Košarka

Slovenija traži iznenađenje protiv branitelja naslova i nastavak niza neporaženosti

Petar Jenjić • četvrtak, 14.09.2017.
Slovenija traži iznenađenje protiv branitelja naslova i nastavak niza neporaženosti
Foto: EPA

Četvrtak donosi prvi polufinalni dvoboj na Europskom košarkaškom prvenstvu u kojem će ili Slovenija ili Španjolska doživjeti prvi poraz i ići u borbu za treće mjesto. Obje reprezentacije imaju svojih prednosti i mana te nas očekuje vrlo zanimljiva istanbulska košarkaška večer...

Španjolska - Slovenija 20:30h

Dvoboj dvije neporažene momčadi dogodit će se u polufinalu. Španjolska i Slovenija pokazale su se kao previsoka prepreka svim reprezentacijama u prethodnih sedam utakmica i sada će se boriti za finale.

Slovenci su pokazali najviše na cijelom turniru koji igraju sjajno, od prve do posljednje utakmice. Igor Kokoškov posložio je jako dobro momčad, koristi maksimum od rostera koji mu je na raspolaganju i to se isplatilo na najbolji mogući način. Uveo je Sloveniju u prvo polufinale od 2009. godine kada su prvenstvo zaključili na četvrtom mjestu.

Teško je povjerovati kako Luka Dončić ima tek 18 godina, ali igrač Real Madrida iz dana u dan pokazuje kako je velika budućnost pred njim. Košarkaš koji tek treba ući u najbolje igračke godine jedan je od predvodnika slovenskog pohoda na medalju, a svoju kvalitetu pokazao je i u dvoboju s Latvijom kada je bio najbolji strijelac uz Gorana Dragića.

Razigravač Miamija igra turnir iz snova i u slučaju dobrog rezultata te osvajanja medalje možda se i predomisli oko reprezentativnog umirovljenja jer igranje s talentom kao što je Dončić zasigurno donosi veliki užitak.

Slovenskom sastavu jako puno donio je i dolazak Anthonyja Randolpha koji širi reket, može pogoditi tricu i igrati jako dobru obranu protiv suparničkih visokih igrača.

Utakmicu četvrtfinala protiv Latvije teško će nadmašiti ijedna na ovom prvenstvu, ali Slovenci su pokazali kako itekako dobro mogu i znaju igrati. Trenerska ruka vidljiva je iz aviona, akcije su jako dobro uigrane, protok lopte je vrlo brz i barem jedan igrač se nađe u izglednoj poziciji za šut.

Jedino pitanje je koliko će moći igrati u visokom ritmu jer smo i u četvrtfinalu vidjeli periode jako dobre igre i razdoblja kada su im stvari nešto teže polazile za rukom.

"Prošli smo u polufinale, no nije bilo prevelikog veselja niti euforije jer mislim kako ovo nije dovoljno. Ne bojimo se. Španjolska je apsolutni favorit u utakmici, ali mi smo pokazali bolju igru od njih na prvenstvu. Trebamo nastaviti vjerovati u sebe i svoje mogućnosti. Borit ćemo se do kraja i nećemo se predavati, pametni smo i znamo da smo blizu velikog uspjeha", rekao je uoči utakmice slovenski reprezentativac Edo Murić.

Španjolska je na prvenstvo stigla kao branitelj naslova i za sada jako dobro koristi ponuđeni ždrijeb. Međutim, i u osmini finala i četvrtfinalu nisu odigrali na najviše mogućem nivou, no opet su pokazali sasvim dovoljno za proći dalje.

Utakmica protiv Njemačke bila je egal 25 minuta kada se probudio Marc Gasol i odigrao sjajnu dionicu za svoju momčad. Zaključio je treću četvrtinu s 18 ubačenih koševa i prelomio susret. Upravo tako nešto govori da i bez igre na 100% mogućnosti Španjolska ima dovoljnu individualnu kvalitetu za svladati suparnika. Nije da to nismo znali i ranije.

Razinu igranja morat će podignuti do samih gornjih granica jer Slovenija nije nimalo lagan zalogaj. Unatoč tome što su braća Gasol najvažniji dio momčadi, možda bi izbornik Sergio Scariolo trebao više inzistirati na braći Hernangomez koja su mlađa, pokretnija i lakše će pratiti visok ritam, a imaju i dovoljno kvalitete da rezultat previše ne pati.

Trebao bi biti zanimljiv i dvoboj dvojice NBA razigravača, Gorana Dragića s jedne i Rickyja Rubija s druge strane. Španjolski igrač kroz cijeli turnir ima nevjerojatno dobre brojke i tek je u utakmici s Njemačkom odigrao u skladu sa šuterskom "reputacijom" (1/8 iz igre).

Sergio Scariolo najavio je susret sljedećim riječima: "Pogledao sam sve utakmice Slovenije osim one s Islandom i jako su me impresionirali. Ne samo zbog sedam utakmica bez poraza već jer znaju igrati protiv najjačih ekipa, prilagoditi se igri na veliki i mali broj koševa. Vrlo organizirana momčad s jasnom idejom i jednom od najboljih obrana na prvenstvu."

Prognoza: Španjolska 60% - Slovenija 40%

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!