Zimski sportovi

Charlotte Kalla olimpijska pobjednica u skiatlonu, Björgen najuspješnija zimska olimpijka u povijesti

Branimir Korać • subota, 10.02.2018.
Charlotte Kalla olimpijska pobjednica u skiatlonu, Björgen najuspješnija zimska olimpijka u povijesti
Foto: EPA

Šveđanka Charlotte Kalla prva je ovajačica zlatnog odličja na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. U skiatlonu je slavila ispred Marit Björgen koja je tako postala najuspješnija natjecateljica u povijesti ZOI-a s osvojenom 11. medaljom...

Nakon što je u Sočiju u skiatlonu (7.5km klasično + 7.5km slobodno) Marit Björgen osvojila zlato, a Charlotte Kalla srebro, u Pjongčangu su zamijenile mjesta na postolju. Kalla je ovaj put bila brža u završnici te stigla do svoje treće olimpijske zlatne medalje. 2010. godine bila je prva na deset kilometara, a četiri godine kasnije u štafeti 4×5 kilometara.

Björgen je ovim srebrom postala najuspješnija zimska olimpijka u povijesti, ovo joj je 11. medalja na ZOI-a čime je ostavila iza sebe na diobi drugog mjesta Raisu Smetaninu i Stefaniju Belmondo koje imaju po deset medalja.

Kalla je taktički odradila odličnu utrku, konstantno je bila u vrhu, a s odvajanjem je krenula tri kilometra prije cilja. Stvorila je prednost, imala je dovoljno snage zadržati je i na kraju doći do pobjede.

Embed from Getty Images

Iza nje vodila se velika bitka za drugo mjesto, no i Björgen se u posljednjem kilometru uspjela dovoljno odvojiti kako bi mirno kontrolirala utrku i čuvala svoju poziciju.

Mjesto na postolju zauzela je i Finkinja Krista Parmakoski koja je na kraju imala manje od sekunde prednosti nad mladom Šveđankom Ebbom Andersson.

Više se očekivalo od još jedne Norvežanke Heidi Weng koja je u Sočiju uzela broncu, ovdje je došla u dobroj formi, ali na kraju je završila tek na devetom mjestu s velikim zaostatkom za pobjednicom.

Pjongčang, skiatlon:
1. Charlotte Kalla (Švedska) 40:44.9
2. Marit Björgen (Norveška) +7.8
3. Krista Parmakoski (Finska) +10.1
4. Ebba Andersson (Švedska) +10.9
5. Jessica Diggins (SAD) +14.7
6. Nathalie von Siebenthal (Švicarska) +17.6
7. Teresa Stadlober (Austrija) +26.6
8. Natalia Neprjaeva (OAR) +33.0
9. Heidi Weng (Norveška) +40.7
10. Stina Nilsson (Švedska) +48.9
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!