Zimski sportovi

Antun Vrdoljak: "Strašno je kada jedna država ulaže samo u doping"

Sportnet • srijeda, 21.02.2018.
Antun Vrdoljak: "Strašno je kada jedna država ulaže samo u doping"
Foto: FaH

Bivši dugogodišnji predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, proslavljeni redatelj i današnji član Međunarodnog olimpijskog odbora, Antun Vrdoljak, u razgovoru za HRT otkrio je svoja razmišljanja o ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu...

PIŠE: Jan Šneler

Kada se govori o olimpijskom pokretu, Međunarodnom olimpijskom odboru i Olimpijskim igrama, zimskim i ljetnim, teško da je moguće pronaći upućenijeg čovjeka od Antuna Vrdoljaka. Vrdoljak je već duži niz godina vezan uz olimpijski pokret, bio je i prvi predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora a i dan danas kao član Međunarodnog olimpijskog odbora prati olimpijska natjecanja.

U razgovoru za HRT, otkrio je kako Međunarodni olimpijski odbor i dalje žestoko radi na suzbijanju dopinga i korištenja ilegalnih sredstava radi poboljšanja rezultata.

"Prije svega nisam došao zbog natjecanja nego zbog kongresa koji prethodi Olimpijskim igrama. Tema kongresa ova dva dana, može se reći bila je povijesna. Mislim da smo došli na kraj dopingu. Mislim da je to jedna veličanstvena pobjeda. Najinteresantnije je to da je to Rusija prihvatila. Donesena je odluka da se konačno stane na kraj dopingu. Mi smo i ranije donosili odluke o dopingu, pa i pokojni Samaranch je bio žestoki protivnik dopinga, ali nije mogao ništa", rekao je Vrdoljak za HRT.

Jasno je kako doping muči cjelokupni sport, ali možda su Olimpijske igre došle u prvi plan zbog žestokih kazni koje su dobili ruski sportaši koji ne mogu nastupati pod svojom zastavom. Vrdoljak nudi zanimljiv pogled na moguće korištenje dopinga te otkriva koliko je zapravo sportašima važna olimpijska medalja.

"Ja sam neki dan pitao neke sportaše: "Da vam kažu da ćete osvojiti zlatnu olimpijsku medalju i nakon toga tri godine života i umrijet ćeš, biste li prihvatili?", odgovor je bio: "Isti čas!", otkrio je Vrdoljak i dodao:

"Mi smo otkrili cijele tvornice, rafinirane, sofisticirane, koje su radile samo doping, tablete. To je strašno, kada jedna država samo u to uloži novac".

Za sam kraj, Vrdoljak se dosta emotivno prisjetio i prvih Olimpijskih igara na kojima je Hrvatska nastupila, 1992. u Albertvilleu. Kada je analizirao današnju situaciju u zimskom sportu u Hrvatskoj, rekao je kako ga jedna stvar naročito boli, osvajanje medalje Jakova Faka za susjednu zemlju.

"Ne treba nimalo lutati oko toga. Na Olimpijskim igrama se nosi nacionalna zastava i ako ste pobjednik onda vama sviraju vašu himnu. Kome do toga nije stalo, ja ne bih komentirao. Bolno je za nas, bolno da se tako dogodilo s tim više da znam da su iz HOO nudili isto što mu nudi i Slovenija", zaključio je za kraj Vrdoljak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.02.2018. u 16:25
    Licemjerna izjava o zastavi i himni, pogotovo zato što ispada da mu to nije smetalo dok je svirala Hrvatska himna Pucu u rukometu ili Pešalovu kod dizanja utega. Biser je i tvrdnja da su Faku nudili 'isto' (!) a već tada je trenirao sa Slovenskom reprezerntacijom i trenerima te zahvaljujući tome... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • raz_bojnik21.02.2018. u 15:28
    Njega su proganjali u komunizmu tako što je glumio u 14 filmova i režirao 10, plus serije. Pravi mučenik iz tog mračnog doba.
    raz_bojnik
  • Obrisan korisnik21.02.2018. u 14:59
    Šta ovaj fosil je još živ? Šta ste vi to molim te nudili Faku, mogućnost preživljavanja po akcijskoj cijeni? Jedina dugoročna vizija vama je oduvijek samo vaša guzica.
    Obrisan korisnik
  • raz_bojnik21.02.2018. u 13:16
    Koji licemjer prdoljak, dream team je još 1992. bio oslobođen od doping kontrole, jer je nitko ne bi prošao.
    raz_bojnik