Vodeni sportovi

Odlični Loren Fatović predvodio Hrvatsku do osvajanja premijernog Europa kupa

Sportnet • nedjelja, 08.04.2018.
Odlični Loren Fatović predvodio Hrvatsku do osvajanja premijernog Europa kupa
Foto: FaH

U finalu prvog Europa kupa koje se održalo u Rijeci, Hrvatska je svladala Španjolsku. Nakon tijesne pobjede protiv Srbije, Hrvatska je imala nešto lakši posao protiv Španjolaca...

PIŠE: Jan Šneler

Zanimljivo i vrlo uzbudljivo natjecanje koje je Europska plivačka organizacija osmislila, došlo je svome kraju. Na Superfinalu održanom u Rijeci, skupilo se osam najboljih reprezentacija Europe, ujedno i ponajbolje momčadi svijeta. Nakon odigranih susreta u grupnoj fazi i polufinala, došao je red i na finale u kojemu je Hrvatska bila bolja od Španjolske.

U odnosu na prethodne utakmice hrvatske vaterpolske reprezentacije, ova je krenula prilično oskudno s golovima. Nakon što je Andro Bušlje zabio za vodstvo Hrvatske, drugi pogodak postignut je tek nakon pet minuta igre. Strijelac je bio Loren Fatović i Hrvatska je imala vodstvo od 2:0.

U posljednjem napadu u prvoj četvrtini, Španjolci su iskoristili igrača više i preko Sergija Cabanasa Pegada smanjili hrvatsku prednost. U drugoj četvrtini ponovno Fatović dovodi Hrvatsku do prednosti od dva pogotka, no Španjolci s dva pogotka u razmaku od minutu dolaze do izjednačenja, 3:3.

Još jednom najvažniji igrač u tim trenucima bio je Fatović koji je svojim trećim pogotkom na utakmici doveo Hrvatsku u novo vodstvo. U nastavku susreta obrane su bile puno slabije i pogoci su se nizali. Hrvatska je konstantno vodila te onemogućila Španjolskoj da dođe do vodstva. U posljednjim sekundama druge četvrtine, tko drugi nego Fatović je zabio za vodstvo 6:5.

U prilično ofenzivnoj i golovima bogatoj drugoj četvrtini, Hrvatska nije izgubila prednost te je nakon odmora praktički prelomila utakmicu. Treća dionica nije bila toliko bogata golovima, ali je Hrvatska bila bolja. Fatović je doveo Hrvatsku u vodstvo 7:5, a onda je Ante Vukičević dvije minute do kraja zabio za 8:6. U posljednjem napadu, slično kao i u drugoj četvrtini, Hrvatska postiže pogodak. Strijelac je bio Maro Joković koji je Hrvatskoj donio najveću prednost do tada, 9:6.

U posljednjoj četvrtini Hrvatska ništa nije htjela prepustiti slučaju te je već nakon dvije i pol minute igre golom Vukičevića došla do vodstva 11:7 kojim je zapravo riješila pitanje pobjednika. Iako je Španjolska došla dvije minute do kraja na 11:9, kako to i dolikuje najboljem igraču utakmice, Fatović je zabio za 12:9 te zaključio utakmicu.

Doista je rijetkost u vaterpolu da netko postigne šest pogodaka, to je uspio Loren Fatović koji ima tek 21 godinu i s pravom izbornik Ivica Tucak može računati na njega. Mladi vaterpolist Juga bio je prvi strijelac susreta, dok ga je slijedio Vukičević s dva gola. Po jedan su postigli Joković, Andro Bušlje, Josip Vrlić i Javier Garcia. Kod Španjolske najbolji je bio Alberto Munarriz Egana s tri pogotka.

Europa kup, finale:
Hrvatska - Španjolska 12:9

Konačni poredak Europa kupa:
1. Hrvatska
2. Španjolska
3. Italija
4. Srbija
5. Crna Gora
6. Mađarska
7. Grčka
8. Francuska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • markoli09.04.2018. u 08:26
    Bravo za dečke, nakon poraza od Grčke u prvom krugu, sve nakon toga vrhunski...
    markoli