Košarka

Ruanda i Mozambik iznenadili, Nigerija lagano došla do prve pobjede u kvalifikacijama za SP

Sportnet • petak, 23.02.2018.
Ruanda i Mozambik iznenadili, Nigerija lagano došla do prve pobjede u kvalifikacijama za SP
Foto: EPA

Iako su tek prve utakmice odigrane u skupinama B i D Afričkih kvalifikacija za SP u Kini, prilično rutinska pobjeda Mozambika svakako je veliko iznenađenje...

PIŠE: Jan Šneler

U skupinama A i C kvalifikacija, odigrane su već tri kola no u druge dvije skupine danas je odigran prvi susret. Upravo iz tog razloga, bez obzira na određena iznenađenja, treba pričekati barem još nekoliko utakmica da bi se mogle procijeniti šanse za prolaz momčadi.

Svakako najveće iznenađenje današnjeg dana je pobjeda Mozambika nad Obalom Bjelokosti. Domaći su otvorili utakmicu serijom 11:1 i pokazali kako danas žele ostvariti pobjedu. Ipak gosti se vraćaju te nakon ranog vodstva Mozambika preuzimaju kontrolu nad utakmicom i odlaze na poluvrijeme s prednosti 30:33.

U drugom dijelu, točnije u trećoj četvrtini Mozambik je riješio pitanje pobjednika. Vodili su gosti 33:35 i potpuno stali. Domaći su ušli u posljednjih deset minuta s vodstvom 50:37 i potpuno rabili Obalu Bjelokosti. Najviše se iskazao kod domaćih Da Silva Matos s 15 koševa, dva skoka i tri asistencije.

Drugo iznenađenje priredila je Ruanda u utakmici protiv Malija. Utakmica se iz poznatih sigurnosnih razloga igrala u glavnom gradu Malija, Bamaku. Pitanje pobjednika rješavalo se u posljednjim trenucima utakmice. Gotovo svih 40 minuta, obje ekipa su se izmjenjivale u vodstvima.

Čas je vodila Ruanda, čas Mali, tako da je u određenim trenucima bilo iznimno teško predvidjeti pobjednika. Više sreće i znanja imali su "domaći" te je Ruanda došla do važne pobjede 74:70. je sa 16 koševa bio najbolji kod Ruande, dok je za Mali 21 poen postigao Djambo.

Prilično lagano je Nigerija svladala Ugandu rezultatom 102:86. Vodila je Uganda s 27:18 nakon prvih 10 minuta, no već na poluvremenu je Nigerija preuzela vodstvo. Kako je vrijeme odmicalo tako se i prednost Nigerije povećala. Efevberha je upisao 20 koševa, četiri skoka i šest asistencija za Nigeriju, dok su za Ugandu, Enabu i Odoch postigli 27, odnosno 25 koševa.

Senegal se dugo mučio sa Srednjoafričkom Republikom i tek u posljednjoj četvrtini prelomio potpuno utakmicu i došao do prve pobjede rezultatom 70:65. Sambe je sa 16 poena predvodio strijelce Senegala, dok je 20 poena Damachoue bilo nedovoljno za slavlje gostiju.

Napomenimo za kraj kako ovim ekipama predstoje još dvije utakmice, sutra i u nedjelju, što će značiti veliki napor i moguća nova iznenađenje koja će potpuno poremetiti predviđanja za drugi krug kvalifikacija.

Afričke kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019.:
Senegal - Srednjoafrička Republika 70:65
Uganda - Nigerija 86:102
Mozambik - Obala Bjelokosti 66:53
Ruanda - Mali 74:70

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!