Košarka

Spektakularni slovenski stroj pregazio branitelje naslova, Slovenija u finalu Eurobasketa!

Petar Jenjić • četvrtak, 14.09.2017.
Spektakularni slovenski stroj pregazio branitelje naslova, Slovenija u finalu Eurobasketa!
Foto: EPA

Košarkaši Slovenije još jednom sjajnom utakmicom oduševili su sve gledatelje. U polufinalnoj utakmici protiv Španjolske potpuno su izdominirali protivnika i velikom pobjedom 92:72 stigli na korak do zlatne medalje i najvećeg košarkaškog uspjeha...

Slovenski san živi i dalje - fantazija od igre donijela je momčadi Igora Kokoškova nevjerojatnu pobjedu protiv Španjolske i prolazak u finale. Slovenija je slavila rezultatom 92:72 i sada čeka protivnika dvoboja Srbije i Rusije.

Od prve utakmice u grupi Slovenija igra fenomenalno. Brz protok lopte u napadu, odličan šut (danas 35/67 iz igre) i nevjerojatna energija bili su im velika odlika u proteklim susretima, a danas su ti faktori bili na najvišoj mogućoj razini - bolje od ove ovakve košarke teško može. Igraju najljepše na cijelom prvenstvu i najviše su zaslužili uzeti zlatnu medalju.

Slovenija je jako dobro šuterski krenula u susret, Luka Dončić je dva puta uposlio raspoložene suigrače na trici u vrlo kratkom periodu. Osim Ricky Rubija na otvaranju nije bilo raspoloženih Španjolaca koji su konstantno hvatali zaostatak. Čak osam igrača upisalo se u strijelce kod Slovenaca koji su imali šut za tricu 6/8 na kraju prve četvrtine.

Druga španjolska petorka bolje je odgovarala defenzivnim zadacima protiv raspoloženog slovenskog napada koji je i dalje bio vrlo precizan za tricu. Unatoč dobrom šutu, Španjolci su se jako dobro držali, a Pau Gasol je smanjio na minus dva (40:38). Međutim, slovenska reprezentacija uzvraća sa sedam uzastopnih koševa i čuva prednost.

Od velike je važnosti bio slovenski ulazak u drugo poluvrijeme, započeli su sa 6:0 i došli do prve dvoznamenkaste prednosti na prvenstvu (55:45). Sjajne Dončićeve razigravačke sposobnosti držale su Slovence na visokoj prednosti, Španjolska je ubacila tek 12 koševa u cijeloj četvrtini, dvostruko više postigla je Slovenija.

Sve je išlo od ruke slovenskom napadu koji je igrao nevjerojatno dobru košarku. Čvrsto su držali stečenu prednost, Španjolska nije imala nikakve šanse u posljednjoj četvrtini i morala je priznati poraz od bolje momčadi.

Kod vrlo izjednačenih slovenskih strijelaca Anthony Randolph i Goran Dragić ubacili su po 15 koševa, dok je na pragu triple-double učinka bio Luka Dončić s 11 poena (1/3 za dva, 2/7 za tricu, slobodna bacanja 3/4), 12 skokova i osam asistencija.

Pau Gasol sa 16 koševa (5/11 za dva, 1/4 za tricu, slobodna bacanja 3/4) i šest skokova predvodio je Španjolce.

Eurobasket, polufinale:
Španjolska - Slovenija 72:92 (19:25, 26:24, 12:24, 15:19)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu15.09.2017. u 11:04
    I sad mi pusimo fore da dva sjajna igraca ne mogu napravit nista (kao Saric i Bogdanovic). Naravno da mogu ako je sve poslozeno kako treba i ako ima kemije u momcadi. Dragic i Doncic vode ovu Sloveniju a ostali ih sljede besprijekorno. Bravo za Slovence, zasluzili su titulu!
    vjesu
  • Obrisan korisnik14.09.2017. u 23:15
    Ma Španjolci nisu imali ni tricu ni obranu. Samo u prvom poluvremenu skok koliko toliko, kad su i to počeli gubit, to jest kad su Vidmar, Randolph i Dončić počeli hvatat njihove promašaje, aj ća..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.09.2017. u 22:42
    Ozbiljna ekipa kao Španjolska si ne može dozvoliti da na utakmici promaši 20 šuteva za tri poena.Na kraju šut (za tri poena) 7/27...lakrdija.
    Obrisan korisnik
  • Sjena14.09.2017. u 22:36
    Svaka čast! Sad uzet još zlato
    Sjena
  • Obrisan korisnik14.09.2017. u 22:35
    S ovakvom igrom bi igrali egal utakmicu i sa Amerikancima. Svaka čast momci, D&D duo i naravno majstor Kokoškov na klupi. Vjerojatno prvi Europljanin koji će bit stalni trener neke NBA ekipe.
    Obrisan korisnik