), devet skokova, tri asistencije i sedam ukradenih lopti, dok je double-double učinak ostvario Omri Casspi s 20 koševa (6/10 za dva, 0/4 za tricu, slobodna bacanja 8/10) i 11 skokova.

Dennis Schröder s 20 poena i sedam asistencija te Daniel Thies s 15 koševa i 15 skokova predvodili su Njemačku.

Eurobasket, 3. kolo, skupina B:
Njemačka - Izrael 80:82 (18:23, 25:20, 26:14, 11:25)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!