Ostali sportovi

Hrvatska imala sve u svojim rukama i na kraju prepustila pobjedu Indiji

Sportnet • utorak, 01.05.2018.
Hrvatska imala sve u svojim rukama i na kraju prepustila pobjedu Indiji
Foto: EPA

Nevjerojatan rasplet četvrtog kola skupine D u kojoj je Hrvatska propustila veliku prednost i tako si vrlo vjerojatno uništila šanse za prolazak dalje...

PIŠE: Jan Šneler

Nevjerojatan je način na koji je danas Hrvatska izgubila od Indije. Svakako nije jedinstven slučaj u svijetu, ali rijetko se događa da u timskom natjecanju reprezentacija vodi 2:0, a njen treći igrač vodi u setovima 2:1. Samo jedan set dijelio je Hrvatsku od pobjede 3:0 i vrlo vjerojatnog plasmana u osminu finala.

Sve je počelo odlično za Hrvatsku. Nakon izgubljenog prvog seta, Andrej Gaćina je vrlo brzo svladao Kamala Achantu s 11:8 i dva puta po 11:9 te donio Hrvatskoj prvi bod. Nakon njega uslijedio je Tomislav Pucar koji je slično kao i Gaćina izgubio prvi set od Sathiyana Gnanasekarana.

Ipak, Pucar je stekao kontrolu nad mečom te u naredna tri seta svladao i drugog indijskog reprezentativca. Činilo se da bi Hrvatska mogla prilično suvereno slaviti protiv Indije. Tek je izgledalo lijepo kad je Frane Kojić počeo s igrom.

Prvi set je izgubio prilično lako (11:3) od Harmeeta Desaija. No, na to smo navikli danas i sljedeća dva Kojić dobiva te vodi s 2:1. Svi su očekivali da će se ponoviti epilog iz prva dva meča, no nažalost nije. Harmeet se vraća i s 11:3 i 11:7 osvaja posljednja dva seta i donosi prvi bod Indiji.

Počelo je biti vidljivo da bi umor mogao imati utjecaj na hrvatske stolnotenisače. Jučerašnji dan je bio dugačak i Gaćina nije dobro krenuo u četvrti meč. Gnanasekaran je poveo s 2:0 u setovima (dva puta po 12:10) i činilo se kao da Hrvatska gubi iz ruku dobiveni dvoboj.

Treći set odnio je indijski stolnotenisač te se Indija izjednačila s Hrvatskom. Teški trenuci za hrvatsku stolnotenisku selekciju kada je Pucar morao protiv Achante donijeti spas nakon gotovo dobivenog meča.

Achanta je bio bolji u prvom setu i na kraju ga je i osvojio s 11:8. Nije dobro krenulo za Hrvatsku, Indija se sve više bližila nevjerojatnom preokretu. Bilo je vidljivo kako je Achanta više psihološki i tjelesno u meču od Pucara te je i rezultat govorio u prilog tome. Drugi set također je pripao Indijcu (11-8) i sada je samo čudo moglo spasiti Hrvatsku.

Mala naznaka da bi Pucar mogao iznenaditi dogodila se u trećem setu. Imao je hrvatski stolnotenisač vodstvo 10:7, priliku da konačno osvoji set, no nije uspio. Nakon izjednačenja, činilo se da će Achanta doći do seta. Ipak, Pucar s 12:10 osvaja toliko bitan treći set u petom meču.

Bolji je bio Pucar i u četvrtom setu, konstantno imao prednost, radio pritisak na Achantu i ponovno dolazi do 10:7. Prilika za preokret je tu, no indijski stolnotenisač ponovno uspijeva doći do izjednačenja. Ipak, kao i u prethodnom setu Pucar uspijeva zadržati mirnoću i s 12:10 dolazi do 2:2 u setovima.

Drama nad dramama zaslužuje peti set petog meča. Iako je odradio izvrsno posljednja dva seta, u petom je Pucar izgledao loše. Achanta je došao do vodstva 6:1 i bilo je jasno kako hrvatski stolnotenisač nema snage za još jedan preokret. Na kraju je Achanta slavio s 11:5 i donio svojoj zemlji ključan treći bod.

Nažalost, ovim porazom Hrvatska si je vjerojatno zapečatila sudbinu što se tiče prolaza u osminu finala. S obzirom na to da je Austrija slavila protiv Francuske u jučerašnjem susretu, u skupini D čak četiri momčadi imaju po dvije pobjede i dva poraza. Kako Hrvatska sutra igra protiv Južne Koreje koja još uvijek na Prvenstvu nije izgubila niti seta, jasno je da su šanse minimalne. S obzirom na to da Francuska igra protiv mlade, motivirane, ali neiskusne Poljske, a Austrija i Indija igraju međusobno, tu se kriju dvije zemlje, uz Južnu Koreju, koje će proći dalje.

Hrvatska ne odlazi kući, za one koji zauzmu ostala mjesta u skupini organizirano je doigravanje od 13. do 24. mjesta gdje Hrvatska može pokazati kako ipak više vrijedi nego što nažalost današnji dan pokazuje. Uostalom, hrvatski stolnotenisači to su i pokazali više puta na ovom prvenstvu i ovakav rezultat možda je podbačaj u odnosu na prošla izdanja, ali svakako nije neuspjeh.

Svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu, ekipno (m), 4. kolo:

Hrvatska - Indija 2:3
Andrej Gaćina (HRV) - Kamal Achanta (IND) 3:1 (5-11,11-8,11-9,11-9)
Tomislav Pucar (HRV) - Sathiyan Gnanasekaran (IND) 3:1 (7-11,11-5,15-13,11-7)
Frane Kojić (HRV) - Harmeet Desai (IND) 2:3 (3-11,11-8,11-9,3-11,7-11)
Andrej Gaćina - Sathiyan Gnanasekaran (IND) 0:3 (10-12,10-12,7-11)¸
Tomislav Pucar (HRV) - Kamal Achanta (IND) 2:3 (8-11,8-11,12-10,12-10,5-11)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10801.05.2018. u 23:01
    nekako podsjeca na finale DC protiv Argentine. Veliko razocarenje.
    narada108