Nogomet

Šok i nevjerica u Gospinom polju, Hrvatska ne ide na Euro!

Dario Dodić • utorak, 26.09.2017.
Šok i nevjerica u Gospinom polju, Hrvatska ne ide na Euro!
Foto: hns.family

Hrvatska futsalska reprezentacija nije se uspjala plasirati na EURO 2018. koji se održava u Sloveniji. Izabranici Mate Stankovića iznenađujuće su poraženi u Gospinom polju u Dubrovniku od reprezentacije Francuske koja se prvi put u povijesti plasirala na Euro...

Hrvatska - Francuska 4:5 (2:1)

Hrvatska: Luketin, Jelovčić, Marinović, Novak, Suton, Jukić, Grcić, Babić, Grbeša, Perić, Postružin, Kanjuh, Horvat, Đuraš; Izbornik: Mato Stanković

Francuska: Haroun, Ramirez, Aigoun, Mohammed, Mouhoudine, Kerroumi, Durot, Belhaj, De Sa Andrade, Zoubir, N'Gala, Alla, Kebe, Gasmi; Izbornik: Pierre Jacky

Golovi: 1:0 Suton 7', 1:1 Kebe 9', 2:1 Perić 16', 2:2 Ramirez 26', 2:3 N'Gala 33', 2:4 N'Gala 34', 3:4 Marinović 35', 4:4 Novak 40', 4:5 N'Gala 40'

Žuti kartoni: Suton 39'/ -

Malo tko je mogao nešto ovakvo očekivati kada su kuglice u ždrijebu dodatnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo u futsalu, koje se održava iduće godine u Sloveniji, spojile Hrvatsku i Francusku, ali Hrvatska je u dodatnim kvalifikacijama u dvije utakmice nadigrana od strane Francuske i neće nastupiti na predstojećem Euru. Izbornik Mato Stanković je, doduše, pozivao na oprez jer Francuska je poprilično napredovala, ali izlike za dvije utakmice bez glave i repa ne smije biti.

Nakon 1:1 u francuskom Orchiesu većina je očekivala dominantniju Hrvatsku i uvjerljivu pobjedu u Gospinom polju u Dubrovniku. Tako je i krenulo, Hrvatska je bolje ušla u susret, a malo koncentriraniji Jakov Grcić dijelio je domaćine od prvog pogotka. Igrala se šesta minuta, glavninu posla obavio je Marinović, ali Grcić nije uspio ugurati loptu u gol.

Minutu kasnije Hrvatska je povela. Ponovno je dobar dio posla obavio Marinović, loptu vrhom tenisice u Harounovu mrežu s par metara šalje Josip Suton. Francuzi su vrlo disciplinirana momčad koja je mudro birala kako i kada će u izlet pred Luketinov gol, fokusirali su se još jednom na kontre i polukontre i posao odrađivali maestralno.

Samo su dvije minute Francuzi bili u zaostatku, Kebe iz voleja pogađa nekog u hrvatskoj obrani, lopta mijenja smjer i vara Luketina, nakon manje od devet minuta igre semafor je pokazivao 1:1.

Činilo se kako je napokon slomljen otpor gostiju kada je Perić na dodavanje Marinovića, na kojeg je pomalo nepotrebno blizu kornera izašao Haroun, sa šest metara pogađa kraj francuskih braniča. Hrvatska je s vodstvom otišla na odmor, ali početak nastavka dao je naslutiti da su teški trenuci pred Stankovićevim igračima.

Francuzi su sjajno otvorili drugo poluvrijeme, Mohammed je nakon minute igre imao sjajnu priliku, ali još je bolje obranio Luketin, koji je i danas u više navrata držao Hrvatsku na životu. Uslijedila je kontra, Jelovčić je na dodavanje Sutona gađao prazan gol, ali od nekud se stvorio Ramirez i blokirao treći pogodak Hrvatske. Isti je igrač vratio Francuze u pozitivan položaj, u 26. minuti nakon ubačaja iz auta prsima neometan prima loptu i iz voleja poentira za 2:2.

Crna rupa Hrvatske trajala je nešto manje od deset minuta i koštala je Hrvate Eura. Nepovezana igra i solo-akcije nisu prolazili protiv discipliniranih Francuza, sjajni N'Gala u jednoj minuti ruši hrvatske snove. U 33. Marinović na rubu šesterca gostiju gubi loptu, uslijedila je brza kontra i N'Gala zabija za prvo vodstvo Francuske. Ni minutu kasnije ponovno je N'Gala glavni akter iz kontranapada, zabija kroz noge Luketinu za nevjerojatnih 4:2.

Brzo je reagirao Stanković, Luketin je napustio igru i Hrvatska je s Novakom kao igračem-vratarom krenula u lov na preokret. Francuzima je trebalo nešto vremena da pohvataju konce u igri s igračem manje, Hrvatska je već u 35. zabila za 3:4. Novak je na lijevoj strani proigrao Sutona, on pak u sredini nalazi Marinovića, koji uspijeva ugurati loptu u mrežu.

Imao je Grbeša sjajnu priliku za poravnanje, ali obranio je njegov pokušaj Haroun. Zatim je N'Gala blokirao Marinovića pa je i Aigoun blokirao pokušaj Sutona koji je išao prema golu. U posljednjoj je minuti ponovno Suton nadmudrio Harouna, ali uporni Aigoun nije dozvolio da lopta prođe gol-liniju. Slično je završio i pokušaj Horvata čiji je udarac Haroun odbio u korner.

Nakon kornera Hrvatska je poravnala rezultat. Horvat pronalazi Novaka koji zabija za 4:4. Ostalo je još 16 sekundi igre, nadali su se Hrvati brzom otimanju lopte Francuzima i još jednoj prilici za gol vrijedan Eura, ali Francuzi su ih nadmudrili, sjajni N'Gala upotpunjuje hat-trick i vodi Francusku do povijesnog uspjeha.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!