Zimski sportovi

Njemačka iznenadila Švedsku i izborila polufinale protiv Kanade

Branimir Korać • srijeda, 21.02.2018.
Njemačka iznenadila Švedsku i izborila polufinale protiv Kanade
Foto: EPA

Poznati su polufinalisti turnira u hokeju na ledu gdje su očekivano među četiri prošli Rusi, pridružili su im se Kanađani i Česi, a Njemačka je priredila iznenađenje pobjedom protiv Švedske...

Česi su prvi dohvatili polufinale Zimskih olimpijskih igara pobjedom protiv SAD-a nakon raspucavanja. U 65 minuta bilo je 2:2, Česi su bili nešto bolji protivnik i zasluženo su izborili prolaz.

Amerikanci su poveli već u sedmoj minuti pogotkom nadolazeće zvijezde Ryana Donata, ali Češka je uspjela doći do preokreta preko Jana Kolara i Tomaša Kundrateka. No u vodstvu su bili vrlo kratko, svega dvije minute i Amerikanci su sredinom druge dionice poravnali preko Jima Slatera.

Do kraja susreta nije bilo novih promjena, u produžetku također i odluka je pala u raspucavanju gdje je precizan bio samo Petr Koukal u drugoj seriji.

U polufinale Čehe očekuje još teži zadatak jer će igrati protiv najvećeg kandidata za zlatno odličje, hokejaša iz Rusije. Rusi su lakoćom prošli u polufinale visokom pobjedom 6:1 protiv Norveške.

Bila je to potpuna dominacija Rusa koji su od početka pritisnuli Norvežane i vrlo brzo došli do visoke prednosti. Već nakon prve trećine vodili su 3:0 golovima Grigorenka, Guseva i Voronina.

Sredinom druge trećine norveški junak iz dvoboja sa Slovenijom Alexander Bonsaksen smanjio je na 3:1, ali do kraja meča Rusi su uspjeli povećati prednost i golovima Kalinina, Nesterova i Telegina slavili su 6:1.

Za iznenađenje su se pobrinuli Nijemci koji su izbacili Švedsku pobjedom 4:3 u produžetku. Švedska je vrlo loše krenula u utakmicu, kasnije se čupala i uspjela izboriti produžetak, ali tamo je primila novi pogodak i neočekivano se oprostila od natjecanja.

Njemačka je u razmaku manjem od minute u prvoj trećini povela 2:0 golovima Ehrhoffa i Noebelsa te je odolijevala napadima Švedske sve do 47. minute kada Lander smanjuje na 2:1.

Odmah je odgovorio Kahun, ali Švedska ipak preko Hersleyja i Wikstranda dolazi do poravnanja. Činilo se da su se Šveđani izvukli, ali u produžetku Patrick Reimer zabija za 4:3 i odvodi Njemačku u polufinale.

Zanimljivu utakmicu odigrali su Kanađani i Finci, a Kanada je na kraju tijesno slavila 1:0 i igrat će protiv Njemačke za ulazak u finale.

Bio je dovoljan samo jedan pogodak i to onaj braniča Berna Maxima Noreaua koji je zabio već u prvoj minutu treće trećine. Snažnim udarcem ostavio je Koskinena bez šanse.

Loša vijest za Kanađane je ozljeda Bena Scrivensa koji je napustio led početkom druge trećine, ali dobro ga je zamijenio bivši vratar Medveščaka Kevin Poulin.

ZOI, četvrtfinale:
Češka - SAD 3:2 raspucavanje
OAR - Norveška 6:1
Švedska - Njemačka 3:4 produžetak
Kanada - Finska 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!