Nogomet

Opasni Afrikanci, kandidat za titulu i dobro poznati Island

Sportnet • subota, 02.12.2017.
Opasni Afrikanci, kandidat za titulu i dobro poznati Island
Foto: FaH

Nakon jučerašnjeg ždrijeba, možemo konstatirati kako Hrvatsku očekuje težak posao i tri zahtjevne utakmice protiv respektabilnih protivnika...

PIŠE: Jan Šneler

Nigerija

Prvenstvo Hrvatska otvara s Nigerijom, reprezentacijom koju će mnogi podcijeniti govoreći kako to nije ni sjena nekadašnje jake i goropadne Nigerije. Možemo prihvatiti kako nema nekadašnjih legendi poput Jay Jaya Okoche ili Josepha Yobe. Možemo također istaknuti kako je činjenica da se Nigerija nije uspjela plasirati na dva protekla Kupa afričkih nacija. Međutim, svakako nemamo pravo omalovažiti bilo koju reprezentaciju s kojom se Hrvatska susreće u grupnoj fazi.

Nigerijce će voditi njemački stručnjak Gernot Rohr. Prije Nigerije vodio je i druge afričke reprezentacije poput Gabona, Nigera i Burkine Faso tako da poznaje afrički mentalitet, njihove počeste probleme s organiziranom igrom i odgovornim rasporedom. Kao što smo rekli, više nema nekih zvijezdi koje su bili sinonimi ne samo za nigerijski nego i afrički nogomet, međutim Nigerija nema nimalo slabu momčad. Ako bismo morali izdvojiti iz svake linije po jednog igrača, bilo bi problema kod napada i vezne linije jer je tu Nigerija izuzetno kvalitetna.

Na golu kao prva opcija se nameće Ikechukwu Ezenwa, golman nigerijskog Ifeanyi Ubaha koji se iskazao dobrim igrama u kvalifikacijama. U obrani možemo istaknuti braniča Kasimpase, na posudbi iz Chelseaja, Kennetha Omerua kojemu su samo 24 godine, a ima već priličan broj nastupa za reprezentaciju i klubove za koje je igrao. U veznoj liniji se nalaze i neka, široj javnosti, poznatija imena. Tu su Obi Mikel koji trenutno igra u Kini, Ogenyi Onazi koji je igrao za Lazio, a sada je član Trabzonspora ili Wilfred Ndidi koji igra za Leicester.

U napadu su najjače karike poznata imena poput Muse i Iheanacha iz Leicestera, Mosesa iz Chelseaja, Iwobija iz Arsenala te nekadašnji napadača Watforda, Ighalo koji je sada u kineskom Changchunu. Valja napomenuti kako Nigerijci imaju pristojnu širinu u svojoj momčadi i ono što je dosta važno, imaju veliki broj mladih igrača čije vrijeme tek dolazi i koji bi mogli imati važnu ulogu na prvenstvu u Rusiji.

Argentina

O drugom protivniku hrvatske reprezentacije ne treba trošiti previše riječi. Argentinci imaju jednu od najboljih momčadi, barem po imenima, na svijetu, međutim i dalje su se mučili i jedva prošli na ovu svjetsku smotru. Hrvatska se s Argentinom susrela četiri puta od osamostaljenja. Upisala je jednu pobjedu, jedan remi i dva poraza. Jedinu pobjedu upisala je u onoj prijateljskoj utakmici 2005. u Baselu kada je slavila 3:2. Ta utakmica zanimljiva nam je trenutno iz dva razloga. Prvi je što je to bio reprezentativni debi Luke Modrića a drugi je što je gol za pobjedu, leđima, u posljednjim sekundama dao Dario Šimić, potencijalno novi predsjednik HNS-a.

Kako uopće početi pričati o Argentini, je li bolje krenuti od golmana ili od po nekima najvećeg svih vremena, od kraja? Krenut ćemo jednim retoričkim pitanjem. Zamislite napadačku snagu momčadi koju čine Messi, Aguero, Dybala, Di Maria, Icardi i Higuain? Nevjerojatno. Onda zamislite veznu liniju koju čine Salvio, Banega, Perotti, Biglia, Lanzini, Pastore i Gago? Još jednom fantastično. Dodajte tome još Mascherana, Otamendija, Insuu, Fazia i na golu Sergija Romera i imate momčad za svjetsku titulu.

