Zimski sportovi

Start iz snova za Amerikance, u raspucavanju bolji od Kanađana

Branimir Korać • subota, 05.05.2018.
Start iz snova za Amerikance, u raspucavanju bolji od Kanađana
Foto: EPA

Počelo je Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu, domaćin je Danska, a već prvog dana u poslastici su se sastali SAD i Kanada, a bolji su bili Amerikanci...

Najzvučniji dvoboj prvog dana Svjetskog prvenstva u hokeju na ledu odigrali su SAD i Kanada, a Amerikanci su napokon dočekali pobjedu. Od 2012. godine na velikom natjecanju nisu uspjeli svladati sjeverne susjede, ali u Danskoj je prekinut niz i SAD je slavio 5:4 nakon raspucavanja.

I jedni i drugi došli su u vrlo snažnim sastavima i kao veliki kandidati za postolje, a Amerikanci su slavili iako su Kanađani vodili 2:0 i na kraju imali čak 20 udaraca na gol više.

Pierre-Luc Dubois i Ryan O'Reilly odveli su Kanađane do vodstva 2:0 već u 13. minuti, a važan pogodak za Amerikance već minutu kasnije postiže Anders Lee. Da su Kanađani uspjeli malo duže zadržati ugodnu prednost, tko zna kako bi dvoboj završio.

Već na početku druge dionice problemi za Kanađane. Dylan Larkin nakon samo 40 sekundi igre poravnao je na 2:2 da bi Johnny Gaudreau sredinom trećine SAD-u donio potpuni preokret.

Kanađani su napadali, nisu igrali loše, tražili su pogodak, međutim pak nije htio u mrežu. SAD je s druge strane odlično koristio svoje prilike i zasluženo došao do preokreta. Ipak u završnici druge trećine Kanada je uspjela doći do trećeg pogotka preko Anthonyja Beauvilliera.

Ako se i činilo da će taj pogodak podići Kanađane, realizacija je i dalje bila problematična u usporedbi s Amerikancima koje Larkin novim pogotkom vraća u prednost. Uslijedio je novi pritisak Kanađana i novo poravnanje preko Connora Parayka.

Tih 4:4 ostalo je do kraja regularnog dijela, promjena nije bilo niti u produžetku te su odlučivali penali gdje je u šestoj seriji Cam Atkinson bio precizan, a Keith Kinkaid obranio pokušaj Jordana Eberlea za pobjedu SAD-a.

U drugoj utakmici skupine B odluka je također pala u raspucavanju, a Danska je bila bolja od Njemačke s 3:2. Danci su vodili dva puta golovima Jensena i Stroma, no Draisatl i Ehliz vraćali su Njemačku. Odluka je pala u raspucavanju gdje je jedino Frans Nielsen bio precizan i donio pobjedu Danskoj.

U skupini A Rusi su krenuli vrlo uvjerljivom 7:0 pobjedom protiv Francuske, u potpuno neravnopravnom dvoboju u kojem je Francuska u 60 minuta uputila samo deset udaraca gol. Dva pogotka za Rusiju postigao je Kaprizov, a po jedan su dodali Bučnevič, Dadonov, Barabanov, Šalunov i Anisimov.

Problema nije bilo niti za Šveđane koji su s glatkih 5:0 svladali Bjelorusiju. Branitelji naslova do pobjede su došli golovima Anderssona, Nyquista, Janmarka, Rakella i Zibanejada

Skupina A:
Rusija - Francuska 7:0
Švedska - Bjelorusija 5:0

Skupina B:
SAD - Kanada 5:4 raspucavanje
Danska - Njemačka 3:2 raspucavanje

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!