Ostali sportovi

Pozitivan dan hrvatskih judoka Topolovec nije uspjela zaokružiti medaljom

Sportnet • četvrtak, 19.10.2017.
Pozitivan dan hrvatskih judoka Topolovec nije uspjela zaokružiti medaljom

Drugog dana Svjetskog juniorskog prvenstva u judu (18. - 22. listopada, Zagreb), nastupilo je pet hrvatskih judoka. Nakon početnih šest pobjeda najdalje je otišla Tihea Topolovec (do 57 kg).

Uvodna dva poraza u Svjetsko juniorsko prvenstvo u Zagrebu vrlo brzo su zaboravljena i to ponajviše zahvaljujući Tihei Topolovec. Srebrna sa Svjetskog kadetskog prvenstva 2015. godine, kroz dan je pokazala zavidnu formu i koncentraciju te kroz četiri pobjede došla do polufinala, a zatim i borbe za broncu. Na putu su pale juniorska viceprvakinja Azije, Sultonova (UZB), te druga nositeljica, Kowalcyzk (POL).

Za mjesto u finalu i sigurnu medalju Topolovec se borila protiv Lkhagvatogoo (MGL), zlatne sa seniorskog Grand Prixa Ulaanbaatar 2016. godine. Mongolka se pokazala kao iznimno čvrsta, a unatoč samo 18 godina i taktički zrela. Borba je otišla u «golden score», trajala je više od osam minuta, a presudila je veća aktivnost Mongolke zbog čega je Topolovec dobila kaznu i upisala poraz.

"Ušla sam s previše respekta protiv Lkhagvatogoo. Čvrsta i jaka je, ali osjetila sam da mogu protiv nje. Bilo mi je žao nakon poraza jer sam u prve četiri borbe upisala jake pobjede protiv suparnica za koje vjerujem da su bolje od Mongolke", sumirala je polufinalnu borbu Topolovec.

U borbi za broncu protiv Libeer (BEL), koja je mjesto u četvrtfinalu osigurala pobjedom nad Ivom Oberan, praktički se ponovila polufinalna borba. Neizvjesno, teško, a nakon dugačkog «golden scorea» poraz zbog odlučujuće kazne.

"U te posljednje dvije borbe se vidjela najveća promjena u kategorijama. Kako je Tihea otišla iz «do 52 kg» u «do 57 kg», sada ima jače protivnice protiv kojih mora tražiti drugačiji gard. Na to ćemo raditi, ali najbitnije je da je odradila jako dobar turnir i pokazala da može", analizirao je trener Tomislav Marijanović, dok je Tihea dodala:

"Nisam potonula nakon polufinala, ali sam tada ušla s više motiva. Ipak, dala sam sve od sebe i nakon što nisam imala očekivanja uoči natjecanja, sada idem dalje na Europsko prvenstvo do 23 godine", završila je Topolovec.

Dan je počeo iznimno pozitivno jer je svih pet hrvatskih judoka upisalo pobjede u prvim nastupima. Nakon toga je došao kraj za muške predstavnike, pa je tako Lovre Barišić (do 66 kg) nakon slavlja protiv Jasharija (MKD) wazarijima izgubio od Ibrahimova (AZE). U kategoriji do 73 kg, Dino Strmotić je wazarijem pobijedio Zallata (ALG) pa ipponom izgubio od Abudlloev (TJK), dok je Patrik Sumpor ipponom slavio protiv Edouarda (MRI), a ipponom izgubio od Ciloglua (TUR).

Kod judašica, Iva Oberan je pokazala kvalitetu i napredak pobijedivši Minenkovu (BLR) ipponom nakon minute borbe, dok je protiv Libeer falilo iskustva te je izgubila wazarijem u borbi za četvrtfinale.

Svjetsko juniorsko prvenstvo nastavlja se u petak 20. listopada, kada nastupa šest hrvatskih predstavnika, a svakog dana natjecanja počinju u 10 sati, dok su finala na rasporedu u 17 sati.

Nastupi hrvatskih judoka u petak 20. listopada:
Lucija Babić – Narinova (KAZ) (do 63 kg)
Lara Kliba – Gorissen (NED) (do 63 kg)
Mia Mihovilović – Peković (MNE)/Lorinc (HUN) (do 70 kg)
Anđela Violić – Portuondo-Isasi (CAN) (do 70 kg)
Josip Kokeza – Hannula (FIN) (do 90 kg)
Antonijo Garašić Ernješ – Ćirković (SRB) (do 90 kg)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!