Košarka

Latvija preokretom svladala neporažene Ruse i izborila osminu finala

Petar Jenjić • utorak, 05.09.2017.
Latvija preokretom svladala neporažene Ruse i izborila osminu finala
Foto: EPA

U prvom današnjem susretu skupine D, koja se igra u Istanbulu, košarkaši Latvije svladali su neporaženu Rusiju rezultatom 84:69. Time su upisali treću uzastopnu pobjedu i tako osigurali plasman među 16 najboljih....

Preokretom u drugom poluvremenu i bez pune minutaže Kristapsa Porzingisa košarkaši Latvije upisali su novu pobjedu na Eurobasketu. Svladali su do danas neporažene Ruse rezultatom 84:69 i tako osigurali prolazak u osminu finala. Ovakvim razvojem događaja situacija u skupini D se dodatno komplicira.

Kristaps Porzingis nije uspijevao doći do izražaja u prvoj četvrtini. Najbolji latvijski košarkaš ubacio je tek jedan šut iz četiri pokušaja i izgubio nekoliko loptu. Ipak, nakon prvih deset minuta Latvija je zaostajala samo tri poena razlike (15:12).

Vrlo važnim se pokazao jedan prekršaj Porzingisa, nakon čega je uslijedila tehnička latvijskom izborniku. Rusi su to iskoristili na najbolji mogući način i s pet poena došli do dvoznamenkaste prednosti (35:25). Iako najbolji strijelac Aleksej Šved nije igrao pretjerano efikasnu utakmicu, to se nije odnosilo i na Timofeja Mozgova koji je poluvrijeme zaključio s 15 poena.

Igrač New York Knicksa, kao i u utakmici protiv Srbije, bio je prisiljen igrati u nešto manjoj minutaži jer je do poluvremena, koje je Rusija dobila s deset razlike, zaključio s četiri osobne pogreške.

Uslijedio je preokret Latvijaca u trećoj dionici, nadoknadili su dvoznamenkasti zaostatak iz prvog poluvremena i tricom Janisa Timme prešli u vodstvo (52:50). Rusi se nisu uspjeli oporaviti od povratka Latvije.

Odlični Timma nosio je momčad na svojim ramenima i upravo je svojim ubačajima s linije slobodnih bacanja doveo do deset koševa viška u 37. minuti. Rusi do kraja utakmice nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti i ostali su poraženi po prvi puta na ovom natjecanju.

Janis Timma zaključio je susret s 22 poena (5/10 za dva, 1/1 za tricu, slobodna bacanja 9/11) i šest skokova, Kristaps Porzingis i Rolands Šmits su dodali po 11 koševa.

Aleksej Šved je završio utakmicu sa standardnim brojkama od 21 poena (5/8 za dva, 2/11 za tricu, slobodna bacanja 5/8) i šest asistencija.

Eurobasket, 4. kolo, skupina D:
Rusija - Latvija 69:84 (15:12, 29:22, 8:18, 17:32)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!