Nogomet

Kreće Liga prvaka: Barcelona čeka oslabljeni Juventus, težak start za Rimljane

Branimir Korać • utorak, 12.09.2017.
Kreće Liga prvaka: Barcelona čeka oslabljeni Juventus, težak start za Rimljane
Foto: EPA

Susretima u skupinama A, B, C i D kreće Liga prvaka. Na rasporedu su prvi dvoboji, a u središtu pozornosti je Camp Nou gdje Barcelona dočekuje Juventus kojem nedostaje niz važnih aduta...

Skupina A

Manchester United - Basel

Manchester United otvara nastup u Ligi prvaka domaćim susretom protiv Basela. Stari poznanici susreli su se u sezoni 2011/2012 kada je Basel pobjedom 2:1 na svom travnjaku u posljednjem kolu skočio na drugo mjesto i United ostavio na trećem te ga poslao u Europsku ligu.

U novi dvoboj Manchester United ulazi kao favorit iako s dosta problema zbog izostanaka. Zbog suspenzija ovaj susret propustit će Jones (strijelac u tom dvoboju u Baselu) i Bailly, a zbog ozljeda u konkurenciji nisu Rojo, Ibrahimović, Shaw, Young i Wilson.

"Povratkom u Ligu prvaka vraćamo se starim navikama. Motivacija je vrlo važna, a ona je iznimno visoka. Učinit ćemo sve da se plasiramo u osminu finala, neće biti lako napraviti veliki rezultat jer su tu četiri-pet klubova iznimne kvalitete dok su ostali malo iza njih", kaže Jose Mourinho.

Švicarci su za vikend neočekivano poraženi na svom terenu od Lausanne, ostali su bez korisnog Bjelokošćanina Sereya Diea, no u Manchester dolaze s nadom kako bi mogli ostati neporaženi. Bit će im vrlo teško, ali nije bilo ništa lakše prošli put kada su gostovali na Old Traffordu pa su uspjeli remizirati 1:1.

Embed from Getty Images

Benfica - CSKA

U drugom susretu u skupini Benfica dočekuje moskovski CSKA. Portugalci su blagi favoriti u ovom susretu i pokušat će doći do prvih bodova u susretu u kojem će biti bez ozlijeđenih Jardela i Fejse dok Rusi dolaze s najjačim snagama.

Njihovi posljednji međusobni dvoboji dogodili su se još prije 12 godina u šesnaestini finala Kupa Uefe kada je CSKA slavio u Moskvi 2:1 te nakon toga remizirao 1:1 u Lisabonu uz nastup Ivice Olića.

"Svaka utakmica je posebna priča i ne trebamo se osvrtati na ono što se dogodilo tijekom vikenda. Liga prvaka je drugačija od prvenstva. Očekuje nas vrlo težak protivnik koji zna kako igrati u gostima. Neće nam biti lako, suočit ćemo se sa sustavom s trojicom igrača u posljednjoj liniji koja se transformira u liniju s petoricom kada se Moskovljani brane. Moramo se prilagoditi", kaže Rui Vitoria.

Skupina B

Celtic - PSG

PSG već ove sezone želi na vrh Europe, a put prema osvajanju Lige prvaka otvara u Glasgowu. Očekuje ga dvoboj protiv Celtica u koji ulazi kao favorit, ali i oprezan jer je Celtic vrlo čvrsta momčad koja neće unaprijed potpisati kapitulaciju.

Parižani ove sezone ne znaju za poraz, bilježe uvjerljive pobjede, ali u Francuskoj i ovo će im biti prvi pravi ispit. Celtic je s druge strane upisao poraz u Kazahstanu od Astane 4:3, no tu je već u prvom susretu pobjedom 5:0 osigurao prolazu.Pravi kiks je ipak domaći remi 1:1 sa St. Johnstoneom.

Dolazak Neymara i Kyliana Mbappea značajno je podignuo akcije Parižana u borbi za dug život u Europi te će obojica krenuti od prve minute u ovom dvoboju.

Unai Emery neće moći računati na Angela Di Mariju i Javiera Pastorea dok će domaćini biti bez Dedrycka Boyate i Erika Sviatchenka. Pod upitnikom je nastup Mousse Dembelea.

"Ovo su utakmice u kojima dobiješ priliku ispisati priču o kojoj će se pričati diljem svijeta. Bit će to velika večer, očekuje nas briljantan protivnik s nevjerojatnim pojedincima i sretan sam što smo dio takvog spektakla. Ne smijemo im ostaviti puno prostora, morat ćemo im stalno biti za vratom i ne dati im disati", kaže Brendan Rodgers.

Bayern - Anderlecht

Još izraženiji status favorita ima Bayern koji na Allianz Areni dočekuje Anderlecht. Carlo Ancelotti ne može računati samo na Artura Vidala dok su svi ostali igrači raspoloživi i očekuje se da će Bavarci u vrlo jakom sastavu potpuno dominirati susretom.

Bayern je u subotu poražen od Hoffenheima i belgijski mediji očekuju da će Anderlecht preslikati taktiku Juliusa Nagelmanna i također zaigrati s petoricom u posljednjoj liniji. Taj poraz Bayerna nije dobra vijest za Anderlecht, dodatno je mobilizirao Bavarce koji će napraviti sve da bi došli do pobjede.

Od prve minute krenut će kod domaćina James Rodriguez koji je spreman za svih 90 minuta i u Münchenu ga vide kao vrlo jakog aduta uoči ovog dvoboja.

