Ostali sportovi

NAJAVA: Seahawksi i Packersi glavni favoriti za osvajanje NFC konferencije

Sportnet • nedjelja, 10.09.2017.
NAJAVA: Seahawksi i Packersi glavni favoriti za osvajanje NFC konferencije

Nakon najave za AFC konferenciju, donosimo predviđanja za NFC konferenciju NFL-a. Analiziramo do koliko pobjeda bi mogla koja momčad doći, a na temelju tradicionalno postavljene granice u Las Vegasu...

PIŠE: Antonio Jukić

NFC East

Dallas Cowboys (9,5)
Cowboysi kao ekipa s najboljim omjerom u NFC-u prošle godine pokušat će ove godine ostvariti istu stvar. Cijelo ljeto trajala je sapunica sa suspenzijom RB-a Ezekiela Elliotta od šest utakmica i njegovom protutužbom. U petak je sud odlučio da se slučaj zamrzne i Elliott će najvjerojatnije igrati cijelu sezonu, a moguću suspenziju odraditi na početku iduće sezone. Veliki je to dobitak za Cowboyse i trebali bi biti i dalje jedna od boljih momčadi u NFC-u. Napad je s Ezekielom odličan, a problem bi mogla biti dosta propusna obrana koja je izgubila nekoliko startera u prijelaznom roku. Kako im je divizija jedna od najtežih, jer su rivali uvijek međusobno motivirani jedni protiv drugih, moglo bi se dogoditi da ne dođu ni do deset pobjeda.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: RB Ezekiel Elliott.

New York Giants (9,0)
Prošle godine ih je katastrofalno pozivanje i izvođenje akcija u napadu koštalo većih ostvarenja. Očekuje se da će ove godine napad igrati puno bolje i da će Giantsi biti glavni kandidat za osvajanje divizije. Dodatak hvatača Marshalla će smanjiti pozornost obrana s glavne zvijezde tima, hvatača Odella Beckhama Jr.-a, a koji će onda doći više do izražaja. Igra probijanjem bi trebala biti bolja nego prošlih godina. Vjerojatno jedna od najboljih obrana u ligi bi i ove godine trebala biti u vrhu. Sjajan prednji i zadnji dio obrane su garancija da će obrana svoj posao odrađivati na visokom nivou. Mladi safety Landon Collins trebao bi biti nositelj obrane i od njega se očekuje još jedna odlična sezona. Uz sve navedeno, Giantsi bi trebali do minimalno deset pobjeda, a vrlo vjerojatno i do koje više.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: WR Odell Beckham Jr.

Philadelphia Eagles (8,0)
Predvođeni mladim quarterbackom Carsonom Wentzom, Eaglesi ulaze u novu sezonu s nadom da se mogu uključiti u borbu za doigravanje s ostalim timovima, kako u diviziji, tako i u konferenciji. Prošle godine je jedina svijetla točka napada bio mladi Wentz, jer su mu hvatači bili dosta slabi. Dodatkom dva iskusna hvatača, Alshona Jefferyja i Torreyja Smitha, posao za Wentza će biti olakšan, a kako ispred sebe ima jednu od najboljih ofenzivnih linija, napad bi trebao dosta napredovati u odnosu na prošlu sezonu i smanjiti pritisak s obrane koja je bila bolji dio ekipe zadnjih nekoliko godina. Obrana je jako dobra, pogotovo u prednjem dijelu, i jedini problem koji imaju je u pozadini. Taj dio obrane bi trebao igrati bolje ove godine. Vjerujem da će Eaglesi preko osam pobjeda.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Carson Wentz.

Washington Redskins (7,5)
Divizija je takva da je gotovo svake sezone druga ekipa osvoji, ali Redskinsi su trenutno najslabija ekipa u diviziji. Napad bi trebao biti slabiji nego lani, jer su izgubili dvojicu bitnih hvatača u prijelaznom roku, a doveli samo jednog, Terrella Pryora, kao zamjenu. Također, glavni problem u napadu, igra probijanjem, bi i dalje trebala biti jedna od najlošijih u ligi. Pad u napadu bi trebao biti kompenziran boljom obranom, koja bi trebala biti bolji dio ekipe ove sezone. Nažalost, to neće biti dovoljno da se ubace u borbu za doigravanje s ostalim ekipama iz divizije. Ostvarit će šest ili sedam pobjeda ove sezone.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Kirk Cousins.

