Hrvatski Telekom Prva liga, 18. kolo, 02.12.2017, 18:00 h, Rujevica, Rijeka
Suci: Igor Pajač, Borut Križarić, Jerko Crnčić; četvrti sudac: Ivica Modrić
Rijeka
Rijeka
Filip Bradarić 11'
1:2(1:1) Hajduk
Toma Bašić 3'
Ante Erceg 51'
Hajduk

VIDEO: Hajduk slavi mladog vratara Leticu, Bili skinuli prokletstvo protiv Rijeke

Dario Dodić • subota, 02.12.2017.
VIDEO: Hajduk slavi mladog vratara Leticu, Bili skinuli prokletstvo protiv Rijeke
Foto: FaH

Nogometaši Hajduka u derbiju 18. kola Hrvatski Telekom Prve lige slavili su u gostima kod Rijeke s 2:1 i tako prekinuli prokletstvo protiv aktualnog prvaka Hrvatske. Pobjedi Hajduka kumovale su slabe reakcije domaćeg vratara Prskala i briljantne obrane Hajdukovog mladog vratara Karla Letice, koji je pri rezultatu 2:1 maestralno obranio jedanaesterac Marija Gavranovića...

21. ožujka 2012. godine posljednji je put Hajduk svladao Rijeku u prvenstvu. I tad je slavlje stiglo na gostovanju, doduše ne na Rujevici, s 3:0 Hajduk je došao do sva tri boda. Dugo su poslije toga Bili čekali na novo slavlje i napokon su ga dočekali večeras.

Na vjetrovitoj Rujevici Hajduk je slavio 2:1 i prekinuo prokletstvo protiv aktualnih prvaka Hrvatske. Bila je to odlična utakmica u kojoj je, mora se priznati, Rijeka imala bolje prilike, ali Rijeka je na vratima imala Andreja Prskala, a Hajduk Karla Leticu. Prvo ime susreta bio je mladi Letica.

Zazivali su mnogi Hajdukovci postavljanje Letice na gol ispred Stipice koji poprilično oscilira, danas je mladi Hajdukov vratar dočekao svoju priliku i iskoristio je na najljepši mogući način. Bio je siguran u praktički svim intervencijama, a s nekoliko je maestralnih obrana sačuvao pobjedu Hajduka. Sanjat će ga Mario Gavranović, jer protiv Rijekinog napadača Letica se propeo u junaka gostiju.

Vjetar je stvarao velike probleme na Rujevici, a to je na vlastitoj koži već nakon par minuta iskusio domaći vratar Prskalo. Vjetar mu je solidno ispucavanje pretvorio u loše, loptu je na 35 metara od Rijekinog gola primio Toma Bašić, bez previše razmišljanja opalio, prebacio Prskala i doveo Hajduk u vodstvo.

Nije se dugo čekalo na odgovor momčadi Matjaža Keka. Danas iznimno raspoloženi Gorgon odlično je prošao po lijevoj strani, poslao prizemnu loptu u srce Hajdukovog kaznenog prostora, pronašao Kvržića, koji loptu iz prve prosljeđuje na Bradarića - ovaj je lijepo prima i silovito šalje u gornji desni kut Hajdukovog gola za 1:1.

Nije se dugo zadržao u igri Bradarić, u jednom duelu s Kožuljem je, čini se, istegnuo zadnju ložu zbog čega je zamijenjen već nakon pola sata. Umjesto njega ušao je Domagoj Pavičić i odigrao poprilično dobru utakmicu. Upravo je Dinamovac na privremenom radu u Rijeci dobro povukao u posljednjoj minuti prvog dijela, a zatim na lijevoj strani uposlio Kvržića na čiju prizemnu dijagonalu na drugoj vratnici pola koraka kasni Gavranović. Srećom, jer Gavranović je bio u zaleđu, a linijski ga sudac nije signalizirao.

Povezane pogreške Rijekinih igrača kumovale su i drugom golu Hajduka. Župarić je prilikom ispucavanja loptom pogodio Antu Ercega, ovaj je po desnoj strani ušao u šesnaesterac domaćin, u mrtvom kutu prevario braniča Rijeke, a zatim kroz noge Prskalu iz teškog kuta zabio za 2:1. Ako kod prvog Hajdukovog gola s Prskalom krivicu snosi i vjetar, kod drugog gola sva krivica pada na leđa Župarića i posebno Rijekinog vratara.

Mogla se Rijeka ekspresno vratiti u egal gotovo identično kao i prvi put - ovog je puta Pavičić proigrao Gavranovića, koji silovito tuče iz dobre pozicije, ali Letica mu je sjajno zatvorio kut i još bolje obranio.

Uslijedio je period grčevitog čuvanja rezultata od strane gostiju. Rijeka je nizala priliku za prilikom, ali rezultat se nije mijenjao. Pavičić je nakon sjajnog prodora Gorgona loptu poslao preko gola, dok je Kvržićev pokušaj nakon što je nanizao nekoliko Hajdukovih igrača lagano ukrotio Letica.

Svu silu negativnih reakcija izazvala je sudačka odluka iz 67. minute. Kvržić se na spoju gol-aut linije i linije šesnaesterca, okružen dvojicom Hajdukovaca, borio zadržati loptu u terenu. Nespretno i nepotrebno nagazio ga je Memolla, nije to bio posebno oštar start, ali je pomoćnik iza gola sugerirao glavnom sucu Pajaču da se radilo o startu za najstrožu kaznu. Jedanaesterac je izveo Gavranović - ne može se ništa prigovoriti Rijekinom napadaču, odlično je pucao, poluvisoko u lijevi kut, ali pročitao ga je Letica i fenomenalnom reakcijom osigurao pobjedu Hajduku.

Iz kornera je u sljedećoj akciji uz pomoć vjetra Mišić pogodio gredu, pritiskali su Riječani do kraja susreta, ali Hajdukova obrana nije popustila, nakon više od pet i pol godina Bili su svladali Rijeku.

Hrvatski Telekom Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:34+3473
2Rijeka 3675:32+4370
3Hajduk 3670:38+3266
4Osijek 3653:38+1556
5Lokomotiva 3647:48-151
6Slaven Belupo 3635:45-1043
7Inter-Zaprešić 3643:64-2143
8Rudeš 3641:62-2140
9Istra 1961 3628:60-3227
10Cibalia 3636:75-3926

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!