Zimski sportovi

Lorentzen srušio olimpijski rekord i osvojio zlato, odlični Cha došao samo do srebra

Sportnet • ponedjeljak, 19.02.2018.
Lorentzen srušio olimpijski rekord i osvojio zlato, odlični Cha došao samo do srebra
Foto: EPA

Nevjerojatnom utrkom i rušenjem rekorda, Norvežanin Havard Holmefjord Lorentzen, osvojio je prvo olimpijsko zlato u svojoj karijeri i prvo norveško zlato u ovoj disciplini nakon 1948. godine...

PIŠE: Jan Šneler

Osvojiti medalju na Olimpijskim igrama nevjerojatno je dostignuće za svakog sportaša. Osvojiti srebro svakako je još veće dostignuće nego broncu. Međutim, što kada izjednačite olimpijski rekord, odvezete najbolju utrku u karijeri i ne uspijete doći do zlata. Upravo to dogodilo se južnokorejskom klizaču. Cha Min-kyu odvozio je utrku za 34 sekunde i 42 stotinke, što je jednako olimpijskom rekordu, međutim do zlata nije stigao.

Ispriječio se sjajni Norvežanin Havard Holmefjord Lorentzen. Južnokorejac je već odvozio utrku, on je nastupao u 14. paru te nitko nije očekivao da će Lorentzen u 16. paru uspjeti srušiti olimpijski rekord, odnosno slaviti ispred Chaa. Lorentzen je to učinio, za samo stotinku je otklizao brže od domaćeg sportaša i uzeo zlato te srušio 16 godina star olimpijski rekord.

"Ovo je najgrublja stvar koju sam ikada u životu vidio", u šoku je rekao Even Wetten, nekadašnji svjetski brzoklizački prvak i današnji komentator na norveškoj televiziji.

Na treće mjesto smjestio se kineski brzoklizač Tingyu Gao sa zaostatkom od 24 stotinke za vodećim Lorentzenom.

Brzo klizanje(m), 500 m:
1. Havard Lorentzen (NOR) 34.41 (OR)
2. Min Kyu Cha (JKOR) +0.01
3. Tingyu Gao (KIN) +0.24
4. Mika Poutala (FIN) +0.27
5. Daichi Yamanaka (JAP) +0.37
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!