NFC North

Chicago Bears (5,5)
Iako je u postsezoni odrađen dobar posao u dovođenju pojačanja na mjestima gdje su im pojačanja trebala, izdanja i igre u predsezoni ne daju dobar nagovještaj. Barem kad je napad u pitanju. QB Mike Glennon će biti pod pritiskom već od prve utakmice sezone, jer su Bearsi draftali mladog Mitchella Trubiskog za svog QB-a budućnosti i ako Glennon bude igrao loše, mladi QB će biti bačen u vatru da spašava što se spasiti može. Hvatačka jedinica je vjerojatno jedna od najlošijih u ligi, ali će to pokušati kompenzirati jedna od boljih probijačkih jedinica lige. Glavna snaga ekipe će biti obrana predvođena odličnom prednjom sedmorkom koja bi trebala stvarati dosta problema protivničkim QB-ima. No, to neće biti dovoljno za nešto više od pet pobjeda i ako to ostvare, bit će to dobar rezultat za Bearse.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: RB Jordan Howard.

Detroit Lions (8,0)
QB Lionsa, Matthew Stafford je postao pred početak sezone najplaćeniji igrač u ligi. Produžio je ugovor i potpisao vjernost na još pet godina za 135 milijuna dolara. Stafford je lani igrao gotovo cijelu sezonu na razini najboljeg igrača lige i imao je dosta izborenih pobjeda u posljednjim minutama utakmica, što govori da je odličan kad je najpotrebnije. Napad je ostao isti kao i lani, s time da su popravili ofenzivnu liniju pa bi Stafford trebao biti još zaštićeniji nego prošle sezone. Obrana je također ostala slična pa možemo očekivati i sličan ishod sezone za Lionse. Otprilike devet pobjeda, ne vjerujem da mogu u diviziji ugroziti Packerse, ali su za klasu bolji od Bearsa i Vikingsa te bi se sa ostalim momčadima iz konferencije trebali boriti za doigravanje.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Matthew Stafford.

Green Bay Packers (10,0)
Kod Packersa je priča već nekoliko godina ista. Imaju sjajan napad predvođen vjerojatno najboljim quarterbackom lige, Aaronom Rodgersom, koji uvijek pronađe slobodnog hvatača. Jedini problem napada je igra probijača koja je već dvije sezone jedna od slabijih u ligi, ali to nadoknađuju odlični Rodgers i odlična hvatačka jedinica. Isto kako imaju sjajan napad, imaju i jako slabu obranu. Za ekipu koja želi svake godine u Super Bowl to je najveći problem. Vjerujem da će ove godine obrana igrati bolje nego prošlih godina i da bi to moglo odvesti Packerse možda i u Super Bowl. Raspored im nije toliko težak i očekuje se 11 ili 12 pobjeda.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Aaron Rodgers.

Minnesota Vikings (8,5)
Vikingsi su imali jedan od najslabijih napada probijanjem lani i u postsezoni su se u tom dijelu popravili, dovođenjem RB-a Lataviusa Murraya iz Raidersa i biranjem mladog Dalvina Cooka u drugoj rundi Drafta. No, ni napad dodavanjem nije bio dobar. Premalo dubokih dodavanja, većinom su to kratka dodavanja na pet do osam yardi i to je često dovodilo do ispucavanja lopte. Očekuje se bolja igra od napada ove sezone. Međutim, problem bi mogla biti obrana, koja je zadnjih godina u vrhu lige. Naime, ta će jedinica kao i krajem prošle sezone i ove godine igrati slabije i to će se odraziti i na konačnom omjeru Vikingsa. Vjerujem da će doći do šest ili sedam pobjeda.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: WR Steffon Diggs.

