Zimski sportovi

Suspenzija ruskog osvajača medalje dodatno ohladila odnose MOO-a i Rusije

Sportnet • četvrtak, 22.02.2018.
Suspenzija ruskog osvajača medalje dodatno ohladila odnose MOO-a i Rusije
Foto: EPA

Nova doping afera potresla je Pjongčang. Ruski reprezentativac u curlingu, Aleksander Krušelnicki bio je pozitivan na meldonij, a kako ruski sportaš nije poricao korištenje nedozvoljenog sredstva, oduzeta mu je brončana medalja koju je sa suprugom Anastasijom Brizgalovom osvojio u mješovitim parovima.

AUTOR: Stipe Dedić

Ipak, priči tu nije kraj pošto je tim Olimpijskih natjecatelja iz Rusije (OAR) koji u Pjongčangu nastupaju pod olimpijskom zastavom najavio kriminalnu istragu kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je test Krušelnickog označen kao pozitivan na doping.

OAR objavio je kako ne postoje dokazi o kontinuiranom korištenju meldonija i da je ruski reprezentativac bez problema prošao sve testove prije samog odlaska u Pjongčang.

Nadalje, Rusi isto tako tvrde kako su nezavisna istraživanja pokazala da je u nalazima Krušelnickog pronađena tek manja količina nedozvoljenog sredstva, nedovoljna da na bilo koji način utječe na nastup njihovog reprezentativca, odnosno kako on zbog toga nikako nije bio u prednosti pred ostalim natjecateljima.

Novi je ovo težak udarac za odnose Međunarodnog olimpijskog odbora i Rusije. Podsjetimo, MOO je prvotno u potpunosti suspendirao Rusiju s Olimpijskih igara u Pjongčangu, nakon što je dokazana umiješanost nacionalnog saveza Rusije u sustavno dopingiranje njihovih sportaša na Igrama u Sočiju, ali je onda popustio i dozvolio nastup 168 sportaša koji su uspjeli dokazati da nisu sudjelovali u nedozvoljenim radnjama.

BBC prenosi kako bi ovaj posljednji incident mogao odgoditi odluku Međunarodnog olimpijskog odbora o podizanju suspenzije Rusima. Spominje se i mogućnosti uvođenja djelomične suspenzije, no još uvijek nije posve jasno što bi ona trebala donijeti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!