Nogomet

Real želi treće finale zaredom, Bayern pet godina nije bio u finalu, Liverpool sanja novi trofej, Roma uživa

Sportnet • subota, 14.04.2018.
Real želi treće finale zaredom, Bayern pet godina nije bio u finalu, Liverpool sanja novi trofej, Roma uživa
Foto: EPA

Za dva tjedna počinje polufinale Lige prvaka, četiri najuspješnija kluba u Europi ove sezone borit će se za ulazak u finale u Kijevu. Može li itko prognozirati favorita?

PIŠE: Jan Šneler

Ako je ijedna sezona dokazala favoritima kako ne postoji prednost koja nije dostižna, onda je to ova. Nakon što su dobili prvu utakmicu 4:1, Barcelona je u drugoj izgubila od Rome 3:0 i ispala. Real je potopio Juventus u gostima s 3:0, da bi tek jedanaestercem u posljednjim sekundama izborio prolaz dalje. Arsenal je s 4:1 ispratio CSKA Moskvu iz Londona, da bi cijelo drugo poluvrijeme strepili nakon što je ruski klub vodio s 2:0.

Favoriti bi trebali malo promijeniti onu popularnu Danteovu frazu iz Pakla u "vi koji ulazite, ništa nije riješeno". Upravo zato teško je prognozirati koja momčad ima najviše šanse za prolazak dalje. Uopće je besmisleno govoriti tko ima najveće šanse za osvajanje trofeja, ali ako bismo morali brojkama izraziti šanse za prolazak u finale neka bude ovako: Bayern 50%, Real Madrid 50%, Liverpool 55%, Roma 45%. Pa krenimo redom.

Bayern

Bayern nije oduševio ove sezone. Ona sezona neće biti zapamćena po igri kao jedna od najboljih u povijesti bavarskog kluba. Nakon grupne faze koju je završio na drugom mjestu iza PSG-a, Bayern je imao najlakši ždrijeb od svih polufinalista. Prvo su u osmini finala Bavarci igrali protiv Bešiktaša, koji je potpuno iznenađujuće završio na prvom mjestu skupine ispred Porta, Leipziga i Monaca.

Prilično lagano su to odradili i s ukupnih 8:1 prošli u četvrtfinale. Od svih protivnika, opet su imali najviše sreće i izvukli Sevillu, realno najslabijeg ili bolje rečeno najmanje jakog protivnika. Nakon dva susreta, rezultatom 2:1 prolaze među četiri najbolje momčadi.

Iako Bayern ne izgleda nepobjedivo, njemački klub gura prema naprijed. Nevezano za to što realno nije imao težak ždrijeb poput Reala ili Rome, Bayern korača prema finalu. Sve to bez Manuela Neuera koji je skoro cijelu sezonu van stroja. Još uvijek je Bayern težak protivnik, pogotovo otkada je na čelu momčadi Jupp Heynckes, iskusni lisac kojemu nikada ne treba zatvoriti vrata.

Bavarci su motivirani, žele titulu te iako već niz godina sudjeluju u polufinalu, Ligu prvaka nisu osvojili od 2013. godine. Predugo je to za klub poput Bayerna i jasno je da im motivacije ne nedostaje.

Embed from Getty Images

Real Madrid

Mnogo bure diglo se oko Reala ovih dana. Što god mislili o jedanaestercu ili crvenom kartonu Gianluigiju Buffonu, činjenica jest da je Real u polufinalu. Kada god ljudi otpišu Real, on kao da se vrati još jači. Katastrofalnu sezonu ima u La Ligi, vrlo vjerojatno će završiti tek na trećem mjestu, no u Ligi prvaka napreduje i igra sve bolje.

Cristiano Ronaldo nakon zimske pauze izgleda odlično, a činjenica da je ove sezone u Ligi prvaka već postigao 15 pogodaka, govori kakva opasnost vreba u samom vrhu napada. Real je uigrana momčad, koja već godinama na isti način lomi protivnike i osvaja trofeje. Uostalom, što god mislili o njima, činjenica da su osvojili dvije Lige prvaka zaredom nešto je što se mora cijeniti.

