Košarka

Hrvatska u osmini finala protiv Rusije, Porzingis utišao Turke i poslao ih na Španjolsku

Branimir Korać • četvrtak, 07.09.2017.
Hrvatska u osmini finala protiv Rusije, Porzingis utišao Turke i poslao ih na Španjolsku
Foto: EPA

U posljednjem susretu grupne faze natjecanja na Europskom prvenstvu Latvija je bila bolja od Turske 89:79 te je tako gurnula domaćina na četvrtu poziciju u skupini. Latvijci će tako kao drugoplasirani igrati protiv Crne Gore, Turci kao četvrtoplasirani protiv Španjolske, Hrvatska u nedjelju igra s Rusijom, a Srbija s Mađarskom...

Latvija i Turska u posljednjem susretu dali su konačan odgovor o parovima osmine finala. Sve opcije bile su otvorene u skupini D, nitko nije imao zagarantiranu poziciju, a na kraju je Latvija pobjedom Hrvatskoj donijela za protivnika Rusiju.

Latvijci su samo potvrdili da se sjajno nose pod pritiskom i da u svojim redovima imaju teško zaustavljivog Kristapsa Porzingisa koji je i protiv Turske odigrao izvrsno te vodio svoju reprezentaciju do pobjede.

Za obje reprezentacije ova utakmica bila je vrlo bitna jer su i jedni i drugi znali da im poraz za "nagradu" donosi Španjolsku, prvog favorita za zlatno odličje. Iako su Turci imali veliku podršku s tribina, Latvija je imala dovoljno snage i mirnoće te je na kraju potpuno zasluženo slavila.

Turska nije znala u grupnoj fazi iskoristiti tu prednost domaćeg terena koja je u njihovom slučaju uistinu startna prednost. Na kraju su upisali samo dvije pobjede i to protiv najlošijih reprezentacija u skupini koje su ispale u ovoj prvoj fazi. Osmina finala donosi im Španjolsku i novi iznimno težak zadatak.

Embed from Getty Images

Od završnice prvog poluvremena Latvijci su bili u vodstvu i nisu dopustili Turskoj da napravi preokret. Tijekom drugog poluvremena prednost je iznosila i 14 koševa razlike da bi se Turska početkom posljednje četvrtine vratila na minus dva.

Nakon toga domaćini gube dvije lopte u nizu, Peiners ponovno odvaja Latviju i Turska više nije imala nijedan posjed do kraja susreta u kojem je mogla doći u egal.

Mirno je Latvija privela dvoboj kraju i potvrdila drugo mjesto u skupini.

Sjajni Porzingis susret je završio s 28 poena i sedam skokova, a Janis Blums dodao je 17 poena uz tricu 5/8. Kod Turske Cedi Osman ubacio je 24 poena uz šest skokova i pet asistencija, a Melih Mahmutoglu dodao je 19 poena i sedam skokova.

Skupina D:
Latvija - Turska 89:79

Poredak:
1. Srbija 4-1
2. Latvija 4-1
3. Rusija 4-1
4. Turska 2-3
5. Belgija 1-4
6. Velika Britanija 0-5

Parovi osmine finala:
Slovenija - Ukrajina
Njemačka - Francuska
Finska - Italija
Litva - Grčka
Španjolska - Turska
Srbija - Mađarska
Hrvatska - Rusija
Latvija - Crna Gora

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • qvestor08.09.2017. u 07:49
    bolje da idemo na Ruse nego Turke, jer Turci su domaćini i vjerojatno će preslikat atmosferu i pritisak na suce sa kvalifikacijske nogometne utakmice na košarku
    qvestor
  • Tko Gdje08.09.2017. u 04:59
    Ruse se može dobit.
    Tko Gdje