Nogomet

Peruanci bez prvog golmana i kapetana, Jefferson Farfan čovjek o kojem dosta toga ovisi

Branimir Korać • četvrtak, 22.03.2018.
Peruanci bez prvog golmana i kapetana, Jefferson Farfan čovjek o kojem dosta toga ovisi
Foto: EPA

Prvi hrvatski protivnik u prijateljskim utakmicama uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji bit će Peru, reprezentacija s kojom se Hrvatska nikada ranije nije susretala...

Za širu nogometnu javnost, Peru je djelomično nepoznanica. U njegovoj reprezentaciji nekoliko je igrača koji imaju ime, niz nastupa na velikoj sceni, a sam prolazak na Svjetsko prvenstvo kroz južnoameričke kvalifikacije potvrđuje kako je riječ o dobroj reprezentaciji. Morali su Peruanci potvrditi prolaz kroz dodatne kvalifikacije gdje ih je čekao Novi Zeland što očekivano nije bio neki poseban problem.

Protiv Hrvatske peruanski izbornik neće imati na raspolaganju dvije važne karike - prvog vratara Pedra Gallesea, inače člana meksičkog Veracruza, koji je ozlijeđen, te kapetana reprezentacije Paola Guerrera koji je još uvijek pod suspenzijom zbog pozitivnog dopinškog testa.

Guerrero još uvijek vodi bitku zbog suspenzije od strane Fife, prva odluka bila je kako neće moći igrati godinu dana što bi značilo da propušta i Svjetsko prvenstvo, a nakon toga suspenzija je smanjena na šest mjeseci. Slijedom te odluke, Guerrero može zaigrati u svibnju, moći će igrati na Svjetskom prvenstvu, ali peruanski kapetan ide do kraja i žalio se Sportskom arbitražnom sudu tražeći potpuno ukidanje suspenzije i čišćenje imena.

Kako Gallese nije na raspolaganju, izbornik Ricardo Gareca na vratima neće imati previše izbora, sva trojica vratara dolaze iz peruanske lige, a za jedinicu ravnopravno konkuriraju Jose Carvallo iz UTC-a i Carlos Caceda iz Deportivo Municipala. Inače obojica brane u momčadima koje su u donjem domu peruanskog natjecanja ove sezone.

Niti u užoj obrani nema nekih velikih imena, riječ je o igračima koji nastupaju po kolumbijskim, meksičkim, peruanskim, brazilskim i argentinskim klubovima, nitko od njih ne igra u Europi, a samo su dvojica iskusili europski nogomet. Novi kapetan Alberto Rodriguez igrao je u Bragi dok je Luis Advincula u nekoliko europskih klubova bio klasični prolaznik.

Zato u veznom redu i u napadu već imaju nekoliko respektabilnijih imena, prije svih tu je Jefferson Farfan, definitivno prva zvijezda ove reprezentacije. Farfan je dobar poznanik Vedrana Ćorluke, obojica nose dres Lokomotiva iz Moskve, a upravo on sjajnim igrama na kraju 2017. godine bio je prvo ime moskovskog kluba. U 2018. krenuo je sporije, mučila ga je i ozljeda bedrenog mišića, ali vratio se na travnjak neposredno prije reprezentativnog okupljanja i prijetit će Hrvatskoj.

Mnogi ga se sjećaju još iz vremena PSV-a i Schalkea gdje je i stvorio ime, u ta dva kluba igrao je sjajan nogomet i bio na meti niza europskih klubova, ali nakon Schalkea odlučio se za kratak izlet na Bliski istok otkud se vratio u Europu u dres Lokomotiva.

Osim njega u napadu su i Andre Carrillo iz Watforda koji je u posljednje vrijeme malo pao u formi i izgubio konstantu nastupa te Raul Ruidiaz. Ruidiaz je napadač hrvatskih korijena, a mnogi će ga se sjetiti kao jednog od mnogih Južnoamerikanaca koji su se povezivali sa zagrebačkim Dinamom. Bilo je to još u vrijeme kada je Ruidiaz nastupao za peruanski Universitario, ali ta priča nikada nije realizirana. Nadimkom "Peruanski Messi" često je odlazio iz Universitarija u druge klubove, ali se isto tako često vraćao i najbolje igrao u matičnom klubu. Sve do prije dvije sezone kada je posuđen meksičkoj Moreliji gdje je eksplodirao i zabijao kao na pokretnoj traci. Morelia je otkupila njegov ugovor i danas je također u tom klubu. Riječ je o napadaču visokom samo 169 centimetara, ali izrazito brzom i odličnom u realizaciji.

U veznoj liniji nekoliko je zanimljivih igrača, dosta toga vrti se oko Christiana Cueve iz Sao Paula, zadnjeg veznog igra snažni mladi Renato Tapia iz Feyenoorda, tu je i Edison Flores iz Aalborga, nisu to neka velika imena, ali dugo igraju zajedno, dobro se poznaju, uigrani su i neće biti jednostavan protivnik.

Uostalom riječ je o reprezentaciji koja je u kvalifikacijama bila ispred Čilea, Paragvaja, Ekvadora, Kolumbija je imala samo bod, a Argentina tek dva boda više. Dva puta Peruanci su remizirali s Argentinom, pobijedili su Urugvaj, u gostima rastavili Paragvaj, prije godinu i pol svladali su i Brazil na Copa Americi, u svakom slučaju bit će to dobra provjera za Dalićeve izabranike.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dinko Bilich22.03.2018. u 22:54
    Advincula najbrži nogometaš svijeta ?
    Dinko Bilich