Tenis

Šok u Australiji: Đoković i Thiem ispali u osmini finala

Sportnet • ponedjeljak, 22.01.2018.
Šok u Australiji: Đoković i Thiem ispali u osmini finala
Foto: EPA

Dok su Berdych i Federer potvrdili status favorita i glatko prošli u četvrtfinale, Dominic Thiem i Novak Đoković neočekivano su ispali...

PIŠE: Jan Šneler

I dalje traju muke Novaka Đokovića i teško je reći hoće li odlični srpski tenisač i dalje imati probleme u svojim nastupima. U današnjem dvoboju izgubio je protiv 58. tenisača svijeta, Hyeon Chunga s 3:0 u setovima. Jako loše je Đoković odigrao prvi set i imao za sebe netipično velik broj dvostrukih grešaka, čak sedam.

Poveo je Chung sa 4:0, dvaput uzimajući break Đokoviću, no srpski tenisač se ipak vraća i uz veliku borbu dolazi do 5:5. Set je otišao u tie-break u kojem ponovno Đoković ne prikazuje fenomenalnu igru te Korejac dolazi do vodstva od 6:3 što je bilo dovoljno da okonča prvi set.

Drugi set ponovno Đoković loše otvara. Propušta čak četiri break prilike u prvom gemu, da bi u sljedećem gemu izgubio i vlastiti servis. Iako Chung vodi s 3:0 još jednom se Đoković vraća u egal. Ipak, u 12. gemu, Chung koristi već prvu break, odnosno set loptu i osvaja set sa 7:5. Ako su prva dva seta bila uzbudljiva, treći je bio vrhunac.

Đoković uzima break u prvom gemu, no već u sljedećem Chung vraća izgubljeno. Chung dolazi do novog breaka i vodi s 3:1, no sada Đoković vraća servis i ponovno meč odlazi u 13. igru. Južnokorejski tenisač otvara puno bolje tie-break te vodi s 3:0. Đoković se nastoji vratiti, uspijeva izjednačiti no onda mu opet pada koncentracija te Chung ostvaruje najveću pobjedu svoje karijere. Đoković je nakon susreta potvrdio kako je ponovno osjetio probleme s laktom i da je sve ovo vrlo frustrirajuće za njega.

Peti tenisač svijeta i peti nositelj Australian Opena, Dominic Thiem nije bio na svojoj razini protiv američkog tenisača znakovitog imena, Tennysa Sandgrena. Amerikanac je izvrsno odigrao prvi set dobivši ga sa 6:2. Thiem se vratio u drugoj dionici meča i prilično uvjerljivo okončao drugi set sa 6:4.

U trećem setu, Sandgren dolazi prvi do breaka i vodi s 3:1, no Thiem zadržava snagu i koncentraciju te odmah u sljedećem gemu vraća servis. Kako su oba tenisača držala svoj servis, meč odlazi u 13. igru u kojoj je puno bolji Sandgren koji osvaja tie-break sa 7:4. Četvrti set pripao je Austrijancu, tenisači su bili iznimno sigurni u svoje servise te nisu pružili niti jednu priliku za break protivnicima. U dosta dugom i neizvjesnom tie-breaku, Thiem slavi s 9:7.

Konačno, peti i odlučujući set pripao je Sandgrenu. Oduzeo je servis Thiemu u šestom gemu, servirao odlično do kraja meča i zasluženo slavio u osmini finala.

Veliki Roger Federer rutinski je slavio protiv Mađara Martona Fucsovicsa s 3:0 u setovima. Švicarac nije dopustio niti jednu break šansu protivniku, osvojio je čak 83% poena na vlastitom servisu i to su već dovoljne činjenice da se shvati kako mađarski tenisač nije imao šanse. Sa 6:4, 7:6 i 6:2 za nešto više od dva sata meča prošao je u četvrtfinale gdje ga čeka Tomaš Berdych.

Berdych, za razliku od Federera, nije servirao tako dobro, ali je jednako rutinski svladao Talijana Fabija Fogninija. Češki tenisač igra odlični tenis na turniru u Australiji i s pravom ga mnogi smatraju pritajenim favoritom za finale. U prvom setu dopustio je Fogniniju svega jedan gem, dok je u sljedeća dva slavio sa 6:4.

Australian open (m), osmina finala:
Fabio Fognini (Italija) - Tomaš Berdych (Češka) 1:6 4:6 4:6
Marton Fucsovics (Mađarska) - Roger Federer (Švicarska) 4:6 (3)6:7 2:6
Dominic Thiem (Austrija) - Tennys Sandgren (SAD) 2:6 6:4 (4)6:7 7:6(7) 3:6
Novak Đoković (Srbija) - Hyeon Chung (J. Koreja) (4)6:7 5:7 (3)6:7

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!