Nije uopće potrebno dodatno pojašnjavati snagu Argentine. Oni ako se skupe i momčadski poslože mogu pobijediti svakoga. Njihova napadačka snaga je nevjerojatna i impresivna. Apsolutno se ne smiju podcijeniti zbog loših rezultata u kvalifikacijama, uostalom oni su svjetski doprvaci. Bit će to sigurno lijepa utakmica, ali iznimno teška jer Argentinci, čak i ako ne izgledaju dobro, imaju toliku individualnu kvalitetu da jednostavno ne znate koga treba čuvati.

Island

Što reći o Islandu, a što već svaki navijač hrvatske reprezentacije ne zna. S Islandom je Hrvatska igrala u play-off rundi za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil, a s Islandom je bila u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na ovo Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Uočili smo više manje sve njihove prednosti i mane te stvarno u našoj posljednjoj utakmici u skupini, iznenađenja ne bi trebalo biti. Naravno, to nikako ne znači da već trebamo upisati tri boda, nego igrajući s njima čak četiri puta u posljednje četiri godine točno smo mogli vidjeti koje su njihove najjače karike, a gdje se mogu iskoristiti njihove slabosti.

Islandu je ovo prvi nastup na svjetskoj smotri tako da treba očekivati njihovo veliko zalaganje i vjeru kako mogu ponoviti fantastičan uspjeh s Europskog prvenstva u Francuskoj prošle godine. Ako bismo poimenično nabrajali njihove najjače karike, popis ne bi bio prevelik. Dva imena se svakako ističu, a to su ovosezonsko pojačanje Evertona, Gylfi Sigurdsson te odličan napadač Augsburga, Alfred Finnbogason.

Snaga Islanda je u timskoj igri te je kod njih taj osjećaj zajedništva puno važniji i izraženiji nego kod drugih momčadi. Veliki je uspjeh sadašnjeg trenera Heimira Hallgrimssona, ali i njegovog prethodnika, lukavca Larsa Lagerbacka, koji su uspjeli stvoriti ekipno snažnu i izrazito čvrstu momčad u kojoj pojedinac ne može sve sam ako nema potporu suigrača. Iako bi Hrvatska trebala biti favorit u dvoboju s Islandom, Islanđani su iznimno neugodni, a pokazali su nam i u utakmici u lipnju ove godine, kada su slavili 1:0, koliko su opasni.

Računica je vrlo jasna. Od kada se igra po sadašnjem sustavu, u kojem prve dvije momčadi iz skupina prolaze dalje, minimalan broj bodova koji je bio dovoljan za prolaz bio je četiri. Jedini izuzetak je momčad Čilea iz 1998. kojoj je tri boda bilo dovoljno za prolazak skupine uslijed ostalih nevjerojatnih rezultata.

Hrvatska neće imati nimalo lagan zadatak, mada je teško sada, više od pola godine prije natjecanja išta prognozirati. Dobra je okolnost što prvu utakmicu Hrvatska igra s Nigerijom i to je izrazito bitna utakmica. Hrvatska je četiri puta prvu utakmicu u skupini pobijedila i čak tri puta prošla dalje računajući i europska prvenstva. Jedini put kada smo ispali je 2012. u kojoj smo prikazali odličnu igru i spletom okolnosti ispali. S druge strane, četiri puta smo ušli u prvenstvo s porazom ili s remijem i niti jedan put kada se to dogodilo nismo prošli grupnu fazu. Važna je prva utakmica zbog odličnog ulaza u prvenstvo, zbog pritiska koji onda ima poražena momčad ali i zbog vlastitog samopouzdanja. Ipak, za veće i dublje analize, ipak bi trebalo pričekati sljedeću godinu i konačne sastave.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis02.12.2017. u 14:05
    argentinu se ne smije nipošto PREcijeniti. bili su doprvaci prije ČETIRI godine, kao što je i nizozemska bila treća. to je prošlost. nemaju momčadsku koheziju, sjedi im klaun na klupi i to he to. nigerija ih je razbila s 4:2 u prijašnjoj prijateljskoj utakmici. hrvatska i nigerija prolaze laganini.
    cameosis