Nogomet

VIDEO: CSKA šokirao Lyon, Arsenal nakon nepostojećeg penala potopio Milan na Emiratesu

Sportnet • četvrtak, 15.03.2018.
VIDEO: CSKA šokirao Lyon, Arsenal nakon nepostojećeg penala potopio Milan na Emiratesu
Foto: EPA

Iako je Lyon došao u Francusku s 1:0 iz prvog susreta, sjajni Moskovljani uspjeli su preokrenuti stvari u svoju korist te slaviti s 2:3 i zasluženo proći u četvrtfinale Europske lige...

PIŠE: Jan Šneler

Saznali smo i posljednje putnike u četvrtfinale Europske lige. Najzanimljivije je bilo u Lyonu gdje su se sastali istoimeni domaćin te CSKA iz Moskve. U drugom susretu uspješniji su bili Moskovljani te su zbog više golova u gostima prošli u daljnju fazu natjecanja.

Sjajnu utakmicu imali smo prilike gledati u Francuskoj. Nakon prvog susreta u kojem je Lyon bio bolji s 1:0, u drugom su se obje ekipe maksimalno otvorile i pružile meč prepun uzbuđenja. Lyon je krenuo odlično i mogao je u 15. minuti doći do vodstva no udarac Maxwella Corneta lijepo je obranio Igor Akinfeev.

Nisu niti Rusi ostali dužni te su u samo nekoliko minuta Konstantin Kučaev i Pontus Wernbloom imali dvije izgledne prilike. Bilo je tu još uzbuđenja s obje strane, no prvi do gola su došli gosti. U 39. minuti Aleksandr Golovin je sjajnim udarcem s ruba šesnaesterca pogodio gornji desni kut Lyonova gola.

Gosti su došli do željenog gola u prvom dijelu te su vratili stvari na početak. Ako je prvi dio pružio gomilu neiskorištenih prilika, onda je drugi dio njegova sušta suprotnost. U drugom poluvremenu pala su čak četiri pogotka u razmaku od svega 13 minuta.

Jordan Ferri je prošao po desnom boku, ubacio loptu u sredinu, a Cornet preciznim i silovitim udarcem zakucao loptu u mrežu. Lijepa akcija Lyona, ali će se pokazati poslije nepravedno priznat pogodak jer je Ferriju lopta u sprintu pobjegla izvan granice igrališta. Fortuna se ipak nasmiješila gostima te je u 60. minuti Ahmed Musa poslao loptu u mrežu nakon dodavanja Kirila Nababkina.

Niti pet minuta kasnije, cijeli stadion bio je u nevjerici. Kučaev je prošao po lijevoj strani, poslao prizemnu loptu u šesnaesterac, a Wernbloom lijepo iz okreta doveo CSKA do vodstva 1:3. Iako se činilo da će teško Lyon protivi iskusnih gostiju imati ikakve šanse, grešku obrane iskoristio je Mariano Diaz i u 71. minuti smanjio na 2:3.

Bilo je jasno kako Lyon sada morati krenuti na glavu i tražiti izjednačenje, no protiv iskusne i strpljive gostujuće momčadi nije išlo. Rezultat se nije mijenjao do kraja te su gosti, potpuno zasluženo, prošli među osam najboljih. Kristijan Bistrović, hrvatski veznjak koji nastupa za CSKA Moskvu, proveo je cijelu utakmicu na klupi za pričuve.

Iako je Arsenal praktički sve riješio u prvoj utakmici na San Siru kada je slavio s 2:0, Milan je došao do vodstva u 35. minuti. S poprilične udaljenosti, slično kao i Niko Kranjčar protiv Engleske na Wembleyu, Hakan Calhanoglu uputio je silovit udarac i potpuno iznenadio nemoćnog Davida Ospinu.

Lijepo je krenuo Milan u utakmicu, postigao prvi pogodak na vrijeme, no nažalost sudačka greška odvojila ga je od eventualne nade za prolazak dalje. U 39. minuti, Danny Welbeck bio je na granici šesnaesterca, s leđa mu je prilazio Ricardo Rodriguez te ga minimalno povukao za dres. Englez je teatralno pao te je inače kvalitetni sudac Eriksson pokazao na bijelu točku.

Iz ponovljene snimke vidljivo je kako kontakta praktički nije niti bilo, a i sam Welbeck je već u padu gledao prema sucima nastojeći iznuditi jedanaesterac. Isti igrač kazneni udarac je i realizirao te donio Arsenalu izjednačenje. U nastavku utakmice, Milan je posustajao te su domaći došli do drugog gola.

U 71. minuti Granit Xhaka je pucao jako, Gianluigi Donnarumma prilično slabo reagirao te se lopta odbila u gostujuću mrežu. Konačni rezultat postavio je Welbeck u 86. minuti. Glavom je pucao Aaron Ramsey, vratar Milana nakratko obranio, ali iz odbijanca, Welbeck posprema loptu u mrežu za 3:1 pobjedu Topnika.

Hrvatski napadač Nikola Kalinić, koji nastupa za Milan, ušao je u igru u 67. minuti, no osim jednog kvalitetnijeg udarca nije imao previše prilika.

Jedina utakmica bez pogodaka odigrana je u Salzburgu gdje je domaći Red Bull sačuvao prednost od 2:1 protiv Borussije Dortmund. Njemački klub u posljednje vrijeme ne bilježi najbolje rezultate te im ova sezona neće ostati u zaboravu kao jedna od boljih. I večeras to nije bilo pravo izdanje Crno-žutih.

Prvo poluvrijeme bilo je poprilično slabo, tek s nekoliko prilika Red Bull Salzburga koje nisu uspjeli realizirati i riješiti pitanje pobjednika. U nastavku se Borussia probudila, imala veći broj kvalitetnih napada i udaraca ali niti tada golova nije bilo.

U 72. minuti Maximilian Philipp imao je odličnu priliku no obrana Red Bulla uspjela je skrenuti loptu u korner. Kako je vrijeme prolazilo tako je bilo sve izvjesnije kako će Red Bull Salzburg proći dalje, a u drugoj minuti sudačke nadoknade Munas Dabbur mogao je domaćoj momčadi donijeti i pobjedu, ali je njegov udarac pogodio okvir gola.

Hrvatski povremeni reprezentativac u dresu Red Bull Salzburga Duje Ćaleta-Car odigrao je vrlo dobru utakmicu i proveo svih 90 minuta na terenu. Za kraj podsjetimo kako je aktualni hrvatski prvak, Rijeka, u kvalifikacijama za Ligu prvaka bila bolja u dvije utakmice od Red Bull Salzburga, kluba koji će igrati u četvrtfinalu Europske lige.

Europska liga, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Lokomotiv Moskva1:5Atlético Madrid
Athletic Bilbao1:2Marseille
Dynamo Kijev0:2Lazio
Viktoria Plzeň2:1 *Sporting
Zenit1:1RB Leipzig
Arsenal3:1Milan
Lyon2:3CSKA Moskva
Salzburg0:0Borussia D.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!