Košarka

Pašalić s Groningenom izborio prolaz, kraj za Šakića i Cluj

Branimir Korać • srijeda, 27.09.2017.
Pašalić s Groningenom izborio prolaz, kraj za Šakića i Cluj
Foto: FaH

Poznao je još sedam sudionika posljednjeg kruga kvalifikacija Fibine Lige prvaka. Tamo je prošao Drago Pašalić s Groningenom, ali ne i Željko Šakić s Clujom...

Ludwigsburg je upisao i drugu pobjedu protiv Cluja i prošao u finale kvalifikacija gdje će igrati protiv Bruxellesa. U Rumunjsku je donio prednost od četiri poena iz prvog susreta, sjajno je otvorio uzvrat i dobio prvu četvrtinu s 27:9 i stavio domaćina pred previsok zid.

"Ponosan sam zbog našeg rezultata. Mihaju Silvasanu bio sam mentor-trener i pratim njegovu karijeru. Ovdje smo jednostavno imali više širine i na kraju smo bili svježiji", rekao je trener Ludwigsburga John Patrick.

U njegovoj momčadi Dwayne Evans je ubacio 18 poena uz sedam skokova, a Adika Peter-McNeilly 17 poena. Kod Cluja Lasan Kromah je upisao 20 poena, Ousmane Barro 16 uz šest skokova, a Željko Šakić za 27 minuta šest poena (1/5 za dva, 0/2 za tri) uz četiri skoka.

Mađarska Alba je u Szekeszfehervaru okrenula zaostatak iz prvog susreta protiv Kaleva i pobjedom 79:64 prošla dalje. Estonci su u prvom dvoboju slavili 78:71, no imali su loš ulazak u drugo poluvrijeme gdje je domaćin stvorio razliku i otišao do visoke pobjede. Na startu treće četvrtine vodio je Kalev 40:36 da bi do kraja dionice Alba napravila čak 24:5 i okrenula dvoboj na svoju stranu.

U pobjedničkom sastavu Kasey Hill je ubacio 23 poena, a Peter Lorant 17 poena uz sedam skokova. Na drugoj strani Janari Jöesaar je ubacio 12 poena, a Martynas Mazeika 11.

Zanimljivo je bilo u Nižnjiju gdje je domaći Nižnji Novgorod trebao nadoknaditi zaostatak od tri poena iz prvog dvoboja protiv Antwerp Giantsa. Međutim Rusi su podbacili, nisu odigrali na očekivanoj razini i čak su upisali novi poraz. Doduše bili su dugo u igri za prolaz, šest minuta prije kraja vodili su 58:52, ali nakon toga ušli su u krizu i do kraja susreta Belgijci su serijom 14:4 osigurali prolaz.

"Iskontrolirali smo protivnika u obrani, ali napad nije funkcionirao. Čak i kada smo došli do prednosti od osam poena, u sljedećem napadu olako smo izgubili loptu. Prevelika želja sigurno je jedan od glavnih razloga takvih pogrešaka. Moram istaknuti mladog Vasila Martinova koji je u deset minuta na terenu pokazao koliko će nam značiti u budućnosti", kaže trener domaćina Zoran Lukić.

Kod Belgijaca Jason Clark je upisao 20 poena, a Ismael Bako 13 uz osam skokova. Na drugoj strani Stevan Jelovac bio je na 18 poena i sedam skokova, a Aleksandr Zaharov je dodao 11 poena.

Mornar je već nakon prvog susreta protiv Avtodora bio jednom nogom van finala kvalifikacija. To se i dogodilo službeno nakon uzvrata, Rusi su slavili i u Baru gdje su nakon plus 18 na svom parketu, odnijeli pobjedu 70:62 te s uvjerljivom razlikom izborili dvoboje protiv talijanskog Capo d'Orlanda.

Kod pobjednika Maksim Šeleketo ubacio je 12 poena, a po deset su dodali Branden Frazier (pet asistencija), Earvin Morris i Ian Hummer. Kod poraženih Nemanja Vranješ je ubacio 21 poen, a Uroš Luković 14 uz 13 skokova.

Bakken Bearsi imali su prednost s gostovanja u Nizozemskoj i nisu to iskoristili. Groningen je u Danskoj slavio 91:83 i nadoknadio dva poena zaostatka iz prvog susreta. Gosti su imali više raspoloženih igrača, šestoricu dvoznamenkastih i to je presudilo.

Pobjednika su do prolaza vodili kapetan Jason Dourisseau s 18 poena, pet skokova i asistencija te s po 13 poena Brandyn Curry (osam skokova, šest asistencija), Evan Bruinsma i Drago Pašalić (5/8 za dva, 1/1 za tri). Kod domaćina DeVaughn Akoon-Purcell ubacio je 31 poen uz šest skokova, a Doug Wiggins 13 poena uz šest asistencija.

Budivelnik je do posljednje četvrtine imao nadu u prolaz živu, ali nije dovršio preokret protiv Tsmokija iz Minska. Presduila je serija gostiju od 8:0 sredinom posljednje dionice nakon koje se igrači Budivelnika nisu oporavili i upisali su novi poraz koji im je donio ispadanje.

Kod pobjednika Filip Adamović ubacio je 15 poena uz pet skokova, a Aliaksandr Semjaniuk je dodao deset poena. Kod poraženih 15 poena i pet skokova imao je Brandon Fields, a deset poena Pavlo Krutous.

Problema nije bilo za Lukoil koji je visoko porazio Benficu. Već nakon prve utakmice koja je otišla s plus osam na stranu Bugara, dosta toga bilo je jasno, a svaka nada Portugalaca brzo je ugašena u Sofiji gdje je Lukoil poveo s 27:12 nakon prve dionice.

Predvodili su ga Anthony Raffa sa 17 poena i šest asistencija te s po 14 poena Hristo Nikolov i Dalton Pepper. Kod gostiju Antywane Robinson je upisao 14 poena.

Liga prvaka, polufinale kvalifikacija:
U-BT Cluj Napoca - MHP Riesen Ludwigsburg 77:88 (72:76)
Alba Fehervar - Kalev Cramo 79:64 (71:78)
Nižnji Novgorod - Antwerp Giants 62:66 (87:90)
Mornar - Saratov 62:70 (70:88)
Bakken Bears - Groningen 83:91 (80:78)
Budivelnik - Tsmoki Minsk 51:60 (64:69)
Lukoil - Benfica 87:71 (91:82)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!