Ostali sportovi

Hrvatske odbojkašice bez šanse protiv Nizozemki u osmini finala Europskog prvenstva

Sportnet • utorak, 26.09.2017.
Hrvatske odbojkašice bez šanse protiv Nizozemki u osmini finala Europskog prvenstva
Foto: EPA

U osmini finala Europskog prvenstva za žene u odbojci koje se igra u Bakuu, reprezentacija Hrvatske doživjela je neugodan poraz od Nizozemske s 0:3, po setovima 18:25, 8:25, 21:25. Tako je Hrvatska završila svoj nastup na Europskom prvenstvu s jednom pobjedom i tri poraza.

Premda su dobile prvi set, Nizozemke ipak nisu pokazale tko zna kakvu igru, pa je postojala šansa, ako naše zaigraju samo malo bolje, da opasno ugroze inače favorizirane protivnice. Međutim u drugom setu umjesto da podignu razinu igre, naše su još više popustile i izgubile set sa 17 poena razlike. U trećem se vodila nešto ravnopravnija borba, no pri kraju seta naše su nekoliko puta početnički pogriješile te dozvolile Nizozemkama da osvoje i taj set premda su naše većim dijelom vodile.

Vjerojatno je takvom padu u kvaliteti igre doprinijela i teška noć uoči utakmice kad je liječnik docent dr. Damir Erceg imao pune ruke posla, jer su se Marcella Šaini, Samanta Fabris, Rene Sain, Katarina Barun Šušnjar, Nika Stanović i Matea Ikić žalile na ozbiljne želučane tegobe. Tijekom dana doktor Erceg uspio je sanirati njihove probleme, a onda je napokon stigla i jedna dobra vijest. Ivana Miloš Prokopić oporavila se od povrede koljena te je na jutarnjem treningu mogla normalno igrati tako da je izbornik Igor Lovrinov konačno mogao računati na nju na tako važnoj utakmici. Što je bila ohrabrujuća vijest, jer je Miloš Prokopić cijelo vrijeme priprema bila u odličnoj formi. Netko se prisjetio kako je prije četiri godine na Europskom prvenstvu Samanta Fabris kao debitantica ušla u igru protiv Nizozemki te je preokrenula rezultat u već izgubljenom četvrtom setu i na kraju donijela pobjedu u petom. Sada su stoga svi opet priželjkivali isti rasplet.

Prvi set naše igračice otvorile su loše, napravile su nekoliko uzastopnih pogrešaka koje su Nizozemke odmah kaznile te povele s 0:4. No, nakon što je prošla početna nervoza, naše reprezentativke zaigrale su puno bolje i uspjele su sustići prednost Nizozemki na 7:7. Tada međutim opet slijedi serija pogrešaka pri prijemu servisa i u obrani, pa Nizozemke ponovno vode s 4 poena razlike, 13:9. Izbornik Lovrinov uvodi u igru Sain, a Fabris i Barun Šušnjar potom s tri odlična napada smanjuju vodstvo na 13:12. Nizozemke međutim, kao po nekom pravilu, ponovno preuzimaju inicijativu te povećavaju vodstvo na 19:13. U tim trenucima naše igračice nisu nalazile snage da ugroze vodstvo Nizozemki koje su rutinirano privele set kraju te ga dobile sa sigurnih 18:25.

Hrvatske reprezentativke dobro su otvorile drugi set te na samom početku nisu dopuštale Nizozemkama da stvore veću prednost, ali tada je već po običaju došlo do nove serije pogrešaka što su iskusne Nizozemke odmah iskoristile te ostvarile prednost od 5 poena, 3:8. Od priželjkivane bolje igre nažalost nije bilo ništa, naše su nastavile griješiti, pa su Nizozemke samo povećavale vodstvo te stigle do neugodnih 12:4. Tu i tamo odigrale bi poneki dobar poen, ali to nije bilo dovoljno da se parira sve efikasnijim protivnicama tako da su sredinom seta već vodile sa 6:16. Našim igračicama do kraja ništa nije polazilo za rukom, pa su Nizozemke još uvjerljivije dobile drugi set s 8:25.

Na početku trećeg seta ipak je došlo do toliko priželjkivanog preokreta u igri naše reprezentacije. Odličnom igrom u obrani i u napadu naše igračice su pokazale da ipak znaju igrati bolje, pa su u toj fazi igre potpuno razbile Nizozemke te povele sa 6:0. Premda su naše protivnice izvele nekoliko dobrih napada, naše igračice uspijevale su održavati vodstvo od tri ili četiri poena tako da su sredinom seta vodile s 12:8. Tada međutim čine nekoliko pogrešaka u obrani, pa su Nizozemke najprije smanjile na 13:12, a odmah potom i prvi puta povele s 14:13. Ipak, naše reprezentativke se s nekoliko dobrih blokova ponovno vraćaju u igru te imaju vodstvo od 16:14. Nizozemke su međutim ipak smogle snage izjednačiti na 20:20. I tada, u odlučujućim trenucima, naše igračice ponovno griješe pri prijemu servisa, pa Nizozemke prelaze u nedostižno vodstvo od 20:23. Kasnije je bila samo stvar tehnike da dobiju i treći set s 21:25.

Nakon susreta izbornik Igor Lovrinov je izjavio: "Nizozemke su nažalost sada druga dimenzija, znatno su bolje od nas i mi im nismo mogli parirati; uz to danas smo bili slabi na servisu i u prijemu. Ne mogu reći da sam nezadovoljan, jer smo ipak ispunili zadatak i ušli u osminu finala i plasirali smo se na sljedeće Europsko prvenstvo. Igračice su bile motivirane, imale su veliku želju, ali šteta što je zadnja utakmica pokvarila dojam. Da smo iskoristili ona dva dobivena seta protiv Bjeloruskinja i pobijedili tu utakmicu, igrali bi protiv Belgije i rezultat bi danas bio potpuno drugačiji.“

U drugom susretu osmine finala Bjeloruskinje su ponovile podvig protiv Hrvatske kad su gubile 0:2 u setovima i na kraju u dramatičnoj završnici odnijele pobjedu. Ova puta pred njihovom upornošću i samopouzdanjem pokleknule su Čehinje koje nisu uspjele zaustavi nezadrživi finiš Bjeloruskinja, koje su na kraju pobijedile s 3:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!