Košarka

Neprepoznatljiva Hrvatska izgubila od Nizozemske u prvom kolu kvalifikacija za SP 2019.

Sportnet • petak, 24.11.2017.
Neprepoznatljiva Hrvatska izgubila od Nizozemske u prvom kolu kvalifikacija za SP 2019.
Foto: FaH

Jako lošu utakmicu odigrali su hrvatski reprezentativci sa ukupnim šutom od svega 30%. Nizozemska također nije igrala na najvišem nivou, ali je i to bilo dovoljno za pobjedu 68:61...

AUTOR: Jan Šneler

Hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je u Nizozemskoj u debiju Ivice Skelina s nizom igrača koji nisu bili u užim planovima za veće reprezentativne akcije. S obzirom na format kvalifikacija, nedostaju nositelji igre, a bez njih Hrvatska je neprepoznatljiva.

Hrvatska je katastrofalno otvorila utakmicu. Nizozemci su nakon pet minuta igre imali vodstvo 8:0, a jedino što je Hrvatska prikazala bio je očajan šut 0/7. Tek nakon šest minuta igre naši su košarkaši smanjili rezultat na 8:3. Ako išta možemo izdvojiti kao dobro u tom dijelu utakmice bilo je precizno izvođenje slobodnih bacanja. Upravo je u taj segment igre donio Hrvatskoj mini preokret i vodstvo od 9:8.

Međutim, vrlo brzo Nizozemci odlaze na novo vodstvo i u konačnici završavaju četvrtinu vodstvom 18:13. Napomenimo kako je šut domaćih za tri poena u tom periodu igre bio odličnih 4/7. Kada je u drugoj četvrtini Krušlin pogodio tricu za smanjenje zaostatka na 20:18 probudila se nada kako će naši reprezentativci uhvatiti korak i ući u ritam utakmice, no ono što je uslijedilo spada u teško objašnjive poteze.

Prvo su kombinirano Sobin i Barać zaradili tri osobne pogreške u petnaestak sekundi i time je Hrvatska već nakon tri minute igre iskoristila bonus. Potom su hrvatski reprezentativci u čak tri navrata radili prekršaj na igraču koji šutira tricu, što je u dva navrata dovelo do pogotka i dodatnog slobodnog bacanja.

Nizozemci su tri minute do kraja prvog dijela došli do najveće prednosti, 33:22 i tada se činilo da prijeti potpuni raspad našoj reprezentaciji. Ipak, predvođeni najboljim pojedincima u dotadašnjem dijelu, Šakićem i Krušlinom, Hrvatska se uspijeva vratiti na zaostatak od 33:31 čime se i otišlo na odmor.

Nakon dvije minute nastavka, Krušlin je ponovno tricom vratio na zaostatak od samo jednog koša ali ponovno hrvatska reprezentacija ulazi u crnu rupu i Nizozemci rade seriju 7:0. Na trenutke je igra naše reprezentacije izgledala jako loše, a poneki nerezonski šutevi odavali dojam amaterske utakmice. U tom periodu igre, Krušlin je držao zaostatak na pristojnoj razini prvo tricom, a onda i lijepim ulaskom na polaganje.

U posljednjih deset minuta ušlo se vodstvom Nizozemske 50:48. Nakon nešto više od dvije minute igre, Šakić je pogodio za izjednačenja a minutu i pol kasnije realizirao dva bacanja za vodstvo Hrvatske 52:50. Hrvatska je mogla prelomiti utakmicu kada je svirana nesportska nad Šakićem, međutim naši reprezentativci nisu iskoristili brojne prilike te su se Nizozemci vratili.

Da situacija bude još gora, Katiću je svirana nesportska pogreška tako da ne samo da je Hrvatska propustila brojne prilike već je vratila Nizozemsku u vodstvo. Igralo se vrlo nervozno te je na trenutke izgledalo kao da se igrači obiju ekipa trude što više zicera promašiti. Ipak, Nizozemska je pokazala veću koncentriranost i smirenost u posljednjim minutama te preko Frankea došla do pobjede 68:61.

U redovima Nizozemske najbolji je bio Franke s 24 poena dok je Hrvatsku predvodio odlični Šakić s 24 poena i izvrsnih 13/14 s linije slobodnih bacanja.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019, Europa:
Nizozemska - Hrvatska 68:61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10825.11.2017. u 21:11
    nismo u tonusu .....
    narada108
  • Obrisan korisnik25.11.2017. u 11:46
    Trebali smo prije utakmice napomenuti Nizozemcima da mi imamo tradiciju, a oni nemaju.Možda bi predali.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.11.2017. u 10:20
    vrhunski strucnjak na klupi i nama jedna velesila poput nizozemske na ode na vise od 10 razlike! skelin majstoreeeee
    Obrisan korisnik
  • vjesu25.11.2017. u 07:38
    Nisam neki veliki strucnjak ali ja ne razumijem to stalno forsiranje Bilana i to od svakog trenera. OK, igra dobro pik obranu ali u napadu je ocajan. Vidilo se da su nasi nervozni a trener Skelin na aut liniji skace kao lud i vice na svakog tko prode pokraj njega. Kruslin je igrao stvarno dobru... [više na forumu]
    vjesu
  • Obrisan korisnik25.11.2017. u 00:27
    Frende moj,u bilo kojem sastavu Hrvatska bi morala pobijediti protivnike poput Nizozemske,Belgije,ili Velike Britanije za to nema opravdanja,ipak mi imamo veliku i bogatu tradiciju u ovome sportu bez obzira sto nismo osvojili medalju 22 godine,ali uvijek je bilo talenata i solidnih igraca u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik