Nogomet

Hrvatska propustila veliku priliku, samo remi sa Švedskom u Puli

Sportnet • petak, 09.03.2018.
Hrvatska propustila veliku priliku, samo remi sa Švedskom u Puli
Foto: hns.family

U prvom kolu skupine 2, elitne faze kvalifikacija za Europsko prvenstvo U-17, Hrvatska nije uspjela doći do punog plijena protiv Švedske. Na startu kvalifikacija kojima je domaćin odigrala je neodlučeno...

PIŠE: Jan Šneler

Mladi hrvatski nogometaši odličan su posao odradili u prvoj, uvodnoj fazi kvalifikacija za Europsko prvenstvo U-17 osvojivši sedam bodova u skupini sa Španjolskom, Albanijom i Lihtenštajnom. Veliku priliku dobili su i u elitnoj fazi jer se utakmice održavaju u Puli, Kostreni i Rijeci.

Dobre vijesti su stigle nakon prve utakmice skupine 2 između Belgije i Cipra. Iako se očekivala pobjeda Belgijaca, Ciprani su dugo vodili i na kraju uspjeli izboriti bod. Tu se javila lijepa šansa za Hrvatsku koja bi pobjedom protiv Švedske došla do tri boda i važnog koraka u posljednjem dijelu kvalifikacija.

Prvo poluvrijeme nije bilo na razini kasnije igre. Momčadi su imale svega nekoliko prilika, međutim nisu pokazali pretjeranu preciznost. Dobru šansu imao je Toni Fruk u 18. minuti, ali njegov udarac izbačen je u korner. Igra nije bila tečna, Šveđani su radili dosta prekršaja te je prvih 40 minuta završilo prilično mirno.

U drugom dijelu puno više pokazale su obje momčadi. Krenule su ozbiljnije akcije te su i obje ekipe dolazile često u priliku za gol. Mogla je Hrvatska povesti nakon svega tri minute igre, no udarac Ivana Šarića Šveđani odbijaju u korner. Šveđani su također pokušavali, pojačali su ofenzivne zadaće i pucali više nego u prvom dijelu.

Fruk je opet bio u glavnoj ulozi u 75. minuti, no još jednom obrana Švedske nije dozvolila pogodak. U posljednjim minutama oba stručna stožera posegnula su za zamjenama kako bi sačuvali i taj bod, a utakmicu je zaključio Samuel Olsson nepreciznim udarcem u posljednjim trenucima.

Iako remi svakako ne smije biti označen neuspjehom, ostaje žal jer bi tri boda bila fantastična u borbi za prolazak dalje. Podsjećamo, osam prvoplasiranih i sedam drugoplasiranih momčadi u skupinama ide direktno na Europsko prvenstvo. Ključno je biti među prve dvije ekipe i po mogućnosti ne biti najlošiji drugi.

S obzirom na to da se gledaju samo rezultati postignuti protiv momčadi koje su završile na prva tri mjesta, jasno je kako Hrvatska nema više pravo na kiks ako želi odlučivati sama o sebi. Ipak, još je rano za kalkulacije i treba pričekati drugo kolo.

U ponedjeljak prvi susret odigrat će Belgija i Švedska na stadionu Aldo Drosina u Puli, dok će od 15:30 na stadion Kantrida u Rijeci izaći Hrvatska i Cipar.

Elitna skupina, Kvalifikacije za EP U-17, 1. kolo:
Švedska - Hrvatska 0:0

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!