Košarka

VIDEO: Sjajni Davis i Holiday "pomeli" Portland, Timberwolvesi svladali Rocketse, Ricky Rubio do triple-doublea

Petar Jenjić • nedjelja, 22.04.2018.
VIDEO: Sjajni Davis i Holiday "pomeli" Portland, Timberwolvesi svladali Rocketse, Ricky Rubio do triple-doublea
Foto: EPA

Noćas su odigrane još tri utakmice u NBA doigravanju gdje smo svjedočili i prvoj "metli". New Orleans Pelicansi na krilima sjajnih Anthonyja Davisa i Jruea Holiday zaključili su "posao" u četvrtoj utakmici, svladavši ponovno Portland Trail Blazerse. Ricky Rubio predvodio je Utah Jazz do pobjede i preokreta u seriji s triple-double učinkom, dok je do prvog slavlja u doigravanju nakon 14 godina stigla Minnesota protiv Houstona...

New Orleans Pelicans - Portland Trail Blazers 131:123 (4-0)

Zaista su rijetki očekivali ovakav rasplet po završetku regularnog dijela sezone. New Orleans Pelicansi pomeli su u četiri utakmice Portland Trail Blazerse, a noćas su prolazak u polufinale potvrdili pred svojim navijačima, i to pobjedom 131:123. Tako su po prvi puta od 2008. godine prošli prvu rundu doigravanja.

Jednu od najboljih utakmica u povijesti odigrali su Jrue Holiday i Anthony Davis koji su kombinirano završili susret s 88 poena čime su izjednačili rekord Johna Havliceka i Jo Jo Whitea iz 1973. godine, a za jedan koš prestigli najbolju utakmicu Scottie Pippena i Michaela Jordana.

Portland je u drugom poluvremenu uspio smanjiti 15 koševa zaostatka i doći na poen minusa pet minuta prije kraja (112:111), no Davis uzvraća s 12 poena, Holiday dodaje šest koševa i tu je utakmici bio kraj. Pelicansi su zasluženo slavili.

"Samo trebate dati u ruke loptu ovom dvojcu (Holiday i Davis), trenutno nisam mogao poželjeti bolji duo, posebno u trenucima kada su nam nasušno trebali poeni. Živim za ovakve trenutke, znali smo kakav je ovo tip utakmice. Pokušavao sam ostati pametan cijelo vrijeme", kazao je Rajon Rondo koji je susret zaključio sa 16 asistencija, čemu je dodao sedam poena i sedam skokova.

U konačnici Davis je zaključio utakmicu s 47 poena i 11 skokova, dok je Jrue Holiday dodao 41 poen i osam asistencija, uz već spomenutog Ronda trojac koji igra jako dobro ove sezone.

Portland se kasno u seriji probudio, C.J. McCollum predvodio je Blazerse noćas s 38 poena, dok je Al-Farouq Aminu dodao 27 poena i šest skokova. Damian Lillard nijednom u seriji nije prešao 20 poena, a sinoć je ubacio jedan manje uz pet skokova i šest asistencija. Jusuf Nurkić ostvario je učinak od 18 koševa i 11 skokova.

Minnesota Timberwolves - Houston Rockets 121:105 (1-2)

Do prve pobjede u doigravanju još od 2004. godine stigla je Minnesota koja je obranila domaći teren protiv Houston Rocketsa i slavljem 121:105 smanjila zaostatak u seriji na 2-1.

Rocketsi niti noćas nisu posebno briljirali, ali za razliku od prošlih utakmica nisu uspjeli izvući pobjedu. Timberwolvesi su ubacili ukupno 15 trica, čime su izjednačili ovosezonski rekord i postavili rekord franšize za najviše ubačenih trica u doigravanju. Čak petorica igrača Minnesote ubacila su barem 17 poena.

Utakmica je bila u egalu sve do same završnice treće četvrtine, dok je Houston još bio na pet koševa zaostatka. (77:72), no domaćin uzvraća na krilima Karl-Anthonyja Townsa i dolazi do prve dvoznamenkaste prednosti na susretu (82:72). Od tog trenutka pa sve do kraja utakmice Timberwolvesi nijednom nisu popustili. Othrvali su se svim napadima Houstona koji će morati puno bolje u nastavku seriju.

"Mogu vam reći da u posljednjih nekoliko dana sam umoran od stalnih izjava mojih suigrača kako trebam biti agresivniji. Zacrtao sam si za danas da moram biti takav. Ovaj grad zaslužuje doigravanje malo duže, vidjet ćemo što možemo napraviti po tom pitanju. Dok god dobro igramo obranu sebe ćemo moći stavljati u poziciju za pobjedu", kazao je nakon utakmice Jimmy Butler koji je predvodio svoju momčad s 28 poena, sedam skokova i pet asistencija.

Uz spomenutog Butlera, dobru utakmicu odradio je Jeff Teague s 23 poena i osam asistencija, kao i Andrew Wiggins s 20 koševa, pet skokova i pet dodavanja te Karl-Anthony Towns s 18 poena i 16 skokova.

James Harden bio je najučinkovitiji kod Houstona s 29 poena, sedam skokova i sedam asistencija, Chris Paul dodao je 17 koševa i šest dodavanja, a Eric Gordon 15 poena.

Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 115:102 (2-1)

Do preokreta u seriji stigla je Utah Jazz koja je pred svojim navijačima proslavila drugu pobjedu u seriji protiv Oklahoma City Thundera. Jazzeri su se sabrali nakon poraza u prvoj utakmici, napravili break na gostujućem terenu i sada ga okrunili slavljem 115:102.

Jedan od ključnih stvari koju je domaćin napravio svakako je jako dobra obrana nad Russellom Westbrookom koji se nije uspijevao "razmahati" i razigravati suigrače kako najbolje zna. Susret je zaključio s osam izgubljenih lopti. Utah je također potpuno nadskakala svoje protivnike, imala je 15 skokova više (48-33).

Posebno treba izdvojiti Rickyja Rubija koji je u svojoj tek trećoj utakmici u doigravanju uspio ostvariti triple-double učinak. Susret je zaključio s 26 poena, 11 skokova i deset asistencija čime je postao prvi igrač Jazza s triple-doubleom u doigravanju od Johna Stocktona 2001. godine protiv Dallasa.

Gostujuća momčad imala je 12 koševa prednosti tijekom druge četvrtine (45:33), ali već spomenuti sjajni Španjolac bio je jedan od ključnih igrača u preokretu. Pri zaostatku 47:43 ubacio je deset uzastopnih poena svoje momčadi - Utah je napravila seriju 22:4 i stigla do vodstva.

Ključnim se na kraju pokazala treća četvrtina i serija Utahe 9:0 kojom su stigli na 14 koševa prednosti (84:70). Uspijevala je Oklahoma u još nekoliko navrata doći do sedam koševa minusa, ali više od toga nije išlo.

"Mislim da u prve dvije utakmice nisam bio dovoljno učinkovit s poludistance, to je nešto na čemu sam radio. Osjećao sam se dobro nakon što je prvih nekoliko ušlo u koš. To je samo način na koji igramo, uspijevao doći do otvorenih šuteva, a to je lako pogađati jer su otvoreni", kazao je nakon utakmice Rubio.

U redovima Jazza Donovan Mitchell dodao je 22 poena i 11 skokova, Joe Ingles ubacio je 21 koš, dok je Rudy Gobert ostvario učinak do 18 poena i 11 skokova.

Najučinkovitiji kod Oklahome bio je Paul George s 23 koša, Russell Westbrook dodao je 14 koševa (šut 5/17), 11 skokova i devet asistencija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!