Košarka

VIDEO: Slovenci poraženi u Burgosu, uvjerljiva pobjeda Litve

Branimir Korać • ponedjeljak, 27.11.2017.
VIDEO: Slovenci poraženi u Burgosu, uvjerljiva pobjeda Litve
Foto: EPA

Europski dio kvalifikacija osim dvoboja između Hrvatske i Italije donio je još sedam dvoboja, a središnji susret bio je onaj u Burgosu između Španjolske i Slovenije...

Crna Gora stigla je do prve pobjede u kvalifikacijama slaveći protiv Bjelorusije uz Minsku s visokih 91:67. Bio je to odličan nastup Crnogoraca, posebno u prvom poluvremenu gdje su riješili pitanje pobjednika i potpuno razbili domaćina. Na odmoru je bilo 55:31 i domaćin nije uspio napraviti čudo u drugom dijelu.

Nemanja Radović je ubacio 19 poena uz osam skokova, Javonte Green 13 poena uz šest skokova, a Blagota Sekulić 11 poena uz deset skokova. Kod poraženih Vitali Liutič upisao je 18 poena uz pet skokova, a Nikita Meščarakou 12 poena uz pet skokova.

Turci su preživjeli gostovanje u Kijevu i stigli i do druge pobjede. Poprilično kompletna Ukrajina pala je tek u posljednjoj dionici kada su Turci napokon odmaknuli i mirno priveli susret kraju.

Tolga Gečim je susret završio s 15 poena, a Sertac Šanli je dodao 14 poena i pet skokova. Kod poraženih Sergij Gladir ubacio je 20 poena uz sedam skokova, a Vjačeslav Kravcov deset poena uz šest skokova.

Sličan dvoboj odigran je i u Rigi gdje je Latvija ugostila Švedsku i također u završnici upisala pobjedu. Da je tu Kristaps Porzingis, priča bi bila drugačija, ali i Latvijci su prisiljeni snalaziti se s ostatkom društva, a oni su izvukli bitnu pobjedu.

Prvo ime susreta bio je Zanis Peiners s 18 poena i osam asistencija, a Anžejs Pasečniks dodao je 15 poena i šest skokova. Kod Švedske po 14 poena ubacili su Tobias Borg i Chris Czerapowicz.

Litva se u Klaipedi prošetala do pobjede protiv Poljske slaveći 75:55. Lakoćom su Litavci upisali pobjedu, a presudila je briljantna druga dionica koju su dobili s 25:8 i potpuno slomili otpor gostiju.

Eimantas Bendzius je ubacio 18 poena, a Arnas Butkevičius 12 uz pet osvojenih lopti. Kod poraženih Lukasz Koszarek ubacio je 12 poena, Michal Sokolowski 11, a Jakub Wojciechowski deset u sedam skokova.

Najzvučniji dvoboj odigran je u Burgosu gdje su Španjolci ugostili Sloveniju i upisali 92:84. Potvrdilo se da Španjolci imaju veću širinu, Slovenija nije imala dovoljno raspoloženih igrača da bi stigla do velike pobjede.

Quino Colom bio je prvo ime susreta s 25 poena i devet asistencija, a Sergi Vidal dodao je 21 poen (6/7 trica). Kod Slovenije Klemen Prepelič upisao je 27 poena (5/10 trica) i šest asistencija, a Gašper Vidmar 24 poena uz sedam skokova.

Nakon što je šokirala Hrvatsku, Nizozemska je gostovala u Cluju i tamo nije došla do iznenađenja. Rumunjska je bila bolja sa 75:68 i tako stigla do prve pobjede. Neće Rumunji biti lagan protivnik, pokazali su to i u Italiji i Hrvatsku očekuje težak nastavak kvalifikacija.

Rolland Török je kod Rumunja postigao 13 poena, a Emanuel Cate 12 poena uz osam skokova. Kod poraženih Yannick Franke je ubacio 14 poena uz pet skokova dok je Worthy De Jong dodao 12 poena.

Mađari su u Debrecenu tek u drugom poluvremenu slomili otpor Kosova i upisali pobjedu 84:76. Na poluvremenu su gosti imali poen prednosti, ali nastavak susreta pripao je domaćinu.

Po 20 poena kod Mađarske upisali su Wittmann (šest asistencija) i David Vojvoda (sedam skokova, pet asistencija) dok je Allen dodao 15 poena i deset skokova. Kod Kosova Dardan Berisha ubacio je 22 poena, Scott Bamforth 21 uz šest skokova, a Lis Shoshi 16 poena uz 11 skokova.

Europske kvalifikacije:
Bjelorusija - Crna Gora 67:91
Ukrajina - Turska 60:67
Latvija - Švedska 82:73
Litva - Poljska 75:55
Španjolska - Slovenija 92:84
Rumunjska - Nizozemska 75:68
Mađarska - Kosovo 84:76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!