Zimski sportovi

Samuel Girard novi olimpijski pobjednik u brzom klizanju na 1000 metara, domaćin slavi Seo Yi-Raa

Sportnet • subota, 17.02.2018.
Samuel Girard novi olimpijski pobjednik u brzom klizanju na 1000 metara, domaćin slavi Seo Yi-Raa
Foto: EPA

U finalu utrke na 1000 metara najbolji je bio Kanađanin Samuel Girard. Girardu je ovo prvo odličje sa Zimskih olimpijskih igara u karijeri...

PIŠE: Jan Šneler

Prevelikih dvojbi nije bilo. Otpočetka utrke dominirao je Samuel Girard i odlično klizao do cilja. Najviše mu se približio Amerikanac John-Henry Krueger, no najviše što je mogao je doći na 20 stotinki zaostatka.

Domaći svakako slave brončanu medalju koju im je donio mladi Seo Yi-ra. Niti ovo finale nije moglo proći bez sudara. Shaolin Sandor Liu koji nastupa za Mađarsku srušio je Južnokorejca Hyojun Lima te je zbog toga bio kažnjen iako poredak nije promijenjen jer bi Mađar u svakom slučaju bio posljednji.

Za kraj, spomenimo i prošlog olimpijskog pobjednika, Južnokorejca u dresu Rusije Viktora Ana kojemu nije bilo dopušteno natjecanje u Pjongčangu zbog osude Ruskog olimpijskog odbora u vezi dopinga. Viktor An je nastupao za Južnu Koreju do 2011. osvojivši tri zlata i jednu broncu u Torinu 2006. Nakon toga nastupao je za Rusiju te osvojio jednako tri zlata i broncu u Sočiju.

Njegovo izostavljanje s Igara u njegovoj rodnoj zemlji, unatoč činjenici kako An nije osuđen niti mu je dokazano da je koristio doping ili nedozvoljena sredstva, pokazuje kako MOO još uvijek neselektivno kažnjava i faktički zabranjuje najboljem brzom klizaču na svijetu nastup na Olimpijskim igrama.

Brzo klizanje(m), 1000 m:
1. Samuel Girard (KAN) 1:24.650
2. John-Henry Krueger (SAD) 1:24.864
3. Seo Yi-ra (JKOR) 1:31.619
4. Lim Hyojun (JKOR) 1:33.312
5. Shaolin Sandor Liu (MAĐ)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!