Tenis

ITF uvodi velike promjene, Davis Cup od sljedeće godine u potpuno novom ruhu

Branimir Korać • ponedjeljak, 26.02.2018.
ITF uvodi velike promjene, Davis Cup od sljedeće godine u potpuno novom ruhu
Foto: FaH

Davis Cup kakav poznajemo igrat će se još ove godine, a od sljedeće godine očekuju nas drastične promjene. Naime ITF u suradnji s Kosmosom i Rakutenom potpuno mijenja format natjecanja...

Kriza koja je pogodila i Davis Cup s brojnim otkazima najboljih svjetskih igrača trebala bi se riješiti novim sustavom natjecanja koji bi bio privlačan svim najvećim igračima i donio tjedan dana prave teniske poslastice.

Naime Svjetska skupina trebala bi se odigravati u terminu finala Davis Cupa u studenom, a u njoj će sudjelovati 18 reprezentacija. 16 sudionica Svjetske skupine izravno bi osigurale nastup u novom izdanju Davis Cupa, a još dvije reprezentacije dobile bi pozivnicu.

U prvoj fazi reprezentacije bi bile raspoređene u skupine iz kojih bi osam najboljih ušle u četvrtfinale te bi se dalje igralo po nokaut sustavu.

Ne bi se više igrali mečevi u tri dobivena seta već bi se igrala dva singla i jedan meč parova u dva dobivena seta, slično kao što je to slučaj na Hopman Cupu.

Što se tiče zonskih natjecanja, ona bi se odigravala kao što je i dosad predviđeno kroz tri termina u godini, a u ovom posljednjem terminu tijekom kojeg bi se održavao Svjetski kup, kako bi bio novi naziv natjecanja, odigravali bi se play-off mečevi zonskih faza.

Inače, iza tvrtke Kosmos stoji Gerard Pique koji je osnivač i prvi čovjek, a riječ je o investicijskoj grupaciji koja zajedno s Rakutenom planira kroz 25 godina uložiti oko tri milijarde dolara u ovo natjecanje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!