Ostali sportovi

Hrabra Hrvatska nije uspjela, Brazil u četvrtfinalu

Sportnet • četvrtak, 03.05.2018.
Hrabra Hrvatska nije uspjela, Brazil u četvrtfinalu
Foto: EPA

Nakon pet mečeva borbe, Brazil je uspio poraziti Hrvatsku u osmini finala Svjetskog prvenstva u stolnom tenisu te otići u četvrtfinale...

AUTOR: Jan Šneler

Veliku priliku imala je Hrvatska. Nakon fenomenalne pobjede protiv Južne Koreje, hrvatski stolnotenisači imali su šansu napraviti novo iznenađenje i srušiti Brazil. Imala je Hrvatska i vodstvo od 2:0 u setovima i 9:7 u trećem setu posljednjeg meča ali nažalost nije uspjela izdržati.

Dvoboj s Brazilom počeo je odlično za Hrvatsku. Bilo je jasno i prije samog dvoboja kako će Hrvatsku morati vući Andrej Gaćina. On je najbolji hrvatski stolnotenisač te je kao takav morao pružiti odličnu partiju u prvom meču. Gaćina je to uspio. Protiv Gustava Tsuboija, hrvatski je stolnotenisač poveo s 2:0 u setovima i imao meč loptu u trećem setu.

Malo je nedostajalo da dođe do pobjede nakon tri seta, no Tsuboi je uspio uzeti jedan set. U četvrtom, Gaćina je bio odličan. Preuzeo je kontrolu, mirno privodio meč kraju i konačno slavio s 11:9. Hrvatska je povela s 1:0 i prvi cilj bio je ostvaren.

Drugi na redu bio je Tomislav Pucar koji je imao izrazito težak posao protiv najboljeg Brazilca, 12. stolnotenisača na ljestvici, Huga Calderana. Dobro se držao Pucar, čak i osvojio drugi set, ali više od toga nije mogao. Calderano je bio prejak te je potpuno zasluženo došao do slavlja u drugom meču.

Slijedio je Frane Kojić koji je pružao odlične partije tijekom prvenstva i gotovo u svakom susretu igrao na visokoj razini. Kojić je protiv Erica Joutija dobio prvi i izgubio drugi set. U trećem, hrvatski stolnotenisač radi fantastičan posao i dolazi do vodstva. Nažalost, Jouti se uspio vratiti i odvesti meč u neizvjesnost posljednjeg seta.

Tu Hrvatska nije posustala, Kojić nije stao i s 11:7 donio je Hrvatskoj važan drugi bod i veliko vodstvo pred dvoboj dvojice najboljih stolnotenisača u obje momčadi. Gaćina je protiv Calderana mogao donijeti Hrvatskoj pobjedu i prolazak u četvrtfinale.

Krenulo je sjajno, Gaćina prvi set osvaja s 11:6. Ipak, Calderano nije bez razloga 12. stolnotenisač Svijeta te s 11:5 i 11:8 dolazi do vodstva u meču. Ipak, već smo rekli, danas je Hrvatsku pratila nevjerojatna upornost i konzistentnost. Najbolji hrvatski stolnotenisač osvojio je četvrti set s 11:7 i krenulo se u posljednji peti set - biti ili ne biti za Brazil i prva meč lopta za Hrvatsku.

Nažalost, Gaćina nije uspio. Želja je vjerojatno bila prejaka a takav je bio i protivnik. Calderano naprosto nije dozvolio nikakvu šansu hrvatskom stolnotenisaču u petom setu i s 11:3 je donio Brazilu drugi bod. Već sama činjenica da je Gaćina natjerao Calderana da mora pružiti svoj maksimum da bi ga pobijedio dovoljno govori koliko je kvalitetno igrao hrvatski igrač.

Posljednji meč bio je onaj između Pucara i Tsuboija. Jako lijepo krenulo je za Hrvatsku, gotovo da bolji start posljednjeg meča nismo mogli poželjeti. Pucar je bio bolji u prva dva seta i u trećem imao vodstvo 9:7. Izgledalo je kao da će hrvatski stolnotenisač lako slaviti protiv Brazilca.

Ipak, Tsuboi se uspio vratiti i s 12:10 doći do trećeg seta. Nažalost, u četvrtom setu ponovno je Brazilac bio bolji. Kontrolirao je rezultat, nije se previše niti približio Pucar i s 11:7 Tsuboi donosi izjednačenje. Prava drama na samome kraju. U petom meču, peti set odlučit će tko ide u četvrtfinale.

Vrlo neizvjestan bio je peti set. Tsuboi je gotovo cijelo vrijeme imao prednost, no Pucar se nije predavao i dugo je držao priključak. Ipak, Tsuboi je došao do vodstva 9:6, te unatoč tome što se Pucar približio na svega 9:8, više nije mogao. Brazilac je rezultatom 11:9 došao do slavlja istovremeno donijevši svojoj momčadi ključni treći bod.

Iako hrvatski stolnotenisači nisu uspjeli doći do četvrtfinala, valja im čestitati na odlučno odrađenom turniru. Jasno je kako je moglo završiti puno bolje i kako Hrvatska može žaliti za propuštenom prilikom, no ipak valja istaknuti kako su pružili otpor protiv svake momčadi, pa i onih puno boljih te kako se nisu nimalo osramotili.

Svjetsko prvenstvo, osmina finala (m):

Brazil - Hrvatska 3:2
Gustavo Tsuboi (BRA) - Andrej Gaćina (HRV) 1:3 (6-11,7-11,14-12,9-11)
Hugo Calderano (BRA) - Tomislav Pucar (HRV) 3:1 (11-9,8-11,11-9,11-6)
Eric Jouti (BRA) - Frane Kojić (HRV) 2:3 (8-11,11-8,4-11,11-6,7-11)
Hugo Calderano (BRA) - Andrej Gaćina (HRV) 3:2 (6-11,11-5,11-8,7-11,11-3)
Gustavo Tsuboi (BRA) - Tomislav Pucar (HRV) 3:2 (9-11,8-11,12-10,11-7,11-9)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10803.05.2018. u 23:42
    sjajna predstava, bez ikakve sumnje. Ostane zal, jer je Tomi u zadnjem mecu imao 2:0 u setovima, ali na ovoj razini je lako trazit da igrac "zatvori" mec koji je igrao svaki dan u zadnjih 5 dana, i jos uz to protiv iskusnog i favoriziranog Tsuboja. Ali dali su sve od sebe da utakmicu protiv... [više na forumu]
    narada108