NFC South

Atlanta Falcons (9,5)
I dok većina analitičara vidi Falconse kao najbolju ekipu u NFC-u, ja se ne mogu složiti s tim. Onakav poraz u Super Bowlu će ostaviti psihološkog utjecaja na igrače. I iako će oni reći da je to sport, ipak u podsvijesti ostaje da su prosuli vodstvo do 25 poena. Ekipa je ostala gotovo ista na svim pozicijama, samo su pojačali malo defenzivnu liniju, koja bi sada trebala bolje igrati nego prošle sezone. Jako izjednačena i jaka divizija će doprinijeti tome da više ekipa na kraju bude izjednačeno omjerom i da neće biti mjesta u doigravanju za sve ekipe. Mislim da će imati manje od deset pobjeda.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: WR Julio Jones.

Carolina Panthers (8,5)
Nakon problematične prošle sezone, Panthersi pucaju ponovno na doigravanje. Popravljena je ofenzivna linija i sada bi QB Newton trebao dobivati manje udaraca od protivničkih obrambenih igrača. Izabrali su na draftu dvojicu mladih i eksplozivnih igrača, probijača Christiana McCaffreyja i hvatača Curtisa Samuela koji bi trebali pojačati napad i još dodatno smanjiti pritisak na Newtona. Obrana je jako dobra u prednjem dijelu, dok je pozadina dosta upitna, ali trebala bi i ta jedinica biti na boljoj razini nego prošle sezone. Kako je već navedeno, radi se o jako teškoj diviziji, ali očekujem da Panthersi dođu do minimalno devet pobjeda i budu u igri za doigravanje.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Cam Newton.

New Orleans Saints (8,0)
Ekipa iz grada jazza će i ove godine igrati najljepši napad u ligi. QB Drew Brees i njegov dio ekipe tradicionalno igraju odlično. Napad je pojačan dovođenjem RB-a Adriana Petersona iz Vikingsa, koji bi, iako u godinama, trebao činiti odličan RB trio sa sjajnim Markom Ingramom i mladim, ove godine na draftu izabranim Alvinom Kamarom. Trebao bi napad postizati tridesetak poena po susretu i time olakšati posao obrani. Obrana je rak-rana Saintsa već duže vremena. Ove sezone očekuje se da će ipak biti bolja nego ranijih godina. Mladi CB Lattimore kojega su izabrali na draftu bi trebao biti njen predvodnik. Bit će borba do zadnjeg tjedna za diviziju i doigravanje, očekujem da će Saintsi biti u doigravanju i to kao pobjednici divizije s deset ili 11 pobjeda.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Drew Brees.

Tampa Bay Buccaneers (8,5)
Velika su očekivanja u Tampi ove sezone. Mladi QB Jameis Winston u svojoj drugoj sezoni je igrao odlično i očekuje se njegov daljnji napredak. Dolazak hvatača DeSeana Jacksona i uparivanje s jednim od najboljih u ligi, Mikeom Evansom, je veliki plus za napad. Najveći problem je bila igra probijanjem, koja će i ove godine biti najslabija karika. Startni RB Doug Martin je suspendiran prva četiri tjedna pa će do njegovog povratka ta jedinica biti još slabija. Zato bi obrana trebala biti još bolja nego lani. Odlična prednja sedmorka je dobila pomoć u zadnjem dijelu obrane potpisom safetyja T.J. Warda pred sam početak sezone, a kojeg su Broncosi otpustili iz samo njima znanih razloga. Očekuje se isto kao i od ostalih ekipa u ovoj diviziji borba za doigravanje do zadnjeg tjedna. Mislim da mogu do devet pobjeda. Očekujem da sve momčadi u ovoj diviziji ostvare preko 50 posto pobjeda, jer sve imaju jako kvalitetne napade.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: WR Mike Evans.

NFC West

Arizona Cardinals (8,0)
Vjerojatno najveće razočaranje prošle sezone su bili Cardinalsi. I najviše imaju sami sebe za kriviti. Katastrofalna igra u napadu, s mnogobrojnim izgubljenim loptama ih je koštala lošeg omjera. Jedina svijetla točka je bio RB David Johnson koji je sam nosio napad. Ove godine će biti slično, samo se očekuje dosta manje pogrešaka QB-a Palmera pa bi napad trebao biti na dosta boljoj razini. Obrana je i prošle godine igrala dosta dobro. U svim statističkim kategorijama je u top 10 bila, ali kad te napad izda, nema pozitivnih rezultata. Iako su izgubili koji talent, obrana je puna mladih igrača i predvođena jednim od najboljih CB-a lige, Patrickom Petersonom, trebali bi biti u sličnom izdanju kao i lani. Uz dobar raspored i igranje protiv slabijih ekipa, mogli bi lako do desetak pobjeda i laganog ulaska u doigravanje.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: RB David Johnson.

Los Angeles Rams (5,5)
Kada govorimo o Ramsima, za njih vrijedi slično kao i za Bearse. Imaju slab napad kojemu je prvo ime RB ¬Todd Gurley. Mladi QB Jared Goff će u ovoj sezoni morati pokazati zašto je bio biran prvim izborom na draftu 2016. Napad, koji je prošle godine bio najlošiji u ligi (samo 224 postignuta poena, u prosjeku 14 po utakmici), bi trebao ove godine biti bolji dodatkom WR-a Sammyja Watkinsa. Obrana je bila bolji dio momčadi, a i ove godine bi trebala biti. Mali problem predstavlja štrajk najboljeg igrača u obrani DE-a Aarona Donalda koji želi potpisati produljenje ugovora. No, to bi se trebalo riješiti u narednim danima. Ostvarit će četiri ili pet pobjeda s ciljem da budu spremni za iduću sezonu u kojoj će loviti doigravanje.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: RB Todd Gurley.

San Francisco 49ers (4,5)
49ersi su jedna od momčadi koja bi trebala namjerno gubiti kako bi bila u igri za što bolji izbor na draftu zbog već spomenute QB draft klase koja izlazi na draft nagodinu. Napad bi trebao biti jedan od najlošijih u ligi. QB Hoyer je tzv. „bridge QB“ koji bi trebao biti starter dok ekipa ne pronađe dugoročno rješenje. Igra probijanjem bi trebala biti bolji dio napadačkog dijela, ali ni to nije nešto posebno dobro. Dio ekipe koji treba dosta manje čekati na rast je obrana. Puna je mladog talenta, pogotovo u prednjem dijelu i trebala bi u budućnosti biti jedna od boljih u ligi. 49ersi će i ove sezone biti ekipa za skupljanje poraza i ne vjerujem da mogu ostvariti više od četiri pobjede.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: RB Carlos Hyde.

Seattle Seahawks (10,5)
Seahawksi su jedna od najboljih ekipa u ligi. Imaju po imenima jednu od najboljih obrana lige, a pred početak sezone su u razmjeni s Jetsima dobili odličnog obrambenog linijaša Sheldona Richardsona tako da bi obrana trebala ostati u vrhu. Problem koji Seattle ima dugi niz godina je igra ofenzivne linije, koja je vjerojatno najgora u ligi. QB Russell Wilson zbog toga prima mnoštvo udaraca i stalno mora izbjegavati protivničke obrambene igrače da ga ne obore. Po pisanju analitičara, ove godine je ofenzivna linija na pripremama izgledala bolje nego ranijih sezona pa se očekuje i bolja igra i Wilsona. Problem je i što nemaju jasno definiranog startera na poziciji probijača pa će se mijenjati trojac Lacy, Prosise i Rawls u ovisnosti od protivnika. Vjerujem da će zahvaljujući kvalitetama Wilsona i dobre hvatačke jedinice te odlične obrane, Seahawksi do najboljeg omjera u NFC-u. Vjerojatno će završiti regularnu sezonu s 12 ili 13 pobjeda.

Glavna zvijezda i igrač kojeg treba pratiti: QB Russell Wilson.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!