Zimski sportovi

Slovenci i Slovaci kreirali iznenađenje na startu turnira u hokeju na ledu

Branimir Korać • srijeda, 14.02.2018.
Slovenci i Slovaci kreirali iznenađenje na startu turnira u hokeju na ledu
Foto: EPA

Dva velika iznenađenja na početku hokejskog turnira u Pjongčangu. Favoriti skupine B Rusija i SAD upisali su poraz od Slovačke i Slovenije...

Rusi su na Zimske olimpijske igre doputovali s jednim jedinim ciljem - osvojiti zlatno odličje. Sastav pun velikih imena, ono najbolje što trenutno igra u najjačoj ligi nakon NHL-a, KHL-u, ali niti ovako jaka postava nije bila dovoljna za pobjedu protiv Slovačke.

Još jednom su Rusi pokleknuli na ZOI, nerijetko im se događalo da na najvećem natjecanju dožive krah, a ovdje su u najgoru ruku loše krenuli. Srećom natjecanje je tek počelo i imaju dovoljno vremena za popravak, ali rezultat i igra nisu ohrabrujući.

Početak susreta nije davao nikakve naznake da bi Rusi ovdje mogli ostati bez pobjede, u prvih pet minuta postigli su već dva pogotka i preko Vladislava Gavrikova (SKA St. Peterburg) i Kirila Kaprizova (CSKA Moskva) poveli su s 2:0.

Slovake ti primljeni golovi nisu deprimirali i u završnici trećine vratili su se u igru. Prvo je u 17. minuti Peter Olvecky iz Trenčina smanjio na 2:1 da bi manje od dvije minute kasnije Martin Bakoš (Liberec) poravnao na 2:2.

U nastavku susreta Rusi nisu bili čak niti toliko nadmoćni, Slovačka se sjajno branila i spriječila je veliki pritisak, a sredinom posljednje dionice došla je i do preokreta pogotkom Petera Čerešnaka iz Plzena.

Do kraja susreta Slovaci su zadržali vodstvo i svladali prvog favorita za zlato.

Za drugo iznenađenje pobrinuli su se Slovenci koji su na sličan način svladali Amerikance. I SAD je vodio 2:0 da bi na kraju i on upisao poraz 3:2, ali uzeo je barem bod zbog remija u 60 minuta.

Nakon druge trećine na semaforu je stajao 2:0 za SAD zahvaljujući golovima Briana O'Neilla (Jokerit) i Jordana Greenwayja (Boston University), ali u zadnjoj trećini Slovenci su poravnali preko Jana Urbasa (Bremerhaven) i Jana Muršaka (Frolunda).

Otišlo se u produžetak gdje je Muršak već nakon 38 sekundi ponovno svladao Ryana Zapolskog i donio Sloveniji veliku pobjedu.

Skupina B, prvo kolo:
Slovačka - OAR 3:2
SAD - Slovenija 2:3 produžetak

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!