Tenis

Nakon dva dana igre, Čilić izgubio od Monfilsa i ispao u drugom kolu turnira u Rio de Janeiru

Sportnet • petak, 23.02.2018.
Nakon dva dana igre, Čilić izgubio od Monfilsa i ispao u drugom kolu turnira u Rio de Janeiru
Foto: EPA

Iako je meč trajao tek nešto malo više od dva sata, zbog velikih oborina, dva puta je prekinut i konačno završen danas u jutarnjim satima...

PIŠE: Jan Šneler

Iako je bio prvi nositelj ATP turnira u brazilskom Rio de Janeiru, još jednom se pokazalo kako zemljana podloga nije najomiljenija prvom hrvatskom tenisaču Marinu Čiliću. Zbog jake kiše i nemogućih uvjeta za igru, meč je dva puta prekidan što je dodatno otežavalo koncentriraniju igru.

Treba ipak biti iskren i reći kako Čilić nije dobro počeo meč protiv francuskog tenisača Gaela Monfilsa. Francuz je već u prvom gemu oduzeo servis našem tenisaču. Čilić se jako dugo tražio u tom prvom setu i unatoč prednosti od 15:40 u drugom gemu, Monfils osvaja svoj servis.

Imao je i Monfils 0:40 na Čilićev servis u trećem gemu, te kasnije još dvije break šanse, no ovoga puta je i naš tenisač pokazao kako se može vratiti iz nemogućih situacija. Ipak, izuzetno lošim prvim servisom, svega 36%, hrvatski tenisač ipak nije mogao biti ozbiljan protivnika sjajnom Francuzu.

Monfils mu je oduzeo još jedan servis u petom gemu, poveo s 5:1 te usprkos Čilićevom rebreaku u osmom gemu, ponovno oduzeo servis našem tenisaču i konačno slavio sa 6:3. Drugi set počeo je malo bolje za našeg tenisača, postotak servisa se dignuo (58% prvi servis) i to je izgledalo puno bolje nego set prije.

Ipak, ponovno u šestom gemu Monfils dolazi do breaka i vodi s 4:2. Čilić još jednom pokazuje ono što ga i krasi ove sezone, neodustajanje i povratak u meč, te s 0:40, prilično lagano već u sljedećem gemu oduzima servis Francuzu. Imali su tenisači još nekoliko prilika za break međutim meč je otišao u tie-break.

U 13. igri, Čilić izgleda odlično, unatoč kratkotrajnom prekidu i dolazi do vodstva od 5:2. U trenucima kada vodi 6:4 i ima dvije set lopte te jedan servis, Čilić nažalost griješi i Monfils se uspijeva vratiti. Kod rezultata 7:7 konačno je prekinut meč zbog jake kiše koji je nastavljen dan kasnije.

Mogle su se očekivati ili kratkotrajna igra ili Čilićevo osvajanje seta i ulazak u treću dionicu meča. Na hrvatsku žalost, dogodila se prva opcija. Čilić je poveo s 8:7, Monfils je bio na servisu te je jedna loptica dijelila našeg tenisača od seta. Čudna putanja, kriva procjena te se Monfils izvukao i poveo s 9:8. Naš tenisač izgubio je svoj servis što je značilo da Monfils s 10:8 osvaja tie-break i konačno i meč.

Kod ovog poraza hrvatskog tenisača ne treba očajavati. Čilić je prikazao slabiju igru u prvom setu, međutim u drugom dijelu je to izgledalo puno bolje. S obzirom na to da se meč protegnuo na više od dva dana te da bi ga danas, u slučaju da je slavio, čekao odlični Schwartzman, pitanje je bi li naš tenisač bio psihički i fizički u stanju igrati na najvišoj razini. Za hrvatske navijače najvažnije je da Čilić bude na najvišoj razini sljedeći tjedan u Acapulcu, gdje se igra na za njega boljoj tvrđoj podlozi te za nešto više od mjesec dana u Varaždinu, u dvoboju četvrtfinala protiv Kazahstana.

ATP Rio de Janeiro, 2. kolo:
Marin Čilić (HRV) - Gael Monfils (FRA) 3:6 (8)6:7

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!