Trener Bayerna nakon poraza u Hoffenheimu morao je demantirati pisanja medija o odlasku u Kinu u siječnju što se u konačnici pretvorilo u glavnu temu oči dolaska Anderlechta.

Skupina C

Roma - Atletico Madrid

Roma ima vrlo težak ulazak u Ligu prvaka, odmah na svom stadionu dočekuje madridski Atletico, momčad poznatu po svojoj čvrstoći koja odlično igra u gostima. Stoga nimalo ne čude izjave iz Rominog tabora kako bi se zadovoljili i remijem posebno jer je početak sezone, a Atletico je kudikamo uigraniji jer zbog suspenzije nije mogao sudjelovati u prijelaznom roku.

Rimljani se privikavaju na život bez Francesca Tottija koji je bio dio onih prošlih međusobnih dvoboja Rome i Atletica još 1999. godine kada je Atletico slavio u oba susreta u Kupu Uefe.

"Možda Atletico ne igra toliko atraktivno, ali je taktički savršeno posložen i svaki igrač u svakom trenutku zna koja mu je uloga na travnjaku. Dva puta je igrao u finalu Lige prvaka, a to se ne može slučajno, mentalno i fizički iznimno je moćan", hvali Madriđane Eusebio Di Francesco.

Emerson i Schick nisu u konkurenciji za nastup u ovom susretu, a kod gostiju neće nastupiti Fernandez dok bi Šime Vrsaljko trebao igrati od prve minute.

Chelsea - Qarabag

U Chelseaju s nestrpljenjem čekaju povratak europskog nogometa nakon prošle sezone koju je aktualni engleski prvak pauzirao što se tiče Europe. U Ligi prvaka starta protiv Qarabaga, prvaka Azerbajdžana koji je dobar protivnik za početak ovog dijela sezone.

Za očekivati je da će Antonio Conte malo i taktizirati, Alvaro Morata dobro je otvorio karijeru u Londonu, međutim trebao bi krenuti s klupe, jednako kao i Eden Hazard.

Za Qarabag je velika stvar što je dohvatio Ligu prvaka i nema prevelika očekivanja na Stamford Bridgeu. Pokušat će, naravno, ostati što duže u utakmicu, ali bit će iznimno teško jer unatoč rotacijama Conte ima sjajan kadar.

"Nekako bi bilo normalno odmarati igrače uoči utakmica Lige prvaka, ali u Engleskoj i u tako snažnoj ligi, to nije jednostavno. Bilo bi riskantno početi s umornom momčadi nakon dvoboja protiv Leicestera i svakako će biti promjena", tvrdi Conte.

Skupina D

Barcelona - Juventus

Najzvučniji dvoboj prvog dana Lige prvaka odigrat će se u Barceloni gdje istoimeni domaćin dočekuje Juventus. U prošlosezonskom četvrtfinalu Lige prvaka Juventus je izbacio Barcelonu, odigrao je odlično u oba susreta i potpuno zasluženo prošao dalje.

U svim najavama ovog dvoboja naglasak je upravo na tom srazu i svi ističu kako će to Barceloni biti dodatni motiv u borbi za bodove. Torinski div dolazi znatno oslabljen dok Barcelona nema na raspolaganju tek Ardu Turana koji ionako ne bi bio u najužoj konkurenciji za prvih 11.

Juventus je bez Marija Mandžukića koji je zaradio ozljedu u prvenstvenom dvoboju protiv Chieva, načet je bio već protiv Kosova i neće igrati u Barceloni. Nedostaju i Cuadrado, Marchisio, Khedira i Chiellini što jasno pokazuje u kakvim je problemima Massimiliano Allegri.

U prvih 11 Barcelone očekuje se Ivan Rakitić, ali i Ousmane Dembele koji je ovog ljeta doveden kao zamjena za Neymara.

"Juventus je vrlo moćna momčad i nitko me ne treba podsjećati kako je izbacio Barcelonu prošle sezone. Vrlo je jak u tranziciji i visokom presingu, a ovo je dvoboj dvije najmoćnije momčadi Europe", smatra Ernesto Valverde.

Embed from Getty Images

Olympiakos - Sporting

Krvnik Riječana u kvalifikacijama za Ligu prvaka, Olympiakos, kreće protiv Sportinga iz Lisabona, momčadi koja baš i nije briljirala na gostujućim travnjacima prošle sezone.

Očekuje se paklena atmosfera, a ovo je prvi od dva možda i ključna dvoboja za obje momčadi u borbi najvjerojatnije za treće mjesto i ostanak u Europi. Teško je za očekivati da će se Olympiakos i Sporting ugurati ispred Juventusa i Barcelone u borbi za vrh.

"Već smo ostvarili cilj ulaskom u grupnu fazu, a sada je red da uživamo u ovom natjecanju i pokušamo izvući najbolje što možemo. Imat ćemo vrlo težak posao, nijedan protivnik nije jednostavan, ali nećemo se odmah predati", tvrdi trener Portugalaca Jorge Jesus.

Bivši Riječanin Stefan Ristovski tako bi ipak trebao nastupiti protiv Olympiakosa, barem u dresu Sportinga kada već nije dočekao sraz s Grcima u dresu Rijeke.

Liga prvaka, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Manchester United3:0Basel
Benfica1:2CSKA Moskva
1Manchester United 612:3+915
2Basel 611:5+612
3CSKA Moskva 68:10-29
4Benfica 61:14-130

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!