Košarka

Dominantna predstava Slovenije i pobjeda protiv Francuza

Petar Jenjić • srijeda, 06.09.2017.
Dominantna predstava Slovenije i pobjeda protiv Francuza
Foto: EPA

Košarkaši Slovenije stigli su do uvjerljive pobjede protiv Francuske u posljednjem susretu skupine A koja se igra u Helsinkiju. Izabranici Igora Kokoškova slavili su rezultatom 95:78 i tako uz Španjolsku ostali jedina neporažena momčad na natjecanju...

Peti susret, peta pobjeda za odličnu Sloveniju koja se pokazala kao nepremostiva prepreka za sve reprezentacije u skupini A. U posljednjem kolu odličnom su predstavom nadigrali Francuze rezultatom 95:78 i ostali na vrhu grupe. U osminu finala će kao drugoplasirana momčad ići Finska, Francuska je treća, dok će se za posljednju poziciju boriti Poljska i Grčka.

Slovenija je gotovo cijeli susret vodila, u nekoliko navrata gotovo i s 30 razlike, i zasluženo stigla do pobjede. Francuzi su se djelomično uspjeli oporaviti dobrim otvaranjem posljednje četvrtine, no bez većeg značaja za konačni rezultat.

U vrlo visokom napadačkom ritmu krenule su obje momčadi, posebno neporaženi Slovenci koji su za šest minuta ubacili četiri trice i ukupno 20 poena. Francuski izbornik nije mogao biti odveć zadovoljan angažmanom njegovih igrača u defenzivnom dijelu, kao niti njegov slovenski kolega jer Francuzi nisu previše zaostajali.

Ipak, vrlo dobrim otvaranjem druge četvrtine Slovenija dolazi do prve dvoznamenkaste prednosti na susretu (36:26). Kako je odmicalo poluvrijeme Francuzi su izgledali sve lošije. Goran Dragić i Luka Dončić kombinirano u ubacili više od polovice slovenskih poena na kraju prvog poluvremena koje su zaključili sa 17 poena viška (52:35).

Francuzi su nešto bolje krenuli u drugo poluvrijeme, napravili su seriju 9:1 i spustili se ispod deset koševa zaostatka. Međutim, to je bilo vrlo kratkog vijeka jer Slovenija uzvraća s deset uzastopnih poena čime potpuno pokušava prelomiti susret u svoju korist. Kako je vrijeme odmicalo prednost je sve više rasla, a u jednom trenutku iznosila je i 29 poena (75:46).

Nije se predavala Francuska, još joj je ostalo snage za pokušaj povratka. U četiri minute posljednje četvrtine napravili su seriju 16:2, ali Slovenci su se na vrijeme probudili i spriječili eventualni dolazak u egal.

Slovence su predvodili Goran Dragić s 22 poena (3/6 za dva, 2/4 za tricu, slobodna bacanja 10/11) i osam asistencija, Luka Dončić je dodao 15 koševa (2/3 za dva, 3/9 za tricu, slobodna bacanja 2/3) i devet skokova.

Najraspoloženiji je kod Francuza bio Nando De Colo sa 16 koševa (4/6 za dva, 0/4 za tricu, slobodna bacanja 8/8).

Eurobasket, 5. kolo, skupina A:
Slovenija - Francuska 95:78 (28:22, 24:13, 25:16, 18:27)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!