To je uostalom i veliki motiv treneru Zinedineu Zidaneu i igračima. Da osvoji tri naslova zaredom i postavi rekord koji bi teško bio skinut u budućnosti. Čak i ako uzmemo u obzir i sve godine Kupa prvaka, nije toliko čest slučaj dugogodišnje dominacije. Real posljednjih godina dominira i to je nešto što se mora istaknuti. Utakmica protiv Bayerna Madriđanima je kao finale. Znate li zašto? Real rijetko gubi finala. Posljednje su izgubili 1981. godine, a od tada su osvojili šest naslova.

Embed from Getty Images

Liverpool

Da nema Rome, definitivno bi bili priča godine. Jürgen Klopp i njegova fantastična ofenzivna momčad oduševljavaju cijele sezone, a ono što je posebno impresivno jest činjenica da ova momčad nije dosegnula vrhunac. Gledati Liverpool je kao da gledate građevinu koja je impresivna, prekrasna, a opet nedovršena.

Liverpool ne izgleda na svim pozicijama fenomenalno, no Klopp je učinio da su sve mane momčadi nevidljive pored briljantne i ubojite napadačke trojke. Nevjerojatno je da kada gledate kako trojac Salah-Firmino-Mane trči u napad, kao da unaprijed vidite da će gol biti postignut. Liverpool ima još jednu prednost pred svim drugim ekipama u polufinalu. Liverpool raste.

Sjetite se Liverpoola na početku sezone, Salaha koji je promašivao veliki broj prilika, nezadovoljnog Coutinha o kojemu je puno ovisilo, obrane koja je izgledala šuplje poput švicarskog sira i vratara kojemu je lopta bila najveći neprijatelj. Pogledajte Liverpool sada. Salah je možda i najbolji igrač ove sezone, u Premierligi sigurno, Coutinha više nema, obrana je postala toliko dobra da je u susretu protiv Manchester Cityja osporavani hrvatski stoper Dejan Lovren bio igrač susreta, a vratar Loris Karius brani sve bolje.

Liverpool je momčad u naletu, momčad koja još do kraja nije definirana, koja nije na zalasku, a takve momčadi se s pravom svaki protivnik mora plašiti. Činjenica da su Manchester City u potpunosti izdominirali u prvom, sigurno budi strah svim suparnicima.

Embed from Getty Images

Roma

Najljepša priča ove sezone, bez premca. Snimke Rominih igrača i navijača kako slave pobjedu protiv Barcelone obišle su svijet i ponovno su pokazale kako je u nogometu sve moguće. Roma ima veliku šansu i nismo bez razloga u naslovu napisali da Roma uživa.

Roma nema teret pritiska. Od Real Madrida i Bayerna navijači i mediji vječno očekuju najveće domete, Liverpoolovi navijači vrlo vjerojatno oduševljeni ždrijebom već rezerviraju hotele i avione za finale u Kijevu. Jedino Roma može uživati. Igrači i stožer Rome su ostvarili i više nego što je itko očekivao.

Prolazak protiv Barcelone, veliki preokret pretvorio ih je u heroje kluba, heroje dijela grada koji navija za taj rimski klub. Oni su opušteni, a takvi su najopasniji jer nemaju što izgubiti. Romini navijači sigurno neće proglasiti dan žalosti ako Liverpool nadvisi Romu niti će kritizirati trenera i igrače ako ne uspiju ući u finale.

S druge strane, možete li zamisliti kaos i atmosferu u Rimu ako Roma uspije ostvariti pozitivan ishod u Engleskoj?

Embed from Getty Images

Hrvatski igrači

Hrvatska će imati tri predstavnika u polufinalu Lige prvaka. U dresu Real Madrida Luka Modrić i Mateo Kovačić love novo finale Lige prvaka dok će Lovren htjeti još jedno europsko finale s Liverpoolom.

Postoji šansa da po prvi puta od 2011. Hrvatska nema predstavnika u finalu Lige prvaka, no nadajmo se kako će i ove sezone netko od hrvatskih reprezentativaca imati tu čast sudjelovati u finale najvećeg svjetskog klupskog događaja, a možda i nastaviti petogodišnju tradiciju osvajanja naslova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!