Nogomet

Šuker, Vrbanović i Sudac na redovnom Kongresu Uefe u Bratislavi

hns.family • ponedjeljak, 26.02.2018.
Šuker, Vrbanović i Sudac na redovnom Kongresu Uefe u Bratislavi
Foto: FaH

U ponedjeljak je održan redovni Kongres Uefe na kojemu sudjeluje i hrvatska delegacija, a prezentirane su važne odluke za budućnost nogometa.

Nakon sjednice Izvršnog odbora Uefe u nedjelju, Bratislava je u ponedjeljak bila domaćin i 42. redovnog Kongresa Europske nogometne federacije.

Delegaciju Hrvatskog nogometnog saveza činili su predsjednik Davor Šuker, ujedno i član Izvršnog odbora Uefe, izvršni direktor Damir Vrbanović te voditeljica odjela međunarodnih poslova i licenciranja Ivančica Sudac.

Na Kongresu su prezentirani zaključci i odluke Izvršnog odbora, a delegati nacionalnih saveza izabrali su Španjolca Juana Luisa Larreu Sarobea za jednogodišnji mandat u Izvršnom odboru, dok je Mađar Sandor Csanyi izabran za dopredsjednika Fife, također u jednogodišnjem mandatu. U Vijeću Fife mijenjat će ga Fernando Gomes. Lars-Christer Olsson potvrđen je za predstavnika profesionalnih europskih liga (EPFL) u Izvršnom odboru Uefe do 2021. godine.

UEFA je potvrdila strukturu nagradnog fonda za Europsko prvenstvo 2020. godine, koji je povećan za 23 posto u odnosu na EURO 2016 te iznosi rekordnih 371 milijun eura.

Istovremeno, za program HatTrick odobreno je 775 milijuna eura za ciklus od 2020. do 2024. godine, što je porast od 30 posto u odnosu na aktualni ciklus. Svaki će nacionalni savez tako moći iskoristiti i do 14,1 milijuna eura kroz te četiri godine za edukativne, razvoje i infrastrukturne programe.

Prijava za članstvo Jerseya u Uefu odbijena je, a na dnevnom su redu bili i izvješće o financijama u sezoni 2016./2017. te proračun za sezonu 2018./2019., izvješća predsjednika Uefe, Izvršnog odbora Uefe i Uefine administracije te prijedloge amandmana na Uefin statut.

Slovački premijer Robert Fico održao je uvodni govor te poručio:

"Slovačka je nogometna zemlja i kada pobjeđujemo, naš BDP raste, a u suprotnom nam je ekonomija na gubitku. Nogomet je značajan društveni fenomen koji okuplja najveću sportsku obitelj na svijetu. Ostvarili smo nekoliko velikih reprezentativnih i klupskih uspjeha, ali ne možemo živjeti samo od prošlosti".

"Stoga mi je jako drago da nam stasaju mlađe generacije i igrači poput Lobotke i Škriniara, koji nose igru svojih klubova i polako postaju idoli naše reprezentacije. Uefi želim mnoštvo dobrih odluka i čestitam im na njima".

Nadovezao se predsjednik Slovačkog nogometnog saveza Jan Kovačik:

"Naša je mlada zemlja počela svoj put prije četvrt stoljeća, a analitičari kažu da smo bili uspješni. Drago mi je da je nogomet dao svoj doprinos i da Slovačka može biti važan dio institucije poput Uefe, u kojoj se uspješno primjenjuje načelo solidarnosti i u kojoj ista pravila vrijede za velike i male".

Okupljenima se obratio i predsjednik Uefe, ujedno i predsjednik Izvršnog odbora, Aleksander Čeferin, koji je naglasio:

"Imamo mogućnost oblikovati budućnost nogometa i usudimo se ciljati visoko, pokretati inicijative koje će ulijevati nadu. Ne bojimo se otvoriti vrata partnerima, a s izazovima ćemo se nositi kroz dijalog. Nogomet je igra za sve, bilo gdje u svijetu, a primarna je Uefina svrha promovirati razvoj nogometa. Moramo redistribuirati sredstva, a Liga nacija korak je u pravom smjeru na reprezentativnom planu. Klupski plan zahtijeva našu potpunu pozornost i ne mogu obećavati brda i doline jer nisam trgovac snovima niti političar, ali borit ću se do kraja za mjere koje će vratiti ravnotežu. U svijetu koji želi podizati zidove, moramo braniti nogomet kakav volimo, nadići razlike i pokazati hrabrost".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!