Zimski sportovi

Japanka Takagi i Korejac Lee zlatni u masovnom startu brzog klizanja

Sportnet • subota, 24.02.2018.
Japanka Takagi i Korejac Lee zlatni u masovnom startu brzog klizanja
Foto: EPA

Nova disciplina na Zimskim olimpijskim igrama, prema očekivanjima pružila je puno uzbuđenja i neizvjesne završnice te se još jednom pokazalo kako je taktika bila presudna u osvajanju odličja...

PIŠE: Jan Šneler

Muškim i ženskim utrkama masovnog starta završeno je brzoklizačko natjecanje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Mnogi će s pravom tvrditi kako su ove utrke idealna završnica veoma uzbudljivog i kvalitetnog natjecanja koje je u svim kategorijama pružilo čak šest novih olimpijskih rekorda i potvrdu Nizozemske kao apsolutne brzoklizačke velesile.

U ženskoj utrci slavila je Japanka Nana Takagi, kojoj je ovo drugo zlato na ovim Igrama. Prije tri dana, Takagi je s Japanom osvojila i zlato u ženskoj ekipnoj utrci. Danas je Nana Takagi pokazala taktičko umijeće koje je svojstveno najvećim sportašima. Gotovo cijelu utrku vodila je Estonka Saskia Alusalu, da bi u pretposljednjem krugu nizozemska brzoklizačica Irene Schouten došla do prvog mjesta.

Prilikom zadnjeg kruga, Takagi je prestigla Nizozemku i došla do zasluženog zlata ostavivši iza sebe sve konkurentice. Na drugo mjesto se smjestila Južnokorejka Bo-Reum Kim, dok je treća bila Nizozemka Schouten. Definitivno najviše može žaliti Alusalu koja je bila jako blizu medalje, vodila veći dio utrke i na kraju završila četvrta.

U muškoj kategoriji slavio je Južnokorejac Seung-Hoon Lee koji je također u posljednjem krugu prestigao dotadašnjeg vodećeg u utrci Belgijca Barta Swingsa. Svega 11 stotinki zaostao je Swings, ali i to je bilo dovoljno da Lee slavi. Ipak, Belgijac je donio svojoj zemlji prvu medalju u brzom klizanju na ovim Igrama.

Niti ova utrka nije mogla proći bez Nizozemaca, tako se na treće mjesto smjestio Koen Verweij. Inače, u 14 disciplina u brzoklizačkim natjecanjima, Nizozemska nije uzela medalju samo u dvije discipline. Interesantno, radi se o utrci na 500 metara u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Brzo klizanje, masovni start(ž):
1. Nana Takagi (JAP)
2. Bo-Reum Kim (JKOR)
3. Irene Schouten (NIZ)
...

Brzo klizanje, masovni start(m):
1. Seung-Hoon Lee (JKOR)
2. Bart Swings (BEL)
3. Koen Verweij (NIZ)
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!