Košarka

Španjolci preko Njemačke traže novo polufinale, Slovenija i Latvija igraju poslasticu turnira

Petar Jenjić • utorak, 12.09.2017.
Španjolci preko Njemačke traže novo polufinale, Slovenija i Latvija igraju poslasticu turnira
Foto: EPA

U utorak se igraju prve dvije utakmice četvrtfinala Eurobasketa, a kao poslastica dana očekuje nas dvoboj dviju reprezentacija koje igraju sjajno kroz cijeli turnir, Slovenije i Latvije. Nešto ranije svoj će put prema obrani naslova prvaka pokušati nastaviti Španjolci koji će igrati protiv Njemačke...

Njemačka - Španjolska 17:45h

Ispunjena Sinan Erdem Arena stvorila je dosta problema španjolskoj reprezentaciji i kao što je španjolski izbornik najavljivao, tjerala na dosta pogrešaka. Ipak, vidjela se od samog početka razlika u kvaliteti i Turska je trebala odigrati na rubu svojih mogućnosti, kao i Španjolska ispod svojih, da bi vidjeli neko iznenađenje.

O Pau Gasolu već se sve reklo, ali ako Španjolska na ovom prvenstvu ponovno želi nešto dobro napraviti, trebat će joj jako dobre napadačke role Sergija Rodrigueza. Upravo je razigravač bio ključan igrač, prvo u pobjedi u skupini protiv Hrvatske, zatim i u spomenutoj osmini finala kada je susret zaključio s 11 poena i devet dodavanja.

Ono za što bi mogli reći da "vrijedi više od tri koša", jest trica na isteku treće četvrtine. Turska je na krilima navijača stigla na minus tri, no Rodriguez je tricom s osam metara utišao publiku i na neki način psihološki slomio otpor protivnika.

"Njemačka je vrlo snažna momčad čiji igrači mogu pogađati iz svih pozicija. Obrambeno moramo zaustaviti Schrödera, smanjiti broj njegovih koševa i dodavanja te ne ulaziti u probleme s prekršajima. U napadu ne smijemo brzati, trebamo biti strpljivi i čekati najbolju priliku za šut. Također, moramo dobro graditi obrambeni skok da brže možemo prijeći u fazu napada i postići lagane poene", kazao je, između ostalog, španjolski izbornik Sergio Scariolo.

Na drugoj strani čeka ih Njemačka, protivnik nešto bolji od Turske, ali za aktualne prvake Europe ne bi trebalo biti problema ako budu na potrebnoj razini. Predvođeni Dennisom Schröderom Nijemci su pomalo iznenađujuće prošli Francusku u osmini finala, odlično odigranim drugim poluvremenom u kojem su ubacili 50 poena, iako su kroz svih 40 minuta izgledali kao motiviranija i bolja ekipa.

S obzirom na to da pod košem neće dobiti previše prilika, kao uostalom i većina reprezentacija na prvenstvu, svoju priliku trebaju tražiti u vanjskom šutu. Uz spomenutog Schrödera ostaje pitanje može li Daniel Thies odgovoriti zahtjevima utakmice. Novi član Boston Celtisa ubacio je 22 poena Francuzima, uz samo jedan promašaj. Uz dobar šuterski dan i smanjen broj izgubljenih lopti Njemačka itekako može biti opasna.

Optimističan je uoči utakmice bio Dennis Schröder: "Braća Gasol su košarkaške legende, toliko godina igraju sjajno i imaju odlične karijere. Što se nas tiče, mislim da nam je nebo granica ako nastavimo igrati ovako kako smo igrali do sada na prvenstvu."

Do sad su na cijelom prvenstvu pokazivali vjeru u sebe i svoje mogućnosti te ako odigraju na gornjem rubu istih, mogli bi gledati jako dobar dvoboj.

Prognoza: Njemačka 20% - Španjolska 80%

Slovenija - Latvija 20:30h

Prava je šteta što se već u četvrtfinalu sastaju dvije ovako dobre reprezentacije. Slovenija i Latvija pokazale su možda i najviše od ostalih momčadi na turniru i utakmica bi trebala biti potpuno izjednačena.

Na prošlom Eurobasketu ove dvije ekipe susrele su se nešto ranije, u osmini finala, kada je slavila Latvija 73:66. Danas su stvari ipak nešto drugačije kod obiju reprezentacija.

Slovenija je i dalje bez poraza, a Latvija ima pet uzastopnih pobjeda. Bit će to dvoboj sadašnje i buduće mlade NBA zvijezde, Kristapsa Porzingisa i Luke Dončića, kao i dvojice prekaljenih reprezentativaca Janisa Timme i Gorana Dragića koji se od posljednjeg natjecanja za Sloveniju želi oprostiti s medaljom.

Osim spomenutog dvojca Sloveniji će morati imati doprinos i ostalih igrača, posebno Anthonyja Randolpha koji je tek u osmini finala protiv Ukrajine pokazao pravi razlog dovođenja, kao i Klemena Prepeliča koji je u pet od šest utakmica na prvenstvu bio dvoznamenkast.

Od početka natjecanja Slovenci igraju na vrlo visokom nivou i bez prevelikih oscilacija. Igor Kokoškov jako dobro je pripremio svoju momčad u kojoj svih 12 igrača zna svoju ulogu.

"Potpuno nam je svejedno tko će nam doći s druge strane. Nije bitno je li to Latvija ili neka druga reprezentacija, važno je da mi budemo pravi. Svih 40 minuta trebamo biti koncentrirani, agresivni i vjerovati u sebe. Ako budemo igrali našu igru mislim da možemo pobijediti", kazao je Goran Dragić uoči utakmice.

Latvijci igraju nestvarno dobro na ovom natjecanju, imaju možda i najbolji napad na prvenstvu. Kroz tranziciju i brze poene lako lome protivnika i ako Slovenija ne bude brza u obrambenim zadacima, imat će puno problema. Šutiraju 50% iz igre kroz turnir, postotak za tricu je nešto manji, no opet iznad 40%.

Latvijski izbornik Ainars Bagatskis najavio je susret sljedećim riječima: "Moramo ih natjerati na usporavanje lopte i igranju statične košarke. Pobijedili su Francusku i Grčku, što nam dovoljno govori o njihovoj kvaliteti i iz toga moramo izvući zaključke. Iz onog što sam gledao radi se o vrlo kvalitetnoj momčadi i neće biti lako."

Pobjednika je jako teško prognozirati i kao što je već ranije napisano, šanse su podjednake. Jako puno toga ovisit će koja će momčad imati više raspoloženih pojedinaca i tko će uspjeti nametnuti svoj stil igre.

Prognoza: Slovenija 50% - Latvija 